اختلال پانیک، علت ها، نشانه ها و درمان

اختلال پانیک چیست؟

اختلال پانیک هنگامی اتفاق می افتد ک حملات غیر منتظره ای از وحشت تکرار شود. DSM-5 حملات وحشت را ترس ناگهانی و ناراحتی شدید تعریف می کند که در عرض چند دقیقه به اوج خود می رسد. افراد مبتلا به این اختلال با ترس از حمله وحشت زندگی می کنند. ممکن است هنگامی که احساس وحشت ناگهانی می کنید علائم جسمی مانند ضربان قلب، مشکلات تنفس و عرق کردن را تجربه کنید.

اکثر افراد یکی دو بار در زندگی خود یک حمله وحشت را تجربه می کنند. انجمن روانشناسی آمریکا گزارش می دهد که از هر 75 نفر 1 فرد ممکن است اختلال هراس را تجربه کند. بعد از اینکه حداقل یک ماه (یا بیشتر) نگرانی مداوم یا نگرانی در مورد حملات هراس (یا عواقب آن) را داشته باشید، اختلال هراس وجود دارد. گاهی حتی علائم این اختلال می تواند کاملاً طاقت فرسا و ترسناک باشد، اما با درمان می توان حملات پانیک را مدیریت و بهبود داد. جستجوی درمان پانیک مهمترین بخش برای کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی شما است.

علائم اختلال پانیک چیست؟

علائم اختلال وحشت اغلب در نوجوانان و بزرگسالان زیر 25 سال ظاهر می شود. اگر چند حمله وحشت داشته اید یا ترس از حمله وحشت دارید، ممکن است دچار اختلال پانیک باشید.

حملات پانیک یا وحشت باعث ایجاد ترس شدید می شود که اغلب بدون هشدار و ناگهان شروع می شود. هر حمله معمولاً 10 تا 20 دقیقه طول می کشد، اما در موارد شدید ممکن است علائم بیش از یک ساعت ادامه داشته باشد. این تجربه برای همه متفاوت است و اغلب علائم نیز متفاوت است.

علائم شایع مرتبط با حمله هراس شامل موارد زیر است:

  • ضربان قلب یا تپش قلب
  • تنگی نفس
  • احساس خفه شدن
  • سرگیجه (سرگیجه)
  • سبکی
  • حالت تهوع
  • تعریق
  • لرزیدن
  • تغییر در وضعیت روحی، از جمله احساس غیرواقعی بودن
  • بی حسی یا سوزش در دست یا پا
  • درد قفسه سینه یا سفت شدن
  • ترس از مردن

علائم حمله هراس اغلب بدون دلیل مشخص رخ می دهد. به طور معمول، علائم متناسب با میزان خطر موجود در محیط نیست. از آنجا که این حملات را نمی توان پیش بینی کرد، می توانند به میزان قابل توجهی بر عملکرد شما تأثیر بگذارند.

ترس از حمله وحشت یا یادآوری یک حمله وحشت می تواند منجر به حمله دیگری شود.

چه عواملی باعث اختلال پانیک می شود؟

دلایل اختلال پنیک کاملا مشخص نیست. تحقیقات نشان داده است که اختلال هراس ممکن است ژنتیکی باشد. اختلال هراس همچنین با تغییرات قابل توجهی که در زندگی رخ می دهد همراه است. ترک تحصیل از دانشگاه، ازدواج، یا فرزند اول شما همه انتقال های عمده زندگی هستند که ممکن است استرس ایجاد کند و منجر به بروز اختلال هراس شود.

چه کسی در معرض ابتلا به اختلال پانیک است؟

اگرچه دلایل اختلال هراس به وضوح درک نشده است، اما اطلاعات مربوط به این بیماری نشان می دهد که گروه های خاصی احتمالاً به این اختلال مبتلا می شوند. براساس اعلام انستیتوی ملی بهداشت روان، زنان دو برابر مردان احتمال ابتلا به این بیماری را دارند.

اختلال وحشت زدگی چگونه تشخیص داده می شود؟

اگر علائم حمله وحشت را تجربه کنید، شاید به دنبال مراقبت های اضطراری پزشکی بروید. بیشتر افرادی که برای اولین بار حمله وحشت را تجربه می کنند فکر می کنند دچار حمله قلبی شده اند.

در حالی که در اورژانس هستید، دکتر چندین آزمایش انجام می دهد تا ببیند علائم شما ناشی از حمله قلبی است یا خیر. آنها ممکن است او ممکن است آزمایش خون انجام دهند تا شرایط دیگری را که می تواند باعث علائم مشابه شود را بررسی کند یا یک الکتروکاردیوگرام (ECG) برای بررسی عملکرد قلب انجام دهند. اگر علت فیزیولوژیکی برای علائم وجود نداشته باشد، شما به روانپزشک ارجاع داده می شوید.

روانپزشک معاینه سلامت روان را انجام داده و در مورد علائمتان از شما سؤال کند.

اختلال پانیک چگونه درمان می شود؟

درمان اختلال پانیک بر کاهش یا از بین بردن علائم شما متمرکز است. این امر از طریق درمان رواندرمانی و در بعضی موارد با دارو انجام می شود. درمان به طور معمول شامل درمان شناختی رفتاری (CBT) است. این روش درمانی به شما می آموزد كه افكار و اعمال خود را تغییر دهید تا بتوانید حملات خود را بفهمید و ترس خود را مدیریت كنید.

داروهایی که برای درمان اختلال هراس مورد استفاده قرار می گیرند می توانند شامل مهارکننده های انتخابی بازگشت مجدد سروتونین (SSRIs) و طبقه ای از داروهای ضد افسردگی باشند. SSRI تجویز شده برای اختلال هراس ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • فلوکستین
  • پاروکستین
  • سرترالین

سایر داروهایی که گاهی اوقات برای درمان اختلال هراس استفاده می شود عبارتند از:

  • مهارکننده های برگشت مجدد سروتونین-نوراپی نفرین (SNRIs)، کلاس دیگری از داروهای ضد افسردگی
  • داروهای ضد عفونی کننده
  • بنزودیازپین ها (معمولاً به عنوان آرامبخش استفاده می شوند) از جمله دیازپام یا کلونازپام
  • مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs)، یکی دیگر از داروهای ضد افسردگی است که به دلیل عوارض جانبی نادر اما جدی به ندرت استفاده می شود

علاوه بر این روش های درمانی بالا، چندین مرحله وجود دارد که می توانید در منزل برای کاهش علائم خود استفاده کنید. مثالها عبارتند از:

  • حفظ یک برنامه منظم
  • به طور منظم ورزش کنید
  • خواب کافی
  • از مصرف مواد محرک مانند کافئین خودداری کنید

پیش آگهی و آینده بیماری پنیک چیست؟

اختلال هراس اغلب یک بیماری مزمن (طولانی مدت) است که درمان آن دشوار است. برخی از افراد مبتلا به این اختلال به خوبی به درمان پاسخ نمی دهند. برخی دیگر ممکن است دوره هایی داشته باشند که هیچ علائمی نداشته باشند و دوره هایی که علائم آنها کاملاً شدید باشد. بیشتر افراد مبتلا به اختلال هراس از طریق درمان برخی از علائم را تسکین می دهند.

چگونه می توان از این اختلال جلوگیری کرد؟

پیشگیری از اختلال پانیک امکان پذیر نیست. اما، می توانید با جلوگیری از مصرف الکل و محرک هایی مانند کافئین و همچنین داروهای غیرمجاز، علائم خود را کاهش دهید. همچنین می توان در صورت بروز یک تغییر بزرگ، علائم اضطراب را تشخیص داد و اقدام کرد.

10 راه موثر برای کنترل حملات پانیک به جز دارو درمانی رواندرمانی!

حملات پانیک یا حمله های استرسی، بسیار ناگهانی، شدید و همراه با ترس و اضطراب فراوان می باشند. این حملات علاوه بر علائم روحی و روانی، دارای علائم جسمی نیز می باشند.

بسیاری از مبتلایان به پانیک، ممکن است علائمی نظیر نفس کشیدن دشوار، تعرق زیاد، لرزش و ضربان قلب شدید را تجربه کنند.
برخی افراد هنگام حملات پانیک علاوه بر این علائم، درد در قفسه سینه و احساس جدا شدن از واقعیت را نیز تجربه می کنند، به نحوی که شخص تصور می کند دچار سکته قبلی شده است یا برخی تصور می کنند که دچار سکته مغزی شده اند.
حملات پانیک می تواند بسیار سریع رخ دهند و بسیار وحشتناک باشند. در این مقاله 11 استراتژی و راه حل برای کنترل و متوقف کردن حملات پانیک را به شما معرفی می کنیم که می توانید در حین حمله ی استرس یا وقتی که حس می کنید به حملات پانیک نزدیک می شوید از آن ها برای توقف این حمله ها استفاده کنید.

1- در حمله وحشت نفس عمیق بکشید

فعالیت زیاد ارگان های داخلی بدن یکی از علائم پانیک است و می تواند ترس را افزایش دهد. تنفس عمیق می تواند نشانه های حمله ی پانیک را کاهش دهد.
اگر بتوانید تنفس خود را کنترل کنید، احتمال کمتری وجود دارد که فعالیت های غیرعادی ارگان های بدن و دیگر علائم حمله ی استرس و اضطراب را تجربه کنید.
روی ورود و خروج هوا به دهان تمرکز کنید، هوا را به آرامی در شکم و سینه ی خود داخل کنید و آهسته آن را خارج کنید. هوا را به آهستگی داخل کنید و در ذهن خود تا چهار ثانیه بشمارید. ورود هوا به ریه باید چهار ثانیه به طول بینجامد و خروج هوا از ریه نیز به همین شکل به مدت 4 ثانیه بایستی انجام شود.

2- به خودتان بگویید که این فقط یک حمله ی پانیک است

با یادآوری این موضوع که این فقط یک حمله ی اضطراب و پانیک است و سکته قلبی یا مغزی در کار نیست متوجه خواهید شد که این موضوع موقتی است و پس از پایان این حمله، حال شما دوباره خوب خواهد شد.
ترس بی دلیل از این که ممکن است در حال مرگ باشید یا سلامت روان خود را از دست دهید را از خود دور کنید. این باعث می شود بتوانید روی دیگر تکنیک های متوقف کردن حمله ی پانیک تمرکز کنید.

3- چشمان خود را ببندید

گاهی اوقات حمله ی پانیک از محرکات بصری سرچشمه می گیرد. اگر در محیطی قرار دارید که محرک های بصری زیادی وجود دارد، بستن چشم ها می تواند به کنترل حملات پانیک کمک کند.
این کار هرگونه محرک اضافی را از بین می برد و باعث می شود ساده تر بتوانید روی نفس کشیدن تمرکز کنید.

4- ذهن آگاهی را تمرین کنید

ذهن آگاهی می تواند به یکی شدن شما با واقعیت اطرافتان کمک کند. از آنجا که حملات پانیک باعث ایجاد احساس جدایی از واقعیت می شود، ذهن آگاهی می تواند به شما برای مبارزه با حمله ی هراس و اضطراب کمک کند.
روی حواس فیزیکی که با آن آشنایی دارید تمرکز کنید. مثلا پای خود را داخل خاک فرو کنید، با ناخن روی بافت شلوار جین خود بکشید و غیره. این کار شما را به واقعیت بر می گرداند و کمک می کند روی چیزهایی واقعی تمرکز کنید.

5- یک چیز برای تمرکز کردن پیدا کنید

برای برخی افراد، پیدا کردن یک شئ برای متمرکز شدن روی آن در حین حمله مفید است. پس یک شئ را انتخاب کنید و سعی کنید جزییات آن را با دقت رصد کنید و همه چیز را درباره ی آن یادداشت کنید.
به عنوان مثال، حرکت عقربه های ساعت می تواند گزینه ی مناسبی باشد. سعی کنید به حرکت های ریز و درشت عقربه ها، رنگ آن ها، اندازه، شکل و جنس آن ها دقت کنید و آن ها را برای خودتان شرح دهید. تمام حواس خود را روی این موضوع متمرکز کنید. خواهید دید که علائم پانیک در شما فروکش خواهند کرد.

6- از تکنیک های شل کردن عضلات استفاده کنید

این کار نیز مانند تنفس عمیق، با کنترل کردن واکنش های بدن، می تواند تا حد زیادی علائم حمله ی پانیک را کنترل کاهش دهد.
به طور آگاهانه و به صورت تک به تک، عضلات بدن خود را شل کنید. ابتدا از یک اندام ساده مثل انگشتان شروع کنید و پس از شل کردن عضلات آن، به سراغ اندام ها و عضلات دیگر رفته و این کار را تا ریلکس شدن کل بدن ادامه دهید.
این کار البته نیاز به تمرین دارد و با تمرین کردن، روز به روز در این قضیه بهتر خواهید شد.

7- خودتان را در مکانی جذاب و آرام تصور کنید

آرام ترین جایی که می توانید تصور کنید کجاست؟ ساحل آفتابی با نور ملایم خورشید؟ یک کلبه ی چوبی در جنگل؟
خود را در آن جا تصور کنید و سعی کنید تا حد ممکن روی جزئیات متمرکز شوید. تصور کنید انگشتان پای خود را درون ماسه ی گرم می کنید یا بوی تند درختان کاج را در ذهن خود بازسازی کنید.
این مکان باید ساکت و آرام باشد. پس تصور خیابان های شلوغ یا مکان های پر سر و صدا کمکی به شما نخواهند کرد.

8- برای درمان پانیک ورزش سبکی را انجام دهید

اندورفین ها، پمپاژ خون در بدن را به جای درست هدایت می کنند. البته به دلیل اینکه دچار استرس هستید، بایستی ورزش سبک تری را انتخاب کنید، مثل پیاده روی یا شنا.
البته اگر دچار فعالیت زیاد ارگان های بدن هستید و تنفس برای شما دشوار شده است، ابتدا روی تکنیک های کنترل تنفس کار کنید.

9- عصاره ی اسطوخودوس استشمام کنید

اسطوخودوس یا لاوندر، آرامبخش و کاهنده ی استرس می باشد. پس اگر می دانید که در معرض حمله ی پانیک هستید، مقداری روغن یا عصاره ی اسطوخودوس را روی دست خود بمالید و هنگامی که حمله را تجربه می کنید، از این رایحه تنفس کنید.
نوشیدن چای اسطوخودوس و یا بابونه نیز آرامش بخش است و برای کم کردن استرس به کار می رود.
البته به خاطر داشته باشید که اسطوخودوس هرگز نباید با بنزودیازپین ها ترکیب شود. این ترکیب باعث خواب آلودگی شدید در فرد خواهد شد.

10- یک شعار داشته باشید و پیش خود تکرار کنید

تکرار یک شعار می تواند آرامش دهنده و اطمینان بخش باشد و به شما در طول حمله ی استرس، چیزی برای تمرکز کردن خواهد داد.
این شعار می تواند ساده باشد مثل ” این نیز بگذرد” یه به صورت یک مکالمه با خودتان باشد.
هنگام مواجهه با حمله ی پانیک، شعار آرامش بخش را برای خودتان تکرار کنید تا جایی که حمله از شما دور شود.

امتیاز دهید.
منبع healthline
نوشتن نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0