خیال پردازی بیش از حد، راهکارهای درمان

اگر احساس می کنید دائماً در حال رویاپردازی هستید یا در دنیای فانتزی خود زندگی می کنید، ممکن است رویاپردازی بیش از حد را تجربه کنید. در حالی که مقداری رویاپردازی طبیعی است، رویاپردازی بیش از حد می تواند بر زندگی روزمره شما تأثیر بگذارد و فعالیت های روزانه شما را دشوار کند.

خیال پردازی بیش از حد چیست؟

رویاپردازی بیش از حد یک اختلال است که به آن خیال پردازی ناسازگار نیز می گویند. این در افرادی اتفاق می افتد که رویاهای روشن و متفکرانه ای دارند که ساعت ها ادامه دارد. این امر حفظ روابط و مسئولیت های زندگی واقعی را دشوار می کند. این اختلال در دستورالعمل های استاندارد بهداشت روان شناسایی نشده است. خیال پردازی بیش از حد ممکن است شما را به طور کامل در یک دنیای خیالی غرق کند و حفظ تعاملات سالم و تکمیل مسئولیت های خود در دنیای واقعی را برای شما دشوار کند.

تأثیرات خیال پردازی بیش از حد بر فرد چیست؟

رویاپردازی بیش از حد می تواند بر زندگی تحصیلی، بین فردی یا کاری شما تأثیر بگذارد. در حالی که رویاپردازی ناسازگار هنوز به عنوان یک اختلال رفتاری سلامت روان شناخته نشده است، ممکن است به چهار دسته از اختلالات سلامت روان مرتبط باشد:‌

برخی از کارشناسان معتقدند خیالبافی بیش از حد یک بیماری روانپزشکی نیست، بلکه مکانیسمی برای مقابله با آسیب های گذشته، سوء استفاده، بیماری های روانی جدی و حتی تنهایی است. در این مورد، رویاپردازی بیش از حد به منزله فرار از یک واقعیت خشن خواهد بود. از طریق رویاپردازی ناسازگار، دنیایی شبیه به داستان ایجاد می کنید که در آن با سناریوهای تخیلی کار می کنید تا احساس بهتری داشته باشید.

چگونه سلامت روان بر رویاپردازی بیش از حد تأثیر می گذارد؟

سلامت روان شما می تواند روی میزان خیال پردازی شما تأثیر بگذارد. رویاپردازی بیش از حد اغلب با اضطراب همراه است و برخی از محققان دریافته اند که ممکن است با احساس گناه، ناراحتی و ناتوانی در کنترل توجه شما مرتبط باشد. ‌ شرایط سلامت روان که معمولاً رویاپردازی بیش از حد در آنها دیده می شود عبارتند از:

گاهی اوقات رویاپردازی ناسازگار با اسکیزوفرنی اشتباه گرفته می شود. آنها علائم همپوشانی دارند، اما افرادی که بیش از حد رویاپردازی می کنند، می دانند که رویاهایشان واقعی نیست. اگر اسکیزوفرنی دارید، در تشخیص اینکه چه چیزی واقعی و چه چیزی خیالی است مشکل دارید. ‌

رویاپردازی بیش از حد اغلب راهی برای فرار از شرایط فعلی شماست. به همین دلیل است که در افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب شایع تر است. 

نشانه های رویاپردازی بیش از حد

در حالی که معیارهای زیادی برای تشخیص رویاپردازی بیش از حد وجود ندارد، علائم و نشانه هایی وجود دارد که باید مراقب آنها بود. وقتی در خیال خود زندگی می کنید. ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:

  • مشغله فکری
  • اصلاح خلق و خو
  • افزایش تحمل
  • کناره گیری از واقعیت
  • ناامیدی درونی

همچنین اگر علائم زیر را در رویاپردازی ناسازگار در خود یا یکی از نزدیکان خود مشاهده کردید، با یک متخصص سلامت روان تماس بگیرید. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

رویاهای شدید و واضح که دارای داستان، خط داستانی و شخصیت های فکر شده است
رویاهایی که توسط رویدادهای دنیای واقعی ایجاد می شوند
حالات کنترل نشده صورت، حرکات تکراری بدن، یا صحبت کردن یا زمزمه کردن با صدای بلند در طول رویاپردازی
رویاهایی که چند دقیقه تا چند ساعت در روز طول می کشند
میل شدید یا غیرقابل کنترل برای ادامه رویاپردازی
مشکل در تمرکز و تکمیل مسئولیت های روزانه به دلیل رویاهای روزانه
مشکل خواب

فرار چگونه بر سلامت روان شما تأثیر می گذارد؟

رویاپردازی بیش از حد زمانی به مشکل تبدیل می شود که منجر به فرار شود. این مشکل می تواند یک مکانیسم مقابله اعتیادآور باشد. به جای اینکه به شما کمک کند محرک های اضطراب یا افسردگی خود را مدیریت کنید، می تواند شانس شما را برای معتاد شدن به فرار از رویاهای خود افزایش دهد. ‌از آنجایی که فرار به رویاهایتان با ارزش است، ممکن است تمایل شدیدی برای ادامه دادن داشته باشید. اما، این فرار می تواند باعث ایجاد شخصیت اجتنابی یا عزت نفس شکننده شود.

رویاپردازی

چگونه از خیال‌پردازی جلوگیری کنیم؟

اگر بیش از حد رویاپردازی می‌کنید، به حدی که در انجام فعالیت‌های روزانه خود دچار مشکل می‌شوید، این یک زنگ خطر است و برای برطرف کردن آن باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر افکار ناخواسته‌ای دارید که نمی‌توانید ذهن خود را از آن‌ها رها کنید نیاز به یک درمان‌گر دارید. خیال‌پردازی بیش از حد و غرق شدن در افکار می‌تواند باعث کاهش تمرکز، بی‌دقتی، حواس‌پرتی و بروز حوادث و تصادفات شود. برخی کارها وجود دارد که می‌توانید برای کاهش رویاپردازی در طول روز انجام دهید. برای مثال:

  • ورزش
  • بازی‌های فکری
  • مراقبه
  • ارتباط و تعامل بیشتر با دیگران
  • آگاهی از موضوعات و مدتی که به تخیل می‌پردازید.

همچنین می‌توانید زمان خاصی از روز را به خیال‌پردازی اختصاص دهید و آن را به همان زمان خاص محدود کنید. مثلاً می‌توانید 15 دقیقه در روز ذهن خود را برای رویاپردازی آزاد بگذارید و در بقیه روز آن را محدود کنید.

آسیب‌های رویاپردازی

در حالی که خیال‌پردازی فواید خود را دارد، خیال‌پردازی بیش از حد یا کنترل نشده به طور بالقوه می‌تواند عواقب منفی داشته باشد:

کاهش بهره وری

 خیال‌پردازی بیش از حد می‌تواند منجر به عدم تمرکز و کاهش بهره وری شود. اگر خیال‌پردازی به یک حواس پرتی دائمی تبدیل شود، می‌تواند در انجام وظایف، رسیدن به ضرب الاجل‌ها یا دستیابی به اهداف اختلال ایجاد کند. ممکن است منجر به کاهش کارایی و عملکرد در حوزه‌های علمی، حرفه‌ای یا شخصی شود.

دوری از واقعیت

 رویاپردازی بیش از حد یا اجباری ممکن است باعث شود افراد از محیط و روابط نزدیک خود منفک شوند. این می‌تواند منجر به جدا شدن از واقعیت، اختلال در تعاملات اجتماعی و کاهش توانایی فرد برای تعامل کامل با لحظه حال شود.

گریز و اجتناب

در حالی که خیال‌پردازی می‌تواند موقتاً استرس یا ناراحتی را تسکین دهد، اتکای بیش از حد به رویا‌های روزانه به عنوان وسیله‌ای برای فرار می‌تواند مانع رشد شخصی و حل مشکلات شود. پناه بردن مداوم به رویا‌های روزانه می‌تواند افراد را از پرداختن به چالش‌های زندگی واقعی، مسئولیت‌ها و مسائل عاطفی باز دارد.

کاهش خودآگاهی

 اگرچه خیال‌پردازی می‌تواند درون نگری را تقویت کند، خیال‌پردازی بیش از حد ممکن است منجر به جدا شدن از خودآگاهی شود. افراط در رویا‌های روزانه می‌تواند منجر به قطع ارتباط با احساسات، نیاز‌ها و رشد شخصی فرد شود و به طور بالقوه مانع از خوداندیشی و رشد شود.

تداخل در روابط و فعالیت‌ها

خیال‌پردازی بیش از حد می‌تواند منجر به بی توجهی به روابط، تعاملات اجتماعی و فعالیت‌های مهم شود. ممکن است مشارکت در کار‌های روزمره، کار، سرگرمی‌ها یا حفظ ارتباطات شخصی را محدود کند و در نهایت بر رضایت و رضایت کلی زندگی تأثیر بگذارد.

انتظارات غیر واقعی

خیال‌پردازی طولانی مدت می‌تواند انتظارات غیر واقعی یا سناریو‌های ایده‌آلی ایجاد کند که ممکن است با واقعیت همخوانی نداشته باشد. هنگامی که افراد بیش از حد در رویا‌های خود جذب می‌شوند، می‌تواند منجر به ناامیدی، سرخوردگی یا احساس نارضایتی از شرایط واقعی آن‌ها شود.

3.6/5 - (14 امتیاز)
نمایش نظرات (3)