علل و درمان نارکولپسی

هر آن چه باید درمورد نارکولپسی و درمان آن بدانید!

نارکولپسی چیست و درمان نارکولپسی به چه صورت انجام می‌شود؟

نارکولپسی یک اختلال خواب است که با خواب آلودگی مزمن و بیش از حد در روز مشخص می شود. این اختلال در واقع یک بیماری عصبی است که بر توانایی مغز در مدیریت چرخه خواب و بیداری تأثیر می گذارد. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند معمولاً نمی توانند برای مدت طولانی بیدار بمانند، مهم نیست که چه زمانی است یا چه کاری انجام می دهند.

این وضعیت می تواند تأثیر قابل توجه و جدی بر فعالیت های روزمره فرد داشته باشد، زیرا مردم احساس خستگی شدید و عدم توانایی بیدار ماندن در طول روز می کنند. آن ها حتی ممکن است ناخواسته در وسط فعالیت هایی از جمله رانندگی یا غذا خوردن به خواب روند.

علائم و درمان نارکولپسی

خواب آلودگی مفرط در طول روز

درمان نارکولپسی

هنگامی که فردی به این بیماری مبتلا می شود، احساس خواب آلودگی شدیدی را تجربه می کند که باعث می شود بدون هیچ پیش زمینه اس به طور ناگهانی به خواب رود. این اتفاق می تواند در هر مکان و هر زمان رخ دهد. این بدان معناست که امکان دارد شخصی در میانه مکالمه، هنگام کار یا رانندگی به خواب رود.

علاوه بر این حملات ناگهانی خواب، افراد همچنین می توانند در تمرکز یا هوشیاری در بعضی مواقع در طول روز مشکل داشته باشند. این علامت اصلی بیماری است و اغلب برای اولین بار ظاهر می شود.

فلج خواب

هنگام خوابیدن یا بیدار شدن، افراد مبتلا و نیازمند به درمان نارکولپسی این مشکل ممکن است به طور موقت قادر به حرکت یا صحبت کردن نباشند. چنین فلجی معمولاً کوتاه مدت است و می تواند از چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد. می تواند ترسناک باشد، اما پس از پایان یک دوره، افراد توانایی حرکت و گفتار خود را بازیابی می کنند.

توهم

افراد مبتلا به ناركولپسی ممكن است توهمات حسي بسيار واضحی را تجربه كنند كه گاهي اوقات مي‌تواند بسيار ترسناک باشد. توهم ممکن است دو نوع مختلف داشته باشد:

  1. توهم های هیپنوتیزم با خواب رفتن افراد اتفاق می افتد.
  2. توهم های هیپنوتیزم با بیدار شدن افراد رخ می دهد.

کاتاپلکسی

کاتاپلکسی کاهش ناگهانی و غیرقابل کنترل توان عضلانی است که بر گردن، صورت و زانوها تأثیر می گذارد. می تواند توسط احساسات مثبت و منفی شدید ایجاد شده و از شدت خفیف تا شدیدتر متفاوت باشد. در بعضی موارد، افراد ممکن است فقط ضعف خفیفی را تجربه کنند که باعث افتادن سر یا فک آن ها شود. در موارد دیگر ممکن است زانوهایشان خالی شود و به زمین بیفتند.

تغییرات در خواب REM

خواب سریع حرکت چشم (REM) مرحله ای است که در طی آن افراد حرکات سریع چشم و تمایل به خواب را تجربه می کنند. افرادی که به نارکولپسی مبتلا هستند پس از به خواب رفتن می توانند خیلی سریع وارد REM شوند و ممکن است در هر زمان از روز این نوع خواب را تجربه کنند.

علائم ناركولپسی معمولاً از دوران كودكی، بلوغ و بزرگسالي جوانی، معمولاً در سنين 7 تا 25 سالگي آغاز مي شود. اين ميزان به طور مساوي بر زنان و مردان اثر مي گذارد.

طبق انستیتوی ملی اختلالات مغز و اعصاب و سکته مغزی، علائم نارکولپسی طی دو یا سه دهه اول پس از اولین بروز، معمولاً بدتر می شود.

آمار مبتلایان به نارکولپسی

تقریباً از هر 2000 نفر 1 نفر به نارکولپسی مبتلا هستند، اگرچه معمولاً اعتقاد بر این است که این بیماری کمتر توسط افراد تشخیص و درمان قرار می گیرد.

عدم درمان نارکولپسی مي تواند تاثير قابل توجهي در قابليت عملكرد طبيعي فرد داشته باشد. که می تواند منجر به اختلال در مدرسه، کار و روابط شود.

تشخیص نارکولپسی

اگر دچار خواب آلودگی بیش از حد روزانه و از بین رفتن ناگهانی توان عضلانی هستید، ممکن است پزشک این احتمال را دهد که شما به نارکولپسی مبتلا هستید.

برای تشخیص و درمان ناركولپسی، پزشك باید شما را معاینه جسمی كند، شرح حال كامل پزشکی را انجام دهد و مطالعات خواب را انجام دهد. پزشک سوالات مفصلی در مورد خواب شما خواهد پرسید و سطح خواب آلودگی شما با استفاده از مقیاس ویژه ای رتبه بندی می شود.

پزشکان همچنین از دو نوع آزمایش تخصصی برای تشخیص نارکولپسی استفاده می کنند:

(Polysomnogram (PSG

 این آزمایش شامل قرار دادن الکترودها روی پوست سر و بررسی فعالیت الکتریکی مغز، عضلات و قلب شما است. پزشکان همچنین تنفس شما را بررسی می کنند تا بتوانند تغییراتی را که در بدن شما هنگام خواب اتفاق می افتد درک کنند. آزمایش PSG می تواند به پزشکان کمک کند تا تشخیص دهند که خواب REM در اوایل چرخه خواب رخ می دهد یا خیر – یکی از علائم اصلی بیماری نارکولپسی.

آزمایش تأخیر خواب چندگانه (MSLT)

این آزمایش در طول روز پس از پلی سونوگرافی انجام می شود. برای این تست، از شما خواسته می شود چهار یا پنج چرت در طول روز با فاصله دو ساعت داشته باشید. MSLT برای بررسی سرعت خوابیدن افراد و ورود سریع آن ها به خواب REM طراحی شده است.

افرادی که در کمتر از هشت دقیقه به خواب می روند در خواب آلودگی بیش از حد روز قرار می گیرند. با این وجود، آنچه خواب آلودگی طبیعی را از این بیماری متمایز می کند، تمایل به ورود سریع به خواب غیرمعمول REM است. اگر افراد حداقل در طی دو چرت شبانه روز طی 15 دقیقه خواب REM را شروع کنند، به احتمال زیاد دچار این بیماری هستند.

از آنجا که افراد مبتلا به این مشکل غالباً با ساير بيماري ها از جمله اختلالات روانپزشكي يا مشكلات عاطفي تشخيص داده نمي شوند، ممكن است ساليان طول بكشد تا كسي بتواند تشخيص صحيح را بدست آورد.

علل نارکولپسی

علل و درمان نارکولپسی

دلایل دقیق نارکولپسی مشخص نیست، اما برخی از عوامل وجود دارد که در پیشرفت بیماری نقش دارند.

از دست دادن یک انتقال دهنده عصبی خاص به نام هیپوکرتین باعث بروز نارکولپسی می شود. این پیام رسان شیمیایی نقش مهمی در تنظیم چرخه خواب / بیداری دارد و نقشی در خواب REM دارد.

در افرادی مبتلا به نارکولپسی، کمبود هیپرتین منجر به خواب آلودگی بیش از حد می شود.

“در ناركولپسی، خوشه سلول هايي كه هيپوكرتين توليد مي كنند – در منطقه اي به نام هيپوتالاموس واقع شده است – آسيب ديده و كاملاً از بين مي رود. بدون hypocretin، فرد در بیدار ماندن مشکل دارد، و همچنین اختلالات در چرخه های طبیعی خواب و بیداری را تجربه می کند .

دلایل دقیق از دست دادن هیپرتین به طور کامل مشخص نیست، اما محققان معتقدند که ممکن است به دلیل مسائل خود ایمنی ایجاد شود. به دلیل ترکیبی از دلایل ژنتیکی و محیطی، سیستم ایمنی بدن برای حمله به سلول های حاوی این پیام رسان مهم شیمیایی تحریک می شود.

سایر علل احتمالی نارکولپسی

با این حال، عوامل دیگری نیز وجود دارند که ممکن است در بروز نارکولپسی موثر باشند. این شامل:

اختلالات خود ایمنی

برخی از شرایط خود ایمنی می تواند باعث حمله بدن به سلول های خاص مغزی شود و منجر به کمبود هیپوکرتین شود.

آسیب مغزی، عفونت یا تومور

اگر ناحیه ای از مغز که چرخه خواب را تنظیم می کند آسیب دیده یا تحت تأثیر تومور قرار گرفته باشد، می تواند منجر به مشکلات خواب REM شود.

سموم محیطی

فلزات سنگین، سموم دفع آفات و سموم دیگر نیز می توانند بر روی مغز تأثیر گذاشته و توانایی مغز در کنترل چرخه طبیعی خواب / بیداری را قطع کنند.

سابقه خانوادگی

گاهی اوقات افراد مبتلا به ناركولپسی نیز اعضای نزدیكی در خانواده خود داشته اند كه آن ها نیز همین بیماری را دارند.

محققان دریافته اند که افراد مبتلا به نارکولپسی تغییراتی در ژن گیرنده سلول T (نوعی سلول ایمنی تخصصی) دارند که ممکن است باعث ایجاد زمینه ای ژنتیکی در بروز این بیماری شود.

تشخیص نارکولپسی

انواع نارکولپسی

ناركولپسي دو نوع متفاوت دارد. آن ها با وجود یا عدم وجود علائم خاص مشخص می شوند.

ناركولپسی نوع 1

قبلاً به اين فرم بيماري ناركولپسی كاتاپلكسی گفته مي شد. افراد مبتلا به این نوع، خواب آلودگی بیش از حد در طول روز را به همراه کاتاپلکسی تجربه می کنند. آن ها همچنین ممکن است سطح پایین انتقال دهنده عصبی هیپرتین در مغز خود را داشته باشند.

ناركولپسی نوع 2

همچنین یک بیماری وجود دارد که به عنوان نارکولپسی ثانویه شناخته می شود و در صورت آسیب دیدن هیپوتالاموس می تواند رخ دهد. هیپوتالاموس در اعماق مغز قرار دارد و در تنظیم خواب مهم است. آسیب به این ناحیه می تواند همراه با سایر مشکلات عصبی منجر به علائم نارکولپسی شود.

درمان نارکولپسی

هیچ راهی برای درمان ناركولپسی وجود ندارد و تصور می شود كه از بین رفتن هیپوكراتین همراه باشد. با این حال، بسیاری از علائم این بیماری با استفاده از داروها و تغییر سبک زندگی قابل کنترل است.

داروهابرای درمان نارکولپسی

برخی از داروهایی که می توانند برای کنترل علائم این بیماری استفاده شوند عبارتند از:

داروهای تقویت کننده بیداری

مودافینیل (Provigil) یا آرمودافینیل (Nuvigil) محرک های عصبی مرکزی هستند که معمولاً به عنوان درمان های خط اول تجویز می شوند. این داروها برای کمک به بهبود سطح هوشیاری در طول روز استفاده می شوند. این داروها بیشتر از سایر دارو ها ترجیح داده می شوند زیرا اعتیاد آن ها نسبت به بسیاری از محرک های قدیمی کمتر است.

سدیم اکسی بات

همچنین به عنوان گاما هیدروکسی بوتیرات یا GHB شناخته می شود، سدیم اکسی بات FDA برای درمان نارکولپسی تأیید شده است. به کاهش علائم خواب آلودگی بیش از حد در روز و کاتاپلکسی کمک می کند. سرشار از سدیم است، بنابراین به افرادی که از این دارو استفاده می کنند توصیه می شود مصرف نمک در رژیم غذایی خود را محدود کنند.

داروهای ضد افسردگی

برخی از علائم این بیماری نیز ممکن است با استفاده از انواع خاصی از داروهای ضد افسردگی برطرف شود. داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCA) و مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI) ممکن است به کاتاپلکسی، توهم، فلج خواب و اختلال در خواب شبانه کمک کنند.

Narcolepsy

تغییر سبک زندگی

برخی از تغییرات در سبک زندگی می تواند به افراد کمک کند تا علائم را بهتر کنترل کنند. برخی از تغییرات توصیه شده شامل موارد زیر است:

  • هر روز ورزش کنید
  • با توجه چرت کوتاه در طول روز
  • پایبند بودن به یک برنامه منظم خواب
  • از مصرف سیگار، کافئین و الکل خودداری کنید
  • نخوردن وعده های غذایی سنگین هنگام خواب

علاوه بر رعایت توصیه های درمانی پزشک، برخی موارد نیز وجود دارد که می توانید انجام دهید و به شما کمک می کند تا با شرایط خود کنار بیایید. برخی از نکاتی که ممکن است به شما کمک کنند.

اقدامات احتیاطی ایمنی را دنبال کنید

در صورت ابتلا به این بیماری، برخي فعاليت ها مي توانند خطرناك باشند. این موارد از جمله رانندگی یا کار با ماشین آلات سنگین را شامل می شود، اما حتی اگر دچار حملات خواب یا کاتاپلکسی هستید، حتی بسیاری از فعالیت های ایمن معمول (مانند راه رفتن در طبقه پایین یا دوش گرفتن) نیز می تواند خطرناک باشد. برخی از کارهایی که می توانید انجام دهید و ممکن است کمک کند:

  • قبل از رانندگی کمی چرت بزنید.
  • فقط برای مدت زمان کوتاه رانندگی کنید.
  • راه هایی برای هوشیاری هنگام رانندگی پیدا کنید.
  • از وسایل نقلیه عمومی برای جابجایی استفاده کنید.

پیدا کردن مشاور خوب و حرفه‌ای مرکز مشاوره‌ای که بهترین خدمات را در زمینه نارکولپسی به شما ارائه دهد می‌تواند معضل بزرگی باشد. خصوصا اگر برای بار اول می‌خواهید به روان درمانگر مراجعه کنید. شما می‌توانید برای مشورت و کسب اطلاعات بیشتر درمورد مراکز مشاوره خوب در شمال و شرق تهران در زمینه درمان نارکولپسی با کلینیک ذهن آرا تماس بگیرید.

برای نارکولپسی نیاز به مشاوره روانشناسی دارید

کلینیک روانشناسی ذهن آرا تخصصی ترین مرکز خدمات روانشناختی در تهران با بیش از 30 متخصص درمانگر دکتری و فوق دکتری در حوزه های مختلف روانشناسی می تواند به شما برای درمان نارکولپسی کمک کند.

3.3/5 - (6 امتیاز)
پیام بگذارید

اخبار، تخفیف و مطالب در اینستاگرام ذهن آرا