آسنترا چیست؟ موارد مصرف، عوارض و مزایا آسنترا 50 و 100
سلول های مغزی که نورون نامیده می شوند، مواد شیمیایی مختلفی را جهت ارتباط با سایر نورون ها ترشح می کنند. این یعنی یک سری تکانه الکتریکی بین نورون ها مسئول کارکرد های بخش های مختلف مغز می باشند. آسنترا سطح سروتونین را در فضای بین نورون ها افزایش می دهند.این کار کمک به برطرف سازی علائم افسردگی و حملات ترس و بسیاری از اختلالات دیگر مربوط به خلق و خو در برخی از افراد می شود.
آسنترا چیست؟
این دارو حاوی ماده فعال سرترالین است که متعلق به گروهی از داروها به نام داروهای ضدافسردگی همانند قرص بوسپیرون است. داروهایی مانند سرترالین که مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) هستند به سلول های مغز کمک می کنند تا مقدار بیشتری از یک سروتونین شیمیایی تولید کنند که باعث می شود فرد احساس شادی و رضایت داشته باشد. سرترالین برای درمان افسردگی، اختلال وسواس اجباری (عدم کنترل بر افکار یا فعالیتها، داشتن ایدههای تکرار شونده و مداوم که شما را وادار به انجام کارهای تکراری میکند،اختلال هراس با یا بدون آگورافوبیا (ترس از فضای عمومی، فضای باز)، اجتماعی تجویز میشود. همچنین برای اختلالات اضطرابی و فوبیای اجتماعی (ترس از افراد جدید و موقعیتهای اجتماعی)، اختلال استرس پس از سانحه (اضطرابی که پس از تجربه آسیبزا ظاهر شد) و اختلالات اضطرابی عمومی (ترس و نگرانی مداوم).
قرص سرترالین برای چیست؟
این دارو به منظور درمان افسردگی، کنترل حملات پانیک، بهبود اختلال وسواس اجباری، درمان اختلال استرس پس از سانحه و همچنین اختلال اضطراب اجتماعی یا جمع هراسی میتوان از قرص آسنترا کمک گرفت. این دارو همچنین برای کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی نیز کاربرد دارد. آسنترا در واقع همان سرترالین است که مهار کننده بازجذب سروتونین بوده و مقدار این ماده طبیعی در مغز را در حد نرمال نگه میدارد. آسنترا معمولا یا در دوز ۵۰ یا در دوز ۱۰۰ مورد تجویز قرار میگیرد. دوز مصرف این دارو بر اساس شدت بیماری و میزان پاسخدهی به درمان تعیین میشود.
نحوه مصرف
آسنترا یا سرترالین به صورت قرص خوراکی یا مایع در دسترس است. به طور معمول، یک فرد، یک دوز را در صبح یا عصر، یک بار در روز مصرف می کند. افرادی که از این دارو برای درمان اختلال نارسایی پیش از قاعدگی استفاده می کنند، ممکن است آن را هر روز یا فقط در روزهای خاصی از ماه مصرف کنند.
با توجه به وضعیت و انواع بیماری های روانی، آسنترا در دوزهای زیر موجود است:
- قرص 25 میلی گرم (میلی گرم).
- قرص های آسنترا 50 میلی گرمی
- قرص آسنترا 100 میلی گرم
- 20 میلی گرم در لیتر مایع
فردی که آسنترا مصرف می کند باید این دستورالعمل های کلی را رعایت کند:
1. دارو را هر روز تقریباً در همان زمان مشخص مصرف کنید.
2. این دارو می تواند با غذا یا بدون غذا مصرف شود.
3. تمام دستورالعملهای روی بستهبندی نسخه و پزشک را دنبال کنید.
4. اگر یک نوبت را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید، اما روز بعد دوز را دوبرابر نکنید.
5. فقط مقداری را مصرف کنید که ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی تجویز کرده است.
6. هنگام استفاده از داروی مایع، آن را در یک نوشیدنی رقیق کنید.
دوز مصرفی آسنترا طبق دستور پزشک
به طور معمول، یک پزشک متخصص، در مرحله اول دوز کم دارو را تجویز می کند و مقدار آن را در طول درمان افزایش می دهد، اما ممکن است چندین هفته طول بکشد تا فرد هر گونه اثر سرترالین را احساس کند. افراد نباید بدون مشورت با پزشک مصرف دارو را قطع کنند، حتی اگر احساس بهتری داشته باشند. این ممکن است به این معنی باشد که دارو کار می کند و از دست دادن یک دوز می تواند منجر به بازگشت علائم شود.
قرص آسنترا چند نوع دارد؟
1.قرص آسنترا 50
به طور معمول قرص های روکش دار آسنترا 50 جهت افسردگی خفیف تجویز می گردد البته بستگی به وضعیت جسمانی فرد، سن و سال و جنسیت دارد و هم چنین داشتن سابقه بیماری ممکن است در تجویز، دوز آن تغییر کند. بهترین زمان مصرف آسنترا 50، معمولا بستگی به نظر پزشک معالج یا دارو ساز دارد اما به صورت عمومی در طول روز یک عدد در وعده صبح یا شب باید مصرف گردد.
2.قرص آسنترا 100
آسنترا 100 هم مانند اسنترا 50 است اما دوز بالاتری دارد و اگر وضعیت افسردگی یا حالات روحی بیمار از حالت عادی خارج شده باشد آسنترا 100 تجویز می گردد. عوارض مصرف قرص آسنترا 100 بیشتر از عوارش قرص آسنترا 50 است بنابراین بدون نسخه پزشک و سرخود از این دوز استفاده ننمایید. اگر دوز 50 آن را نیافتید می توانید نیمی از قرص را روزانه مصرف نمایید.
عوارض جانبی رایج
- حالت تهوع
- اسهال
- سردرد
- دهان خشک
- تعریق
- عصبی بودن
- احساس بی قراری
- خستگی
- مشکل خواب
اثرات قطع ناگهانی دارو های سرترالین
اگر فردی مصرف سرترالین را ناگهانی قطع کند، ممکن است مشکلات خواب، وزوز گوش یا تحریک پذیری را تجربه کند. در صورت امکان، فرد باید به تدریج سرترالین را ترک کند. قطع ناگهانی دوز می تواند عوارض زیر را ایجاد کند:
- وزوز گوش
- تحریک پذیری
- اضطراب
- حالت تهوع
- سرگیجه
- لرزش
- گیجی
- مشکلات خواب
- تشنج
آیا قرص آسنترا باعث چاقی و یا لاغری می شود؟
یکی از سوالاتی که برای افراد در هنگام مصرف قرص آسنترا پیش می آید این است که این قرص ضدافسردگی باعث چاقی یا لاغری می شود؟ برخی از مطالعات نشان می دهند که این قرص به واسطه داشتن خواص مختلف، می تواند باعث چاقی و یا لاغری شود. اما به هر حال این موضوع قطعی نیست. برای اینکه دچار چاقی و یا اضافه وزن و یا لاغری و کاهش وزن نشوید، حتما در کنار مصرف قرص آسنترا برنامه ورزش مناسبی را دنبال کنید. این کار باعث می شود که از این عارضه جانبی قرص سرترالین پیشگیری کنید. البته در نهایت به شما توصیه می کنیم که اصلا نگران چاقی و یا لاغری خودتان در هنگام مصرف این قرص نباشید. زیرا این قرص به دلیل شرایط فعلی شما تجویز شده است و بدیهی است که شرایط روحی شما بسیار مهم تر از شرایط جسمی و چاقی و لاغری شما خواهد بود.
استفاده از آسنترا در دوران بارداری و شیردهی
داروی آسنترا متعلق به گروه C است. این بدان معنی است که مطالعات حیوانی اثرات سوء بر جنین را نشان داده است، اما مطالعاتی در مورد انسان انجام نشده است. این دارو می تواند در دوران بارداری مورد استفاده قرار گیرد اما تنها در صورتی که مشکلات مادر به قدری جدی باشد که عدم مصرف دارو کودک را بیشتر در معرض خطر قرار دهد. باز هم در این مورد مشورت با پزشک ضروری است. هرگز این تشخیص را خود و اطرافیان انجام ندهید. چرا که عوارض جدی و گاها جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. مصرف آسنترا در غلضت های پایین شاید خطر جدی برای شیردهی نداشته باشد و به راحتی دفع شود اما با وجود آن توصیه می شود که هنگام استفاده از آسنترا از شیردهی اجتناب کنید. به جای شیر مادر، می توانید شیر خشک به کودک خود بدهید. باز هم در این موارد مشورت با متخصص را فراموش نکرده و در اولویت کار خود قرار دهید.
تداخل مصرف قرص آسنترا و فلوکستین
فلوکستین دارویی است که برای درمان اختلال افسردگی مورد استفاده قرار می گیرد. برخی از افراد همزمان از داروی آسنترا و فلوکستین برای اثربخشی بیشتر استفاده می کنند. به این موضوع توجه داشته باشید که دو دارو تداخل شدید دارند و مصرف همزمان آنها سبب بروز مشکلات بسیار زیادی میشود.
هشدارها
سرترالین حاوی یک هشدار برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان زیر 24 سال است. این هشدار بیان می کند که سرترالین ممکن است افکار یا اعمال خودکشی فرد را افزایش دهد. والدین و مراقبان باید پزشکان را از هرگونه سابقه خانوادگی خودکشی آگاه کنند. شناخت علائم احتمالی افکار یا اعمال خودکشی نیز مهم است. بزرگسالان همچنین می توانند در یکی دو ماه اول مصرف سرترالین و همچنین زمانی که پزشک دوز را افزایش می دهد، افکار خودکشی را تجربه کنند.
هنگام اولین مصرف سرترالین، از استفاده از ماشین آلات سنگین یا رانندگی بلافاصله پس از دوز اجتناب کنید، تا زمانی که مشخص شود بدن چگونه واکنش نشان می دهد. برخی از افراد همچنان سرگیجه، خستگی یا سایر عوارضی را تجربه می کنند که می تواند قضاوت را پس از دوزهای مصرفی مختل کند. هنگام مصرف سرترالین از نوشیدن الکل خودداری کنید.
تداخلات دارویی آسنترا
برخی از داروها می توانند با سرترالین تداخل داشته باشند. یک تداخل می تواند عوارض جانبی ناخواسته ای ایجاد کند یا باعث شود داروها بیشتر یا کمتر از آنچه در نظر گرفته شده قوی باشند. افراد نباید در حین مصرف آسنترا یا تا 2 هفته پس از قطع، از هیچ گونه مهارکننده مونوآمین اکسیداز – نوع دیگری از داروهای ضد افسردگی که معمولاً MAOI نامیده می شود – استفاده کنند. مصرف آسنترا همراه با سایر داروهایی که بر سروتونین اثر می گذارند می تواند خطر ابتلا به سندرم سروتونین را افزایش دهد. این سندرم شامل طیف وسیعی از علائم، از جمله بی قراری و از دست دادن هماهنگی عضلات است.
نتیجه
آسنترا، یک داروی ضدافسردگی است که می تواند به درمان افسردگی و سایر اختلالات خلقی کمک کند. برخی افراد دریافتند که مصرف آسنترا به آنها کمک می کند تا علائم خود را مدیریت کنند. دیگران ممکن است عوارض جانبی را تجربه کنند که قابل کنترل نیستند. اگر این اتفاق افتاد، قبل از قطع دارو، به یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی که می تواند جایگزین هایی را توصیه کند، مراجعه کنید. مانند سایر داروها، سرترالین می تواند عوارض جانبی خفیف تا شدید ایجاد کند. مانند هر درمان دیگری، قبل از مصرف دارو، مزایا و عوارض جانبی احتمالی را با پزشک در میان بگذارید. حتما قبل از مصرف هرگونه قرص آنتی افسردگی از یک روانشناس مجرب یا دکتر اعصاب و روان مشورت بخواهید تا بهترین عملکرد را در مصرف این دارو ها داشته باشید.
توجه داشته باشید که درمان دارویی برای اختلالات روانشناختی، راه میانبر و آسانترین راه است، اما لزوما بهترین راه نیست. بنابراین قبل از درگیر شدن و مصرف مادهای اعتیاد آور، به روانشناس و مرکز درمان افسردگی مراجعه کرده و سعی کنید از طریق روان درمانی مشکل خود را برطرف کنید؛ راهی که هم کم خطرتر و هم بلندمدتتر است. شاید هزینه مالی و زمانی بیشتری برای روان درمانی بگذارید اما اولین قدم در درمان افسردگی و اختلالات روانشناختی، مراجعه به روانشناس است. در صورت تشخیص روانشناس و حاد بودن مشکل، دارو درمانی نیز در کنار روان درمانی اضافه میشود اما مصرف دارو به تنهایی راهکاری موثر نیست.