فرق روانپزشک با روانشناس

فرق روانپزشک با روانشناس

کسانی که تابحال با مشکلات روح و روان سروکاری نداشته باشند، برای اولین بار که می خواهند پروسه درمان اختلالات روانی و مشکلات روحی را آغاز کنند با یک سوال مهم درمورد فرق روانپزشک با روانشناس روبرو می شوند. “به روانشناس مراجعه کنم یا روانپزشک؟” فرق روانشناس با روانپزشک در چیست؟

تفاوت روانشناس و روانپزشک در چیست؟

اما برای این که بدانیم هرکس برای درمان به چه متخصصی در حوزه اعصاب و روان نیاز دارد، ابتدا بهتر است که فرق روانپزشک با روانشناس را بدانیم.
اول از همه باید بدانید که روانپزشک و روانشناس، در یک راستا هستند ولی تفاوت های بزرگی با یکدیگر دارند. همچنین این دو جایگزین یکدیگر نیستند و در بسیاری از موارد، نیاز است که فرایند روانشناسی و روانپزشکی، در موازات یکدیگر برای بهبود بیمار استفاده شوند.

5 تفاوت عمده روانپزشک و روانشناس

فرق روانپزشک با روانشناس

  1. جلسات روانپزشکی نسبت به جلسات روانشناسی با فاصله بیشتری انجام می شود. شاید هر ماه یا هر دوماه یکبار
  2. اثرات روانشناختی ممکن است ناشی از مشکلات جسمی باشد که در این صورت روانپزشک آزمایش پزشکی تجویز می کند.
  3. جلسات رواندرمانی طولانی تر و نزدیک به هم تر هستند. معمولا هر جلسه رواندرمانی نزدیک به 45 دقیقه و هفته ای یک الی دو مرتبه است.
  4. روانشناس به هیچ عنوان صلاحیت تجویز داروی روانپزشکی را ندارد. اما در برخی مراکز روانشناسی این اشتباه انجام می شود
  5. برخی اختلالات شدید مثل اختلال شخصیت مرزی و افسردگی حاد نیاز به مراجعه همزمان به روانشناس و روانپزشک دارد.

فرق روانپزشک با روانشناس

بیشتر افراد جامعه، روانشناس و روانپزشک را با یکدیگر اشتباه می گیرند و نمی توانند دکتر روانپزشک را از دکتر روانشناس تشخیص دهند. اما تفاوت بین این دو گروه از متخصصین بسیار زیاد است. به طور کلی تفاوت های روانپزشک و روانشناس را می توان در این سه مورد مشخص نشان داد:

  • روانپزشکی از گرایش های رشته پزشکی است اما روانشناسی اینطور نیست.
  • روانپزشک صلاحیت تجویز دارو را دارد اما روانشناس نمی تواند دارو تجویز کند.
  • روانپزشک بیشتر با درمان دارویی سروکار دارد اما روانشناس از روش های روان درمانی و رفتاردرمانی استفاده می کند.

فرق آموزش، روانشناس و روانپزشک

همانطور که گفتیم، روانپزشکان، در دانشکده پزشکی دانشگاه تحصیل کرده اند و پس از دریافت مدرک پزشکی عمومی، برای گرایش تخصص رشته روانپزشکی را انتخاب کرده اند. روانپزشکان معمولا در بیمارستان ها و مراکز روانپزشکی، با مشکلات و اختلالات شدید روانی درگیر هستند.

اما روانشناسان در دانشکده مربوط به روانشناسی و مشاوره تحصیل کرده اند و در طول دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به جایگاه دکتر روانشناس دست پیدا کرده اند. دانشجویان رشته روانشناسی، پس از پایان دوره تحصیلات تکیمیلی، دوره کارورزی را در مدت 1 الی 2 سال می گذرانند و در آن روشهای درمانی، آزمون های تحلیلی، تکنیک های حل مسئله، نظریه های رواندرمانی و درمان های شناختی رفتاری را آموزش می ببینند.

فرق روش درمانی روانپزشک و روانشناس

کار روانپزشک و روانشناس، مکمل بوده و به همین علت، روانپزشک مراجعی را که نیاز به درمان روانشناختی دارد را نزد روانشناس ارجاع می دهد و به همین صورت، روانشناس هم مراجعی را که نیاز به درمان دارویی دارد به روانپزشک انتقال می دهد.

  • روان پزشک برای درمان داروهای اعصاب و روان تجویز می کند اما روانشناس با روش های مختلف درمان غیر دارویی، به درمان مشکلات روحی و روانی مراجعین می پردازد.
  • روانپزشک همچنین می تواند برای بیمار بستری در بیمارستان را تجویز کند و حتی از روش های درمانی خاصی مانند الکتروشوک استفاده کند اما روانشناس چنین صلاحیتی ندارد.
  • روانپزشک توجه چندانی به شرایط خانوادگی، محیطی ، تجارت و سبک زندگی شخص ندارد و بیشتر به جنبه فیزیولوژیک فرد توجه دارد اما روانشناس با بررسی همه موارد ذکر شده، به فرد مشاوره غیر دارویی می دهد.
  • روانپزشکی تنها یک شاخه است اما روانشناسی دارای 30 زیرشاخه تخصصی است.
  • برخی اختلالات شدید مثل اختلال شخصیت مرزی و افسردگی حاد نیاز به مراجعه همزمان به روانشناس و روانپزشک دارد.

فرق روانپزشک با روانشناس

اول به روانپزشک مراجعه کنیم یا روانشناس؟

برای این سوال نمی توان پاسخ قطعی مشخص کرد اما اگر روانپزشک و روانشناس به صورت حرفه ای و اخلاقی عمل کنند، با مراجعه به هرکدام از آن ها، در صورتی که لازم باشد شما را به دیگری ارجاع خواهد داد. اما اگر مطمئن نیستید که فرق روانپزشک با روانشناس چیست یا کدام برای شما مناسب تر است، بهتر است ابتدا به روانشناس مراجعه کنید. چون ممکن است مشکل شما جزیی باشد و نیازی به درمان دارویی نداشته باشد. همچنین روانشناس اگر متوجه شود که شما نیاز به روانپزشکی دارید، شما را به روانپزشک ارجاع خواهد داد.

با اینکه روانپزشکی و روانشناسی تفاوت های بسیاری با یکدیگر دارند اما روانپزشک و روانشناس شغلی بسیار نزدیک به هم دارند و به همین علت همه مراکز روانشناسی، با مرکز روانپزشکی ارتباط دارند و مراجعینی که نیاز به دارو درمانی دارند را به این مراکز ارجاع می دهند. عکس همین قضیه نیز در مورد مراکز روانپزشکی صادق است.

اگر همچنان مطمئن نیستید که باید به روانشناس مراجعه کنید یا روانپزشک، بهتر است با پزشک عمومی خودتان مشورت کنید تا بسته به شرایط مخصوص به شما، توصیه لازم را ارائه کند.

فرق روانپزشک با روانشناس، خدمات روانپزشکی در ذهن آرا

مرکز روانپزشکی و روانشناسی ذهن آرا، با در اختیار داشتن بهترین درمانگران و پزشکان در حوزه روانشناسی و روانپزشکی در تهران، سابقه بسیار موثری در زمینه درمان بیماری ها و اختلالات شدید روانشناسی داشته و درمان در این مرکز توسط دکتر روانپزشک و دکتر روانشناس با سابقه انجام می شود و مسیر تشخیص، تحلیل و برنامه ریزی به صورت کاملا علمی پیش می رود. در صورت نیاز می توانید با شماره های مرکز تماس حاصل کرده و از خدمات بهترین مرکز روانپزشکی در تهران بهره مند شوید.

4.4/5 - (8 امتیاز)
1 نظر
  1. علی می گوید

    من رفتم روانپزشک. ی مشت پولی گرفت منو فرستادپیش روانشناس رفیق خودش اونم ی مشت پولی گرفت منو فرستاد پیش کاردرمانی رفیق خودش.

نوشتن نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

CAPTCHA ImageChange Image