درمان افکار منفی و بدبینی
علت افکار منفی و درمان افکار منفی
آیا تا به حال افکار منفی مانند: “من بی ارزش هستم”، “هیچ کس مرا دوست ندارد”، “هیچ وقت بهتر نمی شود”، “من نمی توانم با این موضوع کنار بیایم” یا “من در نهایت به پایان می رسم” را تجربه کرده اید؟ افکار منفی اغلب به طور خودکار و بدون دعوت به سر ما می آیند. همه ما افکار منفی داریم و آن ها لزوماً به خودی خود مشکلی از پیش تعین شده نیستند، اما وقتی آن ها را باور کنیم مشکل ساز می شوند. سپس می توانند تشدید شوند و منجر به اضطراب، افسردگی و آسیب های جدی روانی شوند.
چرا افکار منفی به ذهن ما خطور می کند؟
ما روزانه ده ها هزار فکر داریم و طبق مطالعات، 80٪ آنها منفی هستند. بنابراین اگر افکار منفی دارید، کاملا طبیعی هست. همه افراد کم یا زیاد، افکار منفی را تجربه می کنند. افکار منفی در مورد خود، دیگران و آینده اغلب معمولی و خودکار هستند که ما از وقوع آن ها غافل هستیم. احساس ما بر طرز تفکر ما نیز تأثیر می گذارد. زمانی که افسرده هستیم، تمایل داریم بیشتر منفی فکر کنیم و وقتی مضطرب هستیم نگران بدترین اتفاق هستیم. افکار منفی زیاد و آزار دهنده می تواند نتیجه تفکر بیش از حد باشد. این معمولاً زمانی اتفاق میافتد که ما برنامه درست برای سرگرمی خود نداشته باشیم و مدام به مرور گذشته، افکار بیهوده و خیال بافی بپردازیم. در زمان هایی هم، افکار منفی ممکن است کاملاً منطقی به نظر برسند. افکار منفی به راحتی می توانند تشدید شوند. چیزی که به عنوان یک فکر منفی شروع می شود می تواند در ذهن انسان رشد کند و گسترش یابد. افکار منفی احساسات منفی را تغذیه می کند که باور ما را در مورد درست بودن افکار منفی تقویت می کند و منجر به تفکر منفی بیشتر می شود. این چرخه می تواند منجر به اضطراب و حتی حملات پانیک شود.
نشانه های منفی بافی
- عدم وجود آرامش در زندگی و فعالیت های روزمره
- گرایش فرد به انزوا و در نتیجه افسردگی
- بوجود آمدن حس ترس و نگرانی مزمن
- عدم امکان رویارویی با حقیقت های زندگی
- کاهش اعتماد به نفس و افزایش احتمال شکست
علل بروز افکار منفی در ذهن ما چیست؟
1. ترس از آینده
اکثر افراد به شکل طبیعی از آینده و اتفاقات پیش رو می ترسند و مدام به فکر یافتن چرا هایی برای آینده خود هستند، برخی می خواهند آینده خود را پیش بینی کنند و مدام نگران هستند. این ترس از آینده، زندگی امروز را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و باعث ایجاد افکار منفی در افراد می شود.
2. اضطراب زمان حال
بسیاری اوقات ما در زمان حال از اتفاقاتی که پیرامون ما در حال رخ دادن هستند، می ترسیم. به عنوان مثال در زمان بیرون رفتن از خانه همواره نگران نشت گاز یا باز ماندن درب منزل هستیم. این ترس باعث ایجاد منفی بافی در ما خواهد شد.
3. شرم و پشیمانی از گذشته
بسیاری از کارهایی که فرد در گذشته انجام داده است، ممکن است در زندگی امروز او تاثیر گذارند. این افراد با شرم و پشیمانی افکار گذشته همواره منفی بافی می کنند.