کنترل خشم کودکان، فعالیت و تکلیف
آموزش کنترل خشم کودکان چه اهمیتی دارد؟ در یک جمله، الگوی کنترل خشم کودکان چیزی است که در بزرگسالی هم تکرار می شود! بچه ها برای کنترل خشم، وقتی از چیزی ناراحت می شوند، به زمان نیاز دارند تا احساساتی را که تجربه می کنند پردازش کنند. حتی پس از برطرف شدن مشکل یا دریافت عذرخواهی، ممکن است همچنان همان احساسات را داشته باشند.
یادگیری کنترل احساسات، به ویژه احساسات قدرتمند مانند خشم، می تواند دشوار باشد، به خصوص برای کودکان خردسال. یادگیری درک احساس آنها و بهبود تکنیک های تنظیم هیجانی می تواند به کودکان کمک کند تا با کنترل و مهارت بیشتری به احساسات و محیط اطراف خود پاسخ دهند.
این مقاله از ذهن آرا ابزارها و فعالیتهایی را بررسی میکند و به اشتراک میگذارد تا به کودکان کمک کند حالات و احساسات درونی خود را درک کرده و مدیریت کنند.
روش های درمان و کنترل خشم کودکان
خشم برای کودکان احساس سختی است. خشم می تواند باعث شود که آنها بخواهند چیزهایی را از بین ببرند یا حرف هایی را که به دیگران صدمه می زند بگویند. با ابزار و تکنیک های مناسب، حتی به کودکان خردسال نیز می توان آموزش داد که خشم را به گونه ای متفاوت ببینند و احساس خود را حفظ کنند یا کنترل کنند.
مفیدترین تکنیکها در درمان مدیریت خشم، تکنیکهایی هستند که کودکان میتوانند تا بزرگسالی از آنها استفاده کنند. این گونه رویکردها کودکان را به داشتن عادات سالم زندگی تشویق می کند، تا جایی که کودک بهترین کار را برای کنترل خشم خود انتخاب میکند.
تسلط بر چنین تکنیک هایی در دوران کودکی مهم و حیاتی است زیرا کودکان به سنین نوجوانی می رسند، جایی که خشم کنترل نشده می تواند “انواع پیامدهای ناسازگار نوجوانی” را به همراه داشته باشد.
درمان اولیه مدیریت خشم بر مداخلات رفتاری کاربردی مانند: دستکاری محرک های محیطی، تنبیه و تقویت تکیه داشت و معمولاً افراد دارای رفتار چالش برانگیز را ملزم به دریافت حمایت مداوم می کرد.
از سوی دیگر، رویکردهای شناختی-رفتاری برای کنترل خشم، کودک را توانمند می کند. این رویکرد شامل کار مراجع و درمانگر می شوند که با هم فکر کنند و راه حل های رفتاری جدید را تمرین کنند از جمله:
- حل مسئله
- آرامش
- خودکنترلی و راهبردهای مقابله ای
- بازسازی شناختی (آموزش روش های جایگزین تفکر)
- تلقیح استرس (افزایش تدریجی قرار گرفتن در معرض عوامل محرک)
در مقایسه با رویکرد رفتاری سنتی، توسعه خودکنترلی و مهارت های مقابله ای منجر به نگهداری و تعمیم بهتر می شود، با وجود شروع زودهنگام پرخاشگری در کودکان، نیازی نیست که در بزرگسالی به ویژگی های شخصیتی ناپایدار تبدیل شود. از طریق مداخلات موثر، کودکان و نوجوانان در معرض خطر میتوانند یاد بگیرند که با موقعیتها به روشهای غیرتهاجمی برخورد کنند و در بزرگسالی زندگی پرباری داشته باشند.
در مدیریت و کنترل خشم، به بچهها آموزش داده میشود که تشخیص دهند عصبانیت چه زمانی ظاهر میشود، چه احساسی در آنها ایجاد میکند، الگوهای رفتاری را ببینند و راههای سالمی برای حفظ آرامش یا بازگشت به آرامش پیدا کنند.
۳ راهکار برای آموزش کنترل خشم کودکان
سامانتا اسنودن (۲۰۱۸) در کتاب خود، کتاب کار مدیریت خشم برای کودکان، سه سوال اساسی را ارائه می دهد که باید هنگام کار با کودکان در نظر گرفت. آنها با هم استراتژی های ارزشمندی را برای مدیریت خشم و درک بهتر عواطف و احساسات تشکیل می دهند. هر سوال را می توان بررسی و پاسخ داد (به صورت گروهی یا تک به تک) تا کودکان را تشویق کند تا خشم خود را درک کنند. هر چه بزرگسالان در مورد تجربیات خود بازتر باشند، احتمال اینکه کودک از آسیب پذیر بودن احساس امنیت و راحتی کند بیشتر می شود. آنها خشم را به عنوان یک احساس مشترک در همه تشخیص خواهند داد.
این سه سوال عبارتند از:
- چرا احساس عصبانیت می کنم؟
- وقتی احساس عصبانیت می کنم چه اتفاقی می افتد؟
- با عصبانیت چه کنم؟
چرا احساس عصبانیت می کنم؟
گاهی اوقات تشخیص اینکه چرا عصبانی هستیم دشوار است. ممکن است به طور غیر منتظره و اتفاقی ظاهر شود. وقتی میدانیم چه چیزی باعث خشم ما میشود (مانند افراد، مکانها، موقعیتها) میتوانیم آن را پیشبینی کرده و به سرعت واکنش نشان دهیم تا از کنترل خارج شدن آن جلوگیری کنیم.
“فکر کردن در مورد خشم به شما کمک می کند الگوها را واضح تر ببینید و راه های سالمی برای احساس آرامش دوباره پیدا کنید”.
دانستن اینکه چرا احساس عصبانیت میکنید و چگونه بر اطرافیانتان تأثیر میگذارید، هنگام عصبانیت انتخابهای بهتری را ترویج میکند.
بررسی اینکه چرا کودک احساس خشم میکند (محرکها و موقعیتها) میتواند به او هشداری زودهنگام بدهد تا به او کمک کند که خود را از موقعیت دور کند، خشم خود را از تشدید متوقف کند و احساس کند که کنترل دارد.
وقتی احساس عصبانیت می کنم چه اتفاقی می افتد؟
هنگامی که خشم ظاهر می شود، می تواند سریع، به ظاهر اجتناب ناپذیر و در عین حال غافلگیرکننده باشد. هر یک از ما در تلاش هستیم تا نیازهای خود را برآورده کنیم و مطابق با اهداف خود زندگی کنیم. به ناچار، آنچه می خواهیم یا انجام می دهیم ، ممکن است همیشه با انتظارات یا خواسته های اطرافیانمان مطابقت نداشته باشد. وقتی این اتفاق میافتد، میتوانیم احساس عصبانیت و ناراحتی کنیم.
کودکان باید دلایل خشم خود را درک کنند، مانند: خستگی ، عصبانیت و اجبار برای دست کشیدن از انجام کاری که از آن لذت می برند. همچنین ضروری است که کودکان یاد بگیرند که چگونه خشم آنها را از دستیابی به آنچه نیاز دارند و می خواهند باز می دارد .
یادگیری چگونگی شناسایی این محرک ها به این معنی است که می توانیم از آنها اجتناب کنیم و انرژی و توجه خود را به جای دیگری هدایت کنیم. این یک گام ضروری و منطقی است که بخشی از یک استراتژی بزرگتر برای بازیابی کنترل خشم است.
با عصبانیت چه کنم؟
همه ما گاهی عصبانی می شویم. تشخیص احساسات و یادگیری استقبال از آن با مهربانی میتواند به شما کمک کند «میزبان احساسات دشوار خود باشید، مثل اینکه از یک بازدیدکننده در خانه استقبال میکنید».
تمرکز مجدد بر آنچه در زندگی ما خوب است، یک تکنیک قدرتمند برای ایجاد تعادل و کنترل احساسات است. مهربانی و صبور بودن با خود میتواند راههای سالمتری برای باز بودن با دیگران درباره احساس و نیازهایمان ایجاد کند و در عین حال از احساسات دیگران آگاه باشیم.
اعمال کنترل و دانستن اینکه در دفعات بعدی هنگام خشم چه باید کرد، میتواند اعتماد به نفس کودک را بازگرداند و اعتماد او را به تواناییهای خود برای مدیریت موقعیتها جلب کند.
ابزارها و تکنیک هایی برای آموزش کنترل خشم کودکان
فعالیتهایی که در ادامه میآیند، کودکان را تشویق میکنند تا با گشاده رویی و مهربانی به عادات خشم خود نزدیک شوند. پس از شناسایی، آنها می توانند مکانیسم های مقابله ای را برای پرورش حالات ذهنی دلپذیرتر و مثبت اتخاذ کنند.
فعالیت و بازی برتر برای کودکان
کودکان اغلب هنگام بازی بهتر یاد می گیرند. بازیها و فعالیتها خودآموزی را تقویت میکنند و وقتی بر احساسات متمرکز میشوند، به کودکان کمک میکنند تا خشم و محرکها و رفتار مرتبط با آن را شناسایی کنند.
فعالیتها و بازیهای زیر روشی سرگرمکننده و روشنتر را برای کودکان و والدین یا معلمانشان ارائه میدهد تا موقعیتهایی را که منجر به خشم میشوند و اینکه چگونه میتوانند واکنشهای متفاوتی از خود نشان دهند، درک کنند.
نقش آفرینی
کودکان گاهی اوقات مجبورند کارهایی را انجام دهند که از آنها لذت نمی برند: انجام تکالیف، خاموش کردن تلویزیون یا رفتن به رختخواب در شب. شکاف بین کاری که می خواهند انجام دهند و کاری که باید انجام دهند می تواند منبع خشم باشد.
انضباط شخصی یک مهارت ضروری برای یادگیری کودکان است و به آنها کمک می کند تا جنبه واکنشی و عاطفی خود را مدیریت کنند.
ایفای نقش می تواند راهی ارزشمند برای کودکان و بزرگسالان باشد تا محرک های خاص خشم را کشف کنند، مانند اینکه به آنها گفته شود از انجام کاری دست بکشند یا فعالیتی را انجام دهند که علیرغم اینکه برای آنها خوب است، در برنامه آنها نقشی ندارد.
به عنوان مثال: می توانید نقش بازی کنید که از کودک خواسته می شود اتاقش را تمیز کند، اما جنبه عاطفی او را فرا می گیرد و شروع به بازی می کند.
پیترز (2018b) به جنبه واکنشی و احساسی ما به عنوان “شامپانزه” اشاره می کند. کودک را تشویق کنید تا گفتن «ایست» را به شامپانزه عاطفی خود تمرین کند و درباره نحوه انجام کارها صحبت کند. این می تواند به آنها کمک کند که با شامپانزه خود با صدای بلند صحبت کنند و به او بگویند که بحث نکنید، از بدرفتاری دست بردارید و عاقل باشید تا همه شاد باشند.
چنین خود انضباطی می تواند رویکرد ارزشمندی برای جلوگیری از شروع رفتار خشمگین باشد.
سناریوها و نتایج آنها
درک گزینه های مختلف در دسترس آنها می تواند به کودکان کمک کند تفکر و رفتار مناسب تری با نیازهای خود و دیگران انتخاب کنند. روی چندین سناریو که معمولاً منجر به خشم می شود کار کنید و سه پاسخ احتمالی را برای هر یک مورد بحث قرار دهید.
- من به خاطر کاری که انجام ندادم سرزنش شده ام.
- عصبانی می شوم و بد رفتار می کنم.
- دیگر هرگز کاری انجام نمی دهم.
یا مفیدتر، - من می خواهم توضیح دهم که ناراحت هستم زیرا این کار را انجام ندادم.
- من نمی توانم کار جدیدی انجام دهم.
- گریه می کنم و عصبانی می شوم.
- غر می زنم و تسلیم می شوم.
یا مفیدتر، - قرار است با کسی صحبت کنم و یاد بگیرم که چگونه این کار را انجام دهم.
- دوست من چیزی قرض گرفته و پس نداده است.
- قرار است با آنها قهر کنم و از آنها بخواهم که آن را پس بدهند.
- دیگر هرگز با دوستم صحبت نخواهم کرد.
یا مفیدتر، - می خواهم توضیح دهم که ناراحت هستم و دوست دارم آن را پس بگیرم. اگر کار نکرد، آنگاه با یک بزرگسال صحبت خواهم کرد.
کودک را تشویق کنید تا توضیح دهد که چرا دو حالت افراطی (۱ و ۲) برای همه افراد درگیر مفید نیستند یا بهترین نتیجه هستند. سپس بحث کنید که چرا گزینه ۳ به نتیجه بهتر و ناراحتی کمتری منجر می شود.
“خشم میتواند نگرش ما به افراد و موقعیتها را تغییر دهد”
با کودک کار کنید تا به او کمک کنید تا سرنخ هایی را که نشان دهنده عصبانیت یا ذهن آرام است، درک کند و تشخیص دهد.
ذهن آرام می تواند ما را قادر سازد:
- عواقب اعمال خود را در نظر بگیریم
اگر اسباب بازی طرف مقابل را بردارم چه احساسی خواهد داشت؟ - جنبه های مختلف را ببینید
شاید این کار تنها یک تصادف بوده است نه اینکه آنها عمدی انجام داده باشند. - فهمیده باش
شاید آنها فقط روز بدی را سپری می کنند. - عقب نمانید یا دور شوید
قبل از گفتن یا انجام کاری که پشیمان خواهم شد، باید خودم را آرام کنم. - احساسات را واضح تر ببینید
من غمگین، ناامید یا عصبانی هستم.
ذهن عصبانی به این صورت است:
واکنش پذیر
من کاری را که می خواهم انجام خواهم داد.
هر وقت بخواهد هر کاری را که می خواهد انجام می دهد
من صدمه دیدم، پس باید به آنها صدمه بزنم.
شناخت هر یک از علائم بالا می تواند به جلوگیری از طغیان خشم و بهبود خودآگاهی و همدلی کودک کمک کند.
بهترین کاربرگ ها و منابع برای کنترل خشم کودکان
استراتژی ها، تمرین ها و فعالیت های زیادی برای افزایش آگاهی و به دست آوردن کنترل در هنگام تجربه احساسات و رفتارهای غیر مفید وجود دارد.
ما چندین کاربرگ مفید را در زیر فهرست می کنیم که می توانند عادات سالمی را در زندگی کودکان ایجاد کنند.
تشخیص زمانی که عصبانی بوده ایم
کودکان و بزرگسالان گاهی کارهایی را انجام می دهند که ای کاش انجام نمی دادند. وقتی بدخلق یا عصبانی میشوند، میتوانند چیزهایی بگویند که منظورشان نیست یا رفتاری مخرب داشته باشند.
کاربرگ «تشخیص وقتی عصبانی بودهایم» را امتحان کنید تا ببینید کودک چه زمانی عصبانی شده است و چگونه میتوانست به گونهای متفاوت با آن رفتار کند.
پاسخ دادن به اینکه کودک چگونه میتواند واکنش متفاوتی از خود نشان دهد، میتواند فرآیند ایجاد عادات بهتر حول احساسات مثبت را آغاز کند.
آنچه می خواهم باشم
قبل از یادگیری مهارتهای مقابلهای جدید و روشهای رفتار، میتواند برای کودکان مفید باشد که نوع فردی را که میخواهند (مانند رفتار خوب، شاد و بدون نگرانی) در مقابل افرادی که نمیخواهند باشند (مانند: عصبانی، نگران و شیطان) توصیف کنند.
از کودک بخواهید کاربرگ آنچه می خواهم باشم را با رفتارها و احساساتی که دوست دارند اجتناب کنند و آنهایی که می خواهند نشان دهند تکمیل کند.
چنین تمرینهایی باعث تقویت بازتاب و در نتیجه پردازش فراشناختی میشوند که خودآگاهی بیشتر از احساسات را تشویق میکند.
ترویج رفتار مثبت
خشم، بیشتر برای کودکان منفی و بی فایده است. اما به جای تمرکز صرف بر روی احساسات و رفتارهایی که باید از آنها اجتناب کرد، در نظر گرفتن لیست آرزوهایی از احساسات و رفتارهایی که مفید هستند می تواند ارزشمند باشد.
از کاربرگ ترویج رفتار مثبت برای ایجاد فهرستی از رفتارهای مثبت با کودک و نحوه اعمال آنها در زندگی او استفاده کنید.
وقتی رفتار مثبت ترویج می شود، می تواند عادت شود و فضای شادتر و سازنده تری ایجاد کند.
ایجاد واژگان احساسات ما
دانستن و استفاده از کلمات مناسب برای توصیف احساسات خود به دیگران برای کودکان ممکن است سخت باشد. ایجاد واژگان احساسات آنها می تواند به آنها کمک کند آنچه را که تجربه می کنند به اشتراک بگذارند و به دنبال کمکی باشند که نیاز دارند.
کاربرگ Building Our Feelings Vocabulary فهرستی از کلمات احساسی مفید و موقعیت های مثال ارائه می دهد.
با تمرین و کمی کمک، کودکان می توانند در به اشتراک گذاشتن احساسات خود بسیار خوب شوند.
درخواست ها در مقابل خواسته ها
ممکن است زمان ببرد تا یاد بگیریم که چگونه یک چیزی را که بیان می کنیم می تواند نحوه تجربه یک فرد از آنچه ما برای گفتن داریم را تغییر دهد. وقتی کودکان احساسات زیادی نسبت به چیزی که واقعاً می خواهند دارند، می توانند مطالبه گر شوند.
کاربرگ Requests Versus Demands به کودکان کمک می کند تا بفهمند چگونه خواسته ها را به درخواست تبدیل کنند.
درگیری در مدرسه
مدرسه بخش مهمی از زندگی کودکان است. همه ی دانشآموزان با علایقی متفاوت از هم هستند در نتیجه، کنار آمدن با هر فرد، حتی زمانی که او را دوست داریم، می تواند چالش برانگیز باشد .
کاربرگ تعارض در مدرسه به کودکان کمک می کند تا در مورد روابط متفاوتی که در مدرسه دارند، مشکلات و آنچه از هر یک نیاز دارند فکر کنند.
یک پیام به خانه!
عصبانیت معمولاً برای همه افراد درگیر ناراحتکننده است و میتواند نحوه دید کودکان و موقعیتها را تغییر دهد. چه چیزهای آزاردهنده بگوییم و چه به شیوه های نامناسب رفتار کنیم، معمولاً به گذشته نگاه می کنیم و ای کاش کارها را به گونه ای متفاوت انجام می دادیم.
اگر به کودکان مکانی امن برای یادگیری و کشف احساساتشان داده شود، میتوانند عادات جدیدی پیدا کنند تا آنها را شادتر و آرامتر کند، و به آنها اجازه میدهد کنترل خود را حفظ کنند یا دوباره به دست آورند و از طغیانهای عصبانیت اجتناب کنند.
کار کردن روی بازیها، وظایف و برگهها، بهویژه بهصورت گروهی یا با یک بزرگسال، میتواند به کودکان کمک کند تا راههایی را برای آرام کردن ذهن عصبانی یا دوری کامل از موقعیت پیدا کنند.
انجام موقعیتهای واقعی زندگی میتواند به کودکان این امکان را بدهد که آزمایش کنند چه چیزی مؤثر است و چه چیزی مفید نیست، سپس در صورت بروز مشکل از مهارتهای مناسب استفاده کنند.
برخی از برگه ها و فعالیت ها را با کودکان امتحان کنید. آموخته ها صرفاً در خود کار نیست، بلکه در بحث تفکر (فراشناخت) پشت آن و کاربرد آن در دنیای واقعی است. مزایای آن مادام العمر خواهد بود.