تریپانوفوبیا، ترس از سوزن و درمان آن
ترس از سوزن چیست؟
آیا فکر فرو رفتن سوزن در پوست شما باعث تپش قلب و لرزش معده شما می شود؟ آیا اضطراب آنقدر زیاد است که از مراجعه به پزشک، واکسن و سایر اقدامات پزشکی به طور کلی اجتناب می کنید؟ فوبیای سوزن بسیار گسترده تر از آن چیزی است که تصور می کنید. یک مطالعه مستقر در بریتانیا نشان داد که تقریباً 25٪ از بزرگسالان ترس شدید از سوزن یا تزریق را تجربه می کنند. مطالعه دیگری تخمین زده است که حدود 63 درصد از جوانان 6 تا 17 ساله دارای همان نوع فوبیا هستند. نام این بیماری رایج تریپانوفوبیا است. مانند سایر فوبیاها، تجربه تریپانوفوبیا بازتابی از شخصیت یا «سرسختی» شما نیست. این بیماری می تواند افراد را از هر طبقه ای بدون در نظر گرفتن سن، شغل یا جنسیت تحت تاثیر قرار دهد. حتی برخی از ورزشکاران حرفه ای از سوزن زدن بیزارند.
اضطراب ناشی از فوبیای سوزن زدن بسیار واقعی است و می تواند به انواع مختلف بر زندگی شما یا فرزندتان تأثیر منفی بگذارد. ممکن است در طول روزها و شبهای منتهی به یک عمل پزشکی، اضطراب یا بیخوابی شدیدی را تجربه کنید. یا ممکن است تصمیم بگیرید از آزمایش، درمان یا روش های دندانپزشکی که برای حفظ سلامت شما یا بهبود کیفیت زندگی شما طراحی شده اند، صرف نظر کنید. افرادی که ترس از سوزن دارند نیز بیشتر در مورد واکسینه شدن در برابر ویروس هایی مانند COVID-19 تردید دارند. اگر والدین کودکی هستید که از سوزن میترسید، ممکن است برای آماده کردن آنها برای قرار ملاقات با پزشک مشکل داشته باشید. و صرفاً گفتن این که واکسن های پزشکی مفید هستند، احتمالاً کمکی به کاهش اضطراب آنها نخواهد کرد. اما، چه شما شخصاً با فوبیای سوزن دست و پنجه نرم می کنید یا کودکی از سوزن می ترسد، لازم نیست فقط سعی کنید آن را سخت کنید. اقدامات ساده ای وجود دارد که می توانید برای به حداقل رساندن اضطراب و کنترل مجدد سلامت و تندرستی خود انجام دهید.
علائم فوبیای سوزن
برای افراد در هر سنی، تزریق های پزشکی اغلب ناخوشایند است و احتمالاً باعث ایجاد عصبی می شود. بنابراین، هنگام برخورد با کودکان، تشخیص اینکه آیا آنها ترس عادی دوران کودکی از سوزن زدن دارند یا فوبیای شدیدتری دارند، می تواند به خصوص سخت باشد. حتی ممکن است تشخیص اینکه ترس یا فوبیا دارید برایتان سخت باشد. فوبیا باعث درجاتی از اختلالات جسمی یا روانی می شود و در زندگی فرد اختلال ایجاد می کند. اگر به دلیل ترس از تزریق به طور کامل از بیمارستان یا تزریق واکسن اجتناب می کنید، احتمالاً فوبیا دارید. اگر فوبیا به اندازه کافی شدید باشد، علائم ممکن است زمانی ایجاد شوند که شما یا فرزندتان به تزریق سوزن فکر کنید یا تماشا کنید که شخص دیگری تزریق می کند. علائم فوبیای سوزن می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و ممکن است شامل یکی از موارد زیر باشد:
- سفتی سینه
- دشواری در تنفس
- سرگیجه
- تپش قلب
- بی خوابی
- سبکی سر
- حالت تهوع
- ضربان قلب تند
- تکان دادن
- عرق کردن
- علاوه بر این، اگر در پاسخ به دیدن یک سوزن یا خون، فشار خون به طور ناگهانی کاهش یابد، بزرگسالان ممکن است غش کنند. این پاسخ غیرارادی در کودکان کمتر دیده می شود.
بیشتر بخوانید: تکنیک های مقابله با اضطراب و مدیریت آن
عوامل خطر
افرادی که به درد بسیار حساس هستند یا از قبل دارای اضطراب هستند در معرض خطر بیشتری برای ایجاد ترس از سوزن هستند. داشتن اعضای خانواده مبتلا به فوبیای سوزن نیز می تواند یک عامل خطر باشد، که نشان می دهد یک عامل ژنتیکی در این بیماری وجود دارد. بسیاری از افراد مبتلا به فوبیا از سوزن میتوانند ترس خود را به یک حادثه خاص که باعث احساس وحشت و ناتوانی در آنها شده است، ردیابی کنند. شاید یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی هنگام تزریق به شما در کودکی بیش از حد زور داشته باشد، یا شما را برای تزریق نگه داشتهاید یا تجربه ناخوشایند یا آسیبزا دیگری در یک محیط پزشکی داشتهاید. همچنین در صورتی که والدین در حین تزریق آمپول، بیش از حد مضطرب یا مضطرب باشند، برای کودک دچار فوبیای سوزن می شوند. در حالی که یک تجربه بد در مطب پزشک واقعاً میتواند زمینه را برای ویزیتهای بیمارستانی اضطرابآور در مراحل بعدی زندگی فراهم کند، همچنین ممکن است به یاد نیاورید که فوبیا چه زمانی ایجاد شده است. شاید به نظر می رسد که شما همیشه از تزریق، سوزن و محیط های بیمارستان وحشت داشته اید. با این حال، منبع ترس شما از سوزن هرچه که باشد، نیازی به احساس خجالت یا اجتناب از اقدامات پزشکی نیست. کارهای زیادی وجود دارد که می توانید برای غلبه بر ترس خود انجام دهید.
نکات خودیاری برای غلبه بر ترس از سوزن
- برنامه ریزی کنید. داشتن یک برنامه در ذهن می تواند باعث شود که کنترل بیشتری بر موقعیت داشته باشید.
- با درمانگر صحبت کنید همیشه به فردی که واکسن تزریق می کند در مورد فوبیای سوزن زدن خود یا فرزندتان بگویید و اینکه چگونه قصد دارید آن را مدیریت کنید. این فوبیا به قدری رایج است که اکثر درمانگران آن را درک می کنند و هر کاری که می توانند برای کمک انجام می دهند.
- تزریقات را در زمان های آرام برنامه ریزی کنید. هر زمان که ممکن است، تزریقات را در زمان هایی برنامه ریزی کنید که کلینیک کمترین شلوغی را دارد، بنابراین ارائه دهنده عجله کمتری دارد و احتمال اینکه انتظار طولانی مدت داشته باشید کمتر است. نشستن طولانی مدت در یک اتاق انتظار شلوغ یا مشاهده تزریق آمپول توسط دیگران تنها باعث افزایش اضطراب شما می شود.
- یک نردبان برای غلبه بر ترس ایجاد کنید.
به جای تلاش برای اجتناب از سوزن زدن، یک تکنیک مهم در غلبه بر فوبیای شما این است که با ترسهای خود یک قدم روبرو شوید. با قرار دادن تدریجی خود در موقعیت های مرتبط با سوزن به روشی ایمن، کنترل بیشتری بر ترس خود خواهید داشت و ترس قدرت خود را در ذهنتان از دست خواهد داد. برای شروع، فهرستی از موقعیت های مرتبط با سوزن ایجاد کنید که باعث ایجاد اضطراب برای شما می شود. بالای لیست (بالاترین پله) باید موقعیتی باشد که بیشترین ناراحتی را برای شما ایجاد کند. پله پایین را برای موقعیتی که کمترین ناراحتی را برای شما ایجاد می کند، رزرو کنید. وسط نردبان را با ترس های سوزنی دیگر پر کنید که بر اساس شدت مرتب شده اند.
- نمونه نردبان ترس
شدت ترس 5: تزریق را دریافت کنید.
شدت ترس 4: یک سوزن را لمس کنید.
شدت ترس 3: تماشا کنید که فرد دیگری تزریق می کند.
شدت ترس 2: به کسی که یک تزریق را توصیف می کند گوش دهید.
شدت ترس 1: به تصویر تزریق نگاه کنید.
از نردبان بالا بروید و هر بار ترس را برطرف کنید و از پله پایین شروع کنید. زمانی که از مدیریت پله فعلی اطمینان دارید، به پله بعدی بروید. هر چه بیشتر خود را در معرض هر شدت ترس قرار دهید، اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت. چندین استراتژی بعدی می تواند در مدیریت اضطراب شما در طول صعود و همچنین زمانی که تزریق می کنید مفید باشد.
- تمرینات تنفسی را تمرین کنید.
مطالعات نشان می دهد که تمرینات تنفسی می تواند درد را در طول واکسیناسیون کاهش دهد و به آرامش ذهن و بدن کمک کند. یک تمرین تنفس آهسته و عمیق باعث افزایش میزان اکسیژن در خون شما می شود و به بدن شما سیگنالی برای آرامش می دهد. ضربان قلب شما کاهش می یابد، فشار خون کاهش می یابد و تنش عضلانی کاهش می یابد. الگوهای تنفسی مختلف را آزمایش کنید تا زمانی که الگوی مناسب خود را پیدا کنید. بیشتر تمرینات شامل یک دم آهسته و عمیق است که به دنبال آن یک بازدم کمی طولانی تر انجام می شود. به عنوان مثال، 4 ثانیه دم، 4 ثانیه نگه دارید و 8 ثانیه بازدم کنید. یکی دیگر از تمرینات ممکن به سادگی شامل دم به مدت 7 ثانیه و بازدم به مدت 11 ثانیه است. برای کمک به آشنا کردن کودکان با تمرینات تنفسی، میتوانید از یک تکیهگاه رنگارنگ مانند چرخ سنجاق استفاده کنید. هنگامی که کودک نفس خود را بیرون میدهد، میبیند که چرخ دنده شروع به چرخش میکند و به تمرین حس بازی اضافه میکند. شما می توانید به طور مشابه از پر یا حباب استفاده کنید – هر چیزی که به بازدم های آهسته پاسخ می دهد و کودک شما را سرگرم می کند. - تکنیک های مهار درد را امتحان کنید.
یکی از سادهترین راهها برای کمک به شما برای مقابله با تزریق، جلوگیری از درد ناشی از تزریق است. می توانید این کار را با استفاده از یک بی حس کننده موضعی (کرم بی حس کننده) روی ناحیه انجام دهید. یک کرم بدون نسخه این کار را انجام می دهد، اما حتماً دستورالعمل های روی بسته بندی را برای بهترین نتیجه دنبال کنید. اکثر کرم های موضعی باید حدود 30 دقیقه قبل از تزریق استفاده شوند. احتمالاً باید آن را در چندین نقطه بمالید، زیرا تشخیص دقیق محل تماس سوزن با پوست دشوار است. همچنین در نظر داشته باشید که پیش از موعد با درمانگر تماس بگیرید تا در مورد بیحسکنندههای موضعی که در محل در دسترس دارند پرس و جو کنید. - حواس خود را پرت کنید.
استفاده از تکنیک های حواس پرتی می تواند به شما کمک کند تا ذهن خود را از تزریق دور کنید. اگر بزرگسالی با فوبیای سوزن هستید، ممکن است احساس راحتی کنید که با پرستاری که تزریق را انجام می دهد، صحبت های کوچکی داشته باشید. یا اگر کمی درونگراتر هستید، می توانید به سادگی از حواس خود برای درگیر شدن با اطراف خود استفاده کنید. اگر نوجوان یا نوجوان شما نیاز به حواسپرتی دارد، میتواند پیامهای متنی یا پستهای رسانههای اجتماعی را در تلفن خود بخواند. گپ زدن مستقیم با نوجوان خود یا تشویق گفتگو بین آنها و ارائه دهنده خدمات نیز می تواند حواس پرتی مفیدی ایجاد کند. وقتی صحبت از پرت کردن حواس کودکان کوچکتر می شود، گزینه های بیشتری دارید. در نظر داشته باشید که به آنها بگویید یا داستان یا آهنگی را در حین دریافت تزریق برای آنها بخوانید. در حالی که تلاش برای نگه داشتن یا مهار کردن کودک تنها به شدت به او آسیب وارد می کند، نوع لمس صحیح والدین می تواند هورمون های “احساس خوب” را ترشح کند که ممکن است به کاهش درد کمک کند. اجازه دهید فرزندتان به راحتی در دامان شما بنشیند، دست او را بگیرید یا در حالی که در حال تزریق است، او را در آغوش بگیرید.
- خطر غش را برطرف کنید.
برخی از افراد ممکن است قبل یا در حین تزریق غش کنند و این از دست دادن کوتاه هوشیاری می تواند فوبیا را تقویت کند. غش به دلیل افت فشار خون است. این یک واکنش غیر ارادی است – یک رفلکس غیرارادی که توسط محرک های خاصی مانند دیدن خون یا سوزن فعال می شود. اگر سابقه غش در حین تزریق دارید، از قبل به پزشک اطلاع دهید. همچنین می توانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- کم آبی خطر غش را افزایش می دهد، بنابراین با نوشیدن آب قبل از تزریق هیدراته بمانید.
- بپرسید آیا می توانید دراز بکشید و پاهای خود را در حد سطح قلب بالا ببرید. اگر نمی توانید دراز بکشید، زانوهای خود را بلند کنید یا با پاهای روی هم بنشینید.
- به طور مکرر عضلات پا و باسن خود را منقبض کرده و رها کنید. این تمرین سریع خون را در بدن پمپاژ می کند و می تواند رفلکس را که باعث غش می شود متوقف کند.
مقاله مرتبط: ترس از دکتر و درمان آن
درمان حرفه ای برای ترس از سوزن
اگر فوبیای سوزن شدید دارید، به دنبال گزینه های درمانی حرفه ای باشید. این گزینه ها شامل انواع مختلف درمان اضطراب و دارو هستند.
درمان از طریق مواجهه
مواجهه درمانی نوعی درمان شناختی رفتاری است که می تواند راهی موثر برای کمک به کودکان و بزرگسالان برای غلبه بر فوبیای سوزن باشد. یک روانشناس فوبیای شما را ارزیابی می کند و سپس مجموعه ای از قرار گرفتن در معرض سوزن را برای شما ایجاد می کند. ممکن است با نگاه کردن به تصویر یک سوزن شروع شود. هنگامی که با اولین سطح نوردهی احساس راحتی کردید، ممکن است به تماشای ویدیویی از فردی که عکس گرفته شده است بروید. این شبیه به روش نردبان ترس است که در استراتژی های خودیاری پوشش داده شده است، اما یک متخصص شما را در هر مرحله در یک محیط امن راهنمایی می کند.
درمان شناختی رفتاری (CBT)
سایر تکنیکهای رفتاردرمانی شناختی (CBT) میتوانند به شما کمک کنند تا افکار و ادراکات منفی خود را در مورد سوزنها شناسایی و اصلاح کنید. به عنوان مثال، یک درمانگر ممکن است به شما کمک کند تعمیمهای بیش از حد را به چالش بکشید، مانند «من همیشه در حین عکسبرداری غش میکنم» و انتظارات واقعبینانهتری داشته باشید.
داروها
اگر سایر درمان ها با شکست مواجه شوند، پزشک ممکن است داروهای ضد اضطراب را برای کمک به مدیریت ترس از سوزن تجویز کند. داروهای بالقوه شامل مسدود کننده های بتا، آرام بخش ها و مهارکننده های بازجذب سروتونین (SSRIs) هستند. همه اینها با عوارض جانبی احتمالی همراه هستند، بنابراین باید با یک متخصص صحبت کنید تا راه حل مناسب برای خود پیدا کنید. حتی اگر تصمیم دارید به دنبال درمان حرفه ای باشید، استراتژی های خودیاری همچنان می تواند کمک کننده باشد.
همچنین مهم است که به یاد داشته باشید که داشتن فوبیا از سوزن چیزی برای خجالت نیست. شما تنها کسی نیستید که سعی می کنید بر ترس از سوزن غلبه کنید. با طرح ریزی یک برنامه عمل و برداشتن گام هایی برای غلبه بر ترس خود، در نهایت می توانید در هنگام تزریق احساس آرامش و کنترل بیشتری داشته باشید.