ترس از دکتر، یاتروفوبیا و درمان آن
یاتروفوبیا چیست؟
یاتروفوبیا یا ترس از دکتر باعث ترس شما از پزشکان یا آزمایشات پزشکی می شود. ممکن است حتی زمانی که بسیار بیمار هستید از مراجعه به مراقبت های پزشکی اجتناب کنید زیرا دچار اضطراب شدید یا حملات پانیک هستید. فکر انجام آزمایشات پزشکی نیز باعث ترس می شود. درمان می تواند به شما کمک کند مراقبت های پزشکی را که ممکن است نیاز داشته باشید دریافت کنید. افراد مبتلا به یاتروفوبیا (eye-AT-rah-FO-bee-ah) ترس شدیدی از پزشکان یا آزمایشات پزشکی دارند. این کلمه از “iatros”، کلمه یونانی برای شفا دهنده، و “phobos” به معنای ترس گرفته شده است. ممکن است فرد مبتلا به یاتروفوبیا از مراجعه به پزشک خودداری کند، حتی زمانی که بسیار بیمار است یا علائم یک بیماری جدی را نشان می دهد. آنها ممکن است تا زمانی که نیاز به بستری شدن در بیمارستان نداشته باشند علائم را نادیده بگیرند.
فوبیا چیست؟
فوبیا اختلالات اضطرابی هستند که باعث ترس شدید و غیرمنطقی از چیزی، بسیار فراتر از خطر واقعی آن می شوند. Iatrophobia نوعی از فوبیا است که به عنوان یک اختلال فوبیای خاص شناخته می شود. ممکن است به دلیل آسیب های گذشته از پزشکان یا اقدامات پزشکی بترسید. یا ترس ممکن است از ارتباط با خون، جراحات و تزریقات (سوزن) ناشی شود.
یاتروفوبیا چقدر شایع است؟
اختلالات فوبیای خاص حدود 12 درصد از بزرگسالان آمریکایی و 19 درصد از کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار می دهد. در حالی که آماری فقط برای یاتروفوبیا وجود ندارد، یک نظرسنجی نشان داد که از هر 3 آمریکایی 1 نفر از مراجعه به پزشک خود اجتناب میکنند، حتی زمانی که فکر میکنند به مراقبتهای پزشکی نیاز دارند. ممکن است تعداد افراد مبتلا به یاتروفوبیا در نتیجه همهگیری COVID-19 افزایش یافته باشد. افراد ممکن است به دلیل خطر قرار گرفتن در معرض ویروس از مراجعه به پزشک خود بترسند. آنها همچنین ممکن است شنیده باشند که آزمایش سواب بینی برای COVID-19 ناراحت کننده یا دردناک بوده و باعث ترس آنها از آزمایش شده است. افراد مبتلا به یاتروفوبیا ممکن است حتی پس از قرار گرفتن در معرض ویروس شناخته شده یا شروع علائم COVID-19 کمتر مورد آزمایش قرار بگیرند.
چه کسانی در معرض خطر یاتروفوبیا (ترس از پزشکان) هستند؟
افرادی که دارای اختلال اضطراب بیماری یا IAD (که قبلا به عنوان هیپوکندری شناخته می شد) بیشتر در معرض ترس از پزشکان یا آزمایش های پزشکی هستند. IAD باعث می شود که شما بیش از حد نگران باشید که بیمار شده اید یا قبلاً بیمار هستید. فرد مبتلا به IAD ممکن است بترسد که پزشک او را یک بیماری یا بیماری صعب العلاج تشخیص دهد. همچنین اگر سیگار می کشید یا اختلال مصرف مواد دارید، ممکن است دچار یاتروفوبیا شوید. ممکن است از مراجعه به پزشک خود بترسید زیرا ممکن است اخبار بدی در مورد سلامتی به شما بدهد یا به شما پیشنهاد کند مصرف این مواد را ترک کنید.
چه چیزی باعث ترس از دکتر می شود؟
کودکان ممکن است از پزشکان ترس داشته باشند زیرا آنها مطب دکتر را با تزریق واکسن برای واکسیناسیون مرتبط می دانند. این ترس ممکن است به بزرگسالی نیز منتقل شود. اگر:
- در کودکی چندین بار به پزشک مراجعه کرده و آزمایش هایی برای مدیریت یک وضعیت سلامتی داشته است.
- مراقبت های پزشکی کمتری دریافت کرده اید یا تجربه بدی با پزشک خود داشته اید.
- یک بیماری مزمن مانند دیابت یا یک بیماری تهدید کننده زندگی مانند سرطان که نیاز به آزمایشات یا درمان های مکرر و گاهی دردناک دارد.
- اخبار بدی را از پزشک خود در مورد سلامتی خود یا سلامتی یکی از عزیزان دریافت کرده اید.
- یکی از عزیزان خود را به دلیل یک بیماری یا تصادف از دست داده است، در حالی که فرد تحت مراقبت از پزشک بود.
- سابقه خانوادگی فوبیا یا اختلال اضطرابی داشته باشید.
ممکن است این علائم را تجربه کنید:
- سرگیجه.
- خشکی دهان.
- احساس ترس یا وحشت شدید.
- حالت تهوع
- تعریق شدید (هیپرهیدروزیس).
- تنفس سریع و ضربان قلب یا تپش قلب.
- لرزش.
یاتروفوبیا چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر iatrophobia مانع از مراجعه شما به پزشک شود، یک متخصص رفتاری مانند یک مشاور، مددکار اجتماعی یا روانشناس می تواند کمک کند. یاتروفوبیا یک اختلال فوبیای خاص موقعیتی است. این بدان معنی است که در موقعیت های خاص (زمانی که به پزشک فکر می کنید یا به پزشک مراجعه می کنید) رخ می دهد. برای تشخیص رسمی، علائم باید این معیارهای تعیین شده توسط انجمن روانپزشکی آمریکا (APA) را داشته باشند:
- ترس شدید از پزشکان یا آزمایشات پزشکی که حداقل به مدت شش ماه ادامه دارد.
- علائم زمانی شروع می شود که به پزشک مراجعه می کنید، آزمایش پزشکی انجام می دهید یا به این سناریوها فکر می کنید.
- ترس یا اضطراب شدید که باعث می شود از مراجعه به پزشک یا انجام آزمایشات پزشکی خودداری کنید، حتی زمانی که احساس ناخوشایندی دارید.
چگونه ترس از دکتر را درمان کنیم؟
یک مشاور یا درمانگر می تواند به شما کمک کند تا با استفاده از موارد زیر بر ترس از پزشکان یا آزمایش های پزشکی غلبه کنید:
- درمان شناختی رفتاری (CBT)، نوعی روان درمانی (گفتار درمانی)، به شما کمک می کند تا افکار، احساسات و رفتارهای مرتبط با ترس های خود را کشف کنید. شما می توانید استراتژی هایی برای تغییر این ادراکات و رفتارهای خود بیاموزید.
- مواجهه درمانی از ترکیبی از تکنیک های آرام سازی و قرار گرفتن تدریجی در معرض فوبیا استفاده می کند تا شما را نسبت به ترس (حساسیت زدایی) کمتر حساس کند.
- هیپنوتیزم درمانی به شما کمک می کند تا تفکر خود را در مورد پزشکان و آزمایش های پزشکی از طریق درمان های هیپنوتیزم یا خلسه تغییر دهید.
داروهای ضد اضطراب یا داروهای ضد افسردگی در حالی که برای غلبه بر فوبیا در درمان تلاش می کنید علائم را کاهش می دهند. مشاوران و روانشناسان نمی توانند این داروها را تجویز کنند زیرا مدرک پزشکی ندارند. با این حال، آنها می توانند به شما کمک کنند که به یک روانپزشک، یک پرستار پرستار روانپزشکی، پزشک مراقبت های اولیه یا سایر تجویز کنندگان دارای مجوز مراجعه کنید تا بتوانید داروی مورد نیاز خود را دریافت کنید.
چگونه می توانیم یاتروفوبیا را مدیریت کنیم؟
تأخیر در مراقبت های پزشکی یا آزمایشات می تواند سلامت شما را به خطر بیندازد. این مراحل می تواند به شما کمک کند مراقبت های مورد نیاز خود را دریافت کنید و در عین حال خطر بروز علائم یاتروفوبیا را به حداقل برسانید:
- در صورت وجود و مناسب، از پزشکی از راه دور، قرار ملاقات از طریق ویدیو، تماس تلفنی یا چت متنی استفاده کنید.
- اولین قرار روز را بخواهید تا زمان خود را در مطب پزشک به حداقل برسانید و از نشستن در اتاق انتظار خودداری کنید.
- یک کتاب یا مجله بردارید تا حواس تان را پرت کند، یا از یکی از اعضای خانواده یا دوست خود بخواهید که برای حمایت همراه شود.
- مطب دکتری را انتخاب کنید که دارای محیطی آرام و بالینی کمتر باشد، ترجیحاً در بیمارستان یا ساختمان پزشکی نباشد.
- به دنبال پزشکی باشید که راحتتر لباس بپوشد و مایل باشد زمان مورد نیازتان را برای گرفتن وقت ویزیت صرف کند.
- به پزشک خود در مورد نگرانی های خود بگویید. آنها ممکن است بتوانند به شما در رسیدگی به آنها کمک کنند.
عوارض یاتروفوبیا چیست؟
نادیده گرفتن معاینات و آزمایشات پزشکی شما را در معرض خطر عوارض جدی و اغلب غیرقابل برگشت بیماری قرار می دهد که می تواند بر کیفیت زندگی و طول عمر شما تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، فشار خون بالا و کلسترول بالا تشخیص داده نشده و درمان نشده، خطر ابتلا به سکته مغزی یا حمله قلبی بالقوه کشنده را افزایش می دهد. مراجعه منظم به پزشک برای سلامتی بسیار مهم است. ممکن است فرد مبتلا به یاتروفوبیا و ترس ازدکتر به سندرم کت سفید نیز مبتلا باشد. این اصطلاح به فشار خون بالا اشاره دارد که فقط در صورت مراجعه به پزشک اتفاق می افتد. وقتی فشار خون خود را در خانه اندازه گیری می کنید، اعداد در محدوده سالمی قرار دارند. فوبیا و عوامل استرس زای مربوطه ممکن است باعث این افزایش فشار خون شوند. همچنین هنگام مراجعه به پزشک یا انجام آزمایشات پزشکی در معرض خطر حملات پانیک هستید. حملات پانیک مکرر می تواند منجر به اختلال پانیک شود. ترس از پزشک یا آزمایش های پزشکی (یاتروفوبیا) می تواند به طور قابل توجهی و منفی بر سلامت شما تأثیر بگذارد. افراد برای کمک به شناسایی علائم اولیه بیماری به ویزیت های معمول پزشک، آزمایش خون و سایر روش ها نیاز دارند. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی درمان هایی را ارائه می دهند که می تواند زندگی شما را راحت تر کند و سال ها به زندگی شما اضافه کند. یک متخصص سلامت روان می تواند به شما در غلبه بر یاتروفوبیا کمک کند. همچنین ممکن است برای شما مفید باشد که پزشک و تیم مراقبت های بهداشتی خود را در مورد فوبیا بدانند تا بتوانند اقداماتی را انجام دهند تا احساس راحتی بیشتری در محیط های پزشکی داشته باشید.