قرص سرترالین چیست، موارد مصرف،کاربرد و عوارض

سرترالین با نام تجاری Asentra, Zoloft, Lustral یک داروی ضدافسردگی از دسته سروتونین و نوراپی‌نفرین با عملکرد دوگانه است که برای درمان افسردگی ، اضطراب، اختلالات وسواسی-اجباری (OCD)، بیش فعالی احتمالی و درد عصبی مزمن استفاده می‌شود. این دارو بر روی سیستم عصبی مرکزی اثر می‌گذارد و با افزایش میزان سروتونین و نوراپی‌نفرین در مغز، علائم بیماری‌های روانی و عصبی را کنترل می‌کند. یکی از را‌ه‌های درمان بیماری‌های روانی و اختلالات، درمان دارویی است و نکته مهم این است که این دارو ها چگونه و چه میزان مصرف شوند. مصرف دارو های روانی، خارج از دستور پزشک می تواند به شدت آسیب زا باشد.

سرترالین چیست؟

سرترالین از جمله داروهای معروف و پرکاربرد این روزها برای درمان افسردگی است که بسیاری از افراد تحت درمان با آن هستند. قرص سرترالین باعث افزایش روحیه افراد، کیفیت خواب، افزایش اشتها و سطح انرژی می‌شود و همچنین ممکن است به بازیابی علاقه به زندگی روزمره کمک کند. به همین منظور گاهی به عنوان قرص خواب نیز تجویز می شود. قرص سرترالین ممکن است باعث کاهش ترس، اضطراب و افکار ناخواسته هم شود. این دارو همچنین وسواس و اجبار برای انجام کارهای تکراری را (مانند وسواس در شست و شوی دست، وسواس شمارش و بررسی کردن) که در زندگی روزمره اختلال ایجاد می‌کند، کاهش می‌دهد. قرص خوراکی سرترالین یک داروی تجویزی است که با نام تجاری داروی Zoloft در دسترس است. همچنین به عنوان یک داروی ژنریک موجود است. داروهای ژنریک معمولاً هزینه کمتری دارند. در برخی موارد، آن ها ممکن است در هر قوت یا شکلی به عنوان نسخه نام تجاری موجود نباشند. این دارو به صورت محلول خوراکی نیز موجود است. قرص های دیگری همانند قرص بوسپیرون برای درمان افسردگی نیز مصرف می شوند.

سرترالین 50

همانطور که درباره آسنترا سرترالین گفتیم باید این دارو از دسته داروهای سروتونین-نوراپی نفرین است و در دو دوز سرترالین 50 و سرترالین 100 تولید می گردد البته برخی ها به دنبال پودر سرترالین نیز هستند که اگر این مورد را در داروخانه ها دیدید قطعا تقلبی بوده و فقط به شکل قرص وجود دارد. این دارو به عنوان یک مهارکننده بازجذب سروتونین در نظر گرفته می‌شود و به دلیل افزایش سطح سروتونین در مغز، می‌تواند اثرات ضدافسردگی داشته باشد.

سرترالین در دوز 50 میلی‌گرم به عنوان دوز شروعی محسوب می شود و برخی افراد به صورت سرخود از آن استفاده می نمایند که اصلا مورد تایید نیست و ممکن است عوارض قرص سرترالین 50 ، مانند دوز بالاتر آن عمل کند. سرترالین پنجاه برای درمان بلندمدت توصیه می شود.قرص سرترالین 50 نباید با داروهای MAOI استفاده شود، زیرا ممکن است باعث افزایش فشار خون و عوارض جانبی جدی شود. باید اطمینان حاصل شود که هیچ داروی دیگری با سرترالین مصرف نمی‌شود قبل از شروع درمان با این دارو.

مقدار مصرف سرترالین 50

مقدار مصرف سرترالین 50 برای بزرگسالان

برای افسردگی و یا بیماری وسواس، دوز اولیه 50 میلی‌گرم تک دوز به صورت خوراکی در صبح و یا بعد از ظهر تجویز می‌گردد. در صورت نیاز بیمار، پس از چند هفته مقدار دارو را به مقدار 50 میلی‌گرم و با تناوب حداقل یک هفته در میان افزایش دهید.برخی پزشکان دوز اولیه را 25 میلی‌گرم به صورت خوراکی به مدت 1 الی 2 روز تجویز می‌کنند.

توجه:

برای بیماران دارای مشکل کبد، نحوه مصرف دارو باید زیر نظر پزشک انجام شود.

دوز معمول دارو برای بزرگسالان 200 میلی‌گرم در روز می‌باشد.

مقدار مصرف سرترالین 50 برای کودکان:

سرترالین 50 برای کودکان تحت 18 سال توصیه نمی‌شود. برای بیماری وسواس، در کودکان 6 تا 12 سال، دوز اولیه 25 میلی‌گرم تک دوز به صورت خوراکی در صبح و یا بعد از ظهر تجویز می‌گردد. زیر 6 سال کودک باید تحت روان درمان قرار گیرد و از مصرف دارو اکیدا خودداری شود.در کودکان 12 تا 18 سال، دوز 50 میلی‌گرم روزانه به صورت خوراکی بعد از صبحانه و یا بعد از ناهار تجویز می‌گردد.

توجه:

حتما دوز مصرف دارو را بر اساس وزن و توصیه های روانشناس کودک تعیین نمایید.

مقدار مصرف سرترالین 50 برای سالمندان:

سالمندان و کهنسالان ممکن است برای پاسخگویی به داروها حساسیت بیشتری داشته باشند، به همین دلیل، پزشک می‌تواند مقدار دارو را کاهش دهد و یا بازدیدهای مکرر برای بررسی عوارض جانبی مربوط به دارو تجویز کند. برای سالمندان، معمولاً دوز روزانه 25 میلی گرم سرترالین تجویز می‌شود که در صورت لزوم به تدریج افزایش داده می‌شود.

توصیه های کلی مصرف سرترالین 50:

– سرترالین را به طور دقیق به دستور پزشک خود مصرف کنید.

– هرگز دوز بیشتر از مقداری که پزشک شما تجویز کرده است، مصرف نکنید.

– در صورت بروز علائم جانبی، به پزشک خود اطلاع دهید.

– در هر صورت بارداری یا شیردهی، قبل از شروع مصرف سرترالین 50، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

– سرترالین با دیگر داروها و مکمل‌ها تداخل دارد، بنابراین قبل از مصرف هر گونه داروی دیگری، با پزشک خود مشورت کنید.

– سرترالین ممکن است باعث افزایش خطر خودکشی در بیماران جوان شود، بنابراین بیماران باید در صورت بروز افکار خودکشی یا تغییرات خلقی و رفتاری دیگر، به پزشک خود اطلاع دهند.

Sertraline tablets

انواع قرص سرترالین

این قرص ها بر اساس برند های موجود در بازار تقسیم بندی می شوند و هر برند ساختار و نوع تولید متفاوت به خود را دارد. حال به بررسی انواع این قرص های خواهیم پرداخت :

Zoloft (سرترالین هیدروکلراید)

Zoloft یکی از معروف‌ترین برندهای سرترالین است. این دارو توسط شرکت Pfizer تولید و عرضه شده است. Zoloft به دلیل نحوه تولید این قرص های معمولا نسبت به قیمت سرترالین های بازار گران تر است. این دارو در قرص‌های 25 میلی‌گرم، 50 میلی‌گرم و 100 میلی‌گرم عرضه می‌شود.

Lustral (سرترالین)

Lustral یکی دیگر از برندهای سرترالین است که توسط شرکت Pfizer تولید شده است. Lustral در قرص‌های 50 میلی‌گرم و 100 میلی‌گرم عرضه می‌شود.

Sertraline Actavis (سرترالین هیدروکلراید)

Sertraline Actavis یکی دیگر از برندهای سرترالین است که توسط شرکت Actavis Group PTC ehf تولید و عرضه شده است. Sertraline Actavis در قرص‌های 50 میلی‌گرم و 100 میلی‌گرم عرضه می‌شود.

Sertraline Sandoz (سرترالین هیدروکلراید)

Sertraline Sandoz توسط شرکت Sandoz GmbH تولید و عرضه شده است. Sertraline Sandoz در قرص‌های 50 میلی‌گرم و 100 میلی‌گرم عرضه می‌شود.

Sertraline Teva (سرترالین هیدروکلراید)

Sertraline Teva توسط شرکت Teva Pharmaceutical Industries Ltd تولید و عرضه شده است. Sertraline Teva در قرص‌های 50 میلی‌گرم و 100 میلی‌گرم عرضه می‌شود.

Zosert(سرترالین)

Zosert توسط شرکت Sun Pharmaceutical Industries Ltd تولید و عرضه شده است. Zosert در قرص‌های 50 میلی‌گرم و 100 میلی‌گرم عرضه می‌شود.

Serlift (سرترالین)

Serlift توسط شرکت Torrent Pharmaceuticals Ltdتولید و عرضه شده است. Serlift در قرص‌های 50 میلی‌گرم و 100 میلی‌گرم عرضه می‌شود.

Seralin (سرترالین)

Seralin توسط شرکت Orion Corporation تولید و عرضه شده است. Seralin در قرص‌های 50 میلی‌گرم و 100 میلی‌گرم عرضه می‌شود.

قرص سرترالین 50

قرص سرترالین برای چه چیزی استفاده می شود؟

سرترالین مشابه قرص آسنترا برای درمان اختلال افسردگی اساسی، اختلال وسواس اجباری، اختلال هراس، اختلال استرس پس از سانحه، اختلال اضطراب اجتماعی و اختلال نارسایی پیش از قاعدگی استفاده می شود. این دارو ممکن است به عنوان بخشی از درمان ترکیبی استفاده شود. این بدان معناست که ممکن است لازم باشد آن را با سایر داروها مصرف کنید. سرترالین متعلق به دسته ای از داروها به نام مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین منبع مطمئن (SSRIs) است. دسته ای از داروها گروهی از داروها هستند که به روشی مشابه عمل می کنند. این داروها اغلب برای درمان شرایط مشابه استفاده می شوند. این دارو با افزایش میزان سروتونین، یک ماده طبیعی در مغز شما، که به حفظ تعادل سلامت روان کمک می کند، عمل می کند. این می تواند علائم افسردگی و اضطراب را بهبود بخشد.در برخی مواقع به عنوان داروی ترک خودارضایی ناشی از افسردگی نیز تجویز و استفاده می شود.

عوارض مصرف قرص سرترالین چیست؟

قرص سرترالین، همانند دیفن هیدرامین کامپاند، ممکن است باعث خواب آلودگی، بی خوابی یا هر دو شود. همچنین ممکن است عوارض جانبی دیگری ایجاد کند. عوارض جانبی این دارو در بزرگسالان کمی متفاوت از عوارض جانبی برای کودکان است. عوارض جانبی برای بزرگسالان و کودکان می تواند شامل موارد زیر باشد:

  1. حالت تهوع، از دست دادن اشتها، اسهال و سوء هاضمه
  2. تغییر در عادات خواب، از جمله افزایش خواب آلودگی و بی خوابی
  3. افزایش گرمای بدن و در نتیجه افزایش تعرق
  4. مشکلات جنسی، از جمله کاهش میل جنسی و نعوظ در مردان
  5. لرزش در حرکات دست یا لرزش کلی بدن
  6. خستگی و بی حالی و کسل شدن در طول روز
  7. تحریک معده و دستگاه گوارش برای گروه های خاص

عوارض این دارو برای کودکان می تواند شامل موارد زیر باشد:

  1. افزایش غیر طبیعی در حرکت یا بی قراری عضلات
  2. خونریزی بینی یا در در ناحیه بینی
  3. تکرر ادرار و عدم کنترل بر ادرار(شب ادراری)
  4. پرخاشگری و عصبی شدن کودکان

دریافت نوبت کلینیک ذهن آرا

تداخل دارویی سرترالین

سرترالین ممکن است با سایر داروها تداخل داشته باشد. گرفتن تداخل زمانی است که یک ماده نحوه عملکرد دارو را تغییر دهد. این می تواند مضر باشد یا از عملکرد خوب دارو جلوگیری کند. برای کمک به جلوگیری از تداخل، پزشک باید تمام داروهای شما را با دقت مدیریت کند. حتماً در مورد تمام داروها، ویتامین ها یا گیاهانی که مصرف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید. برای اینکه بدانید این دارو چگونه ممکن است با داروی دیگری که مصرف می کنید تداخل داشته باشد، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.

چه داروهایی را نباید با سرترالین مصرف کنید

این داروها را با سرترالین مصرف نکنید. هنگامی که آن ها با سرترالین استفاده می شوند، می توانند اثرات خطرناکی بر بدن شما داشته باشند. این داروها عبارتند از:

پیموزاید

مصرف این دارو با سرترالین می تواند باعث مشکلات جدی قلبی شود.

مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs) مانند ایزوکاربوکسازید، فنلزین و ترانیل سیپرومین

مصرف این داروها با سرترالین خطر ابتلا به سندرم سروتونین را افزایش می دهد. همچنین باید 14 روز بین مصرف این داروها و مصرف سرترالین صبر کنید.

لینزولید

متیلن بلو داخل وریدی. مصرف این دارو با سرترالین خطر ابتلا به سندرم سروتونین را افزایش می دهد.

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن، ناپروکسن، آسپرین و وارفارین

مصرف این داروها با سرترالین خطر خونریزی یا کبودی را افزایش می دهد.

تریپتان ها مانند سوماتریپتان

با مصرف این داروها با سرترالین، خطر ابتلا به سندرم سروتونین افزایش می یابد. اگر این داروها را با هم مصرف می کنید، پزشک باید شما را از نزدیک تحت نظر داشته باشد.

لیتیوم

مصرف این دارو با لیتیوم خطر ابتلا به سندرم سروتونین را افزایش می دهد.

داروهای سروتونرژیک مانند فنتانیل، ترامادول و مخمر سنت جان

مصرف این داروها با سرترالین خطر ابتلا به سندرم سروتونین را افزایش می دهد.

سایمتیدین

مصرف سایمتیدین با سرترالین ممکن است باعث تجمع سرترالین در بدن شما شود. در صورت مصرف آن با سایمتیدین ممکن است دوز سرترالین شما کاهش یابد.

داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای مانند آمی تریپتیلین، دزیپرامین و ایمی پرامین

مصرف سرترالین با این داروها ممکن است باعث تجمع این داروها در بدن شما شود. در حین مصرف سرترالین، پزشک ممکن است نیاز به تنظیم دوز داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای شما داشته باشد.

نحوه مصرف قرص سرترالین

نحوه ی مصرف سرترالین

از آنجا که این دارو بر روی سیستم عصبی تاثیر دارد،مصرف آن باید به صورت مداوم و تحت نظر پزشک باشد.اگرچه ممکن است در چند هفته ی ابتدایی درمان احساس بهبودی در شما ایجاد نشود،با این حال درمان خودرا ادامه دهید و طبق برنامه ی منظم به پزشک خود مراجعه کنید و همچنین برای بهبود روند درمان کلیه ی مشکلات و سوالات خودرا از پزشک یا داروساز خود سوال بفرمایید . قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک ،می تواند عوارض نامناسبی از جمله بروز حمله ي تشنجي برای بیمار در برداشته باشد لذا قطع اين دارو بايدبصورت تدريجي و تحت نظر پزشك انجام شود. ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن،مقدار داروی شمارا افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود. در صورتی که این دارو بصورت ۱ عدد در روز برای شما تجویز شده باشد،می توانید آن را در هر زمان از روز که راحت ترید میل کنید.اما برای همه ی روزها زمان مشخصی تعیین کنید و دارو را منظم مصرف نمایید. معمولاً توصیه می شود این صبح یا عصرها مصرف گردد. در صورتی که از این دارو جهت درمان اختلالات اضطرابی استفاده می نمایید،ممکن است پزشک درمان را با مقدار کم دارو آغاز کند.به این خاطر که در برخی افراد در دوهفته ی نخست درمان با سرترالین امکان بروز اضطراب یا افزایش آن وجود دارد.به همین دلیل بهتر است دارو با مقدار کم آغاز شود و به تدریج دوز آن افزایش یابد،لذا این دارو را دقیقا طبق دستورات پزشک مصرف نمایید و به مقدار مصرفی تاکید شده،دقت کنید. این دارو با غذا تداخل ندارد می توان قبل یا بعد از غذا آن را مصرف نمایید. در صورت فراموشی یک نوبت دارو بلافاصله آن را مصرف نمایید اما از دوبرابر کردن مقدار دارو در یک نوبت جداً خودداری نمایید.

بهترین زمان مصرف قرص سرترالین

در صورتیکه این دارو را به صورت تک دوز و تنها یک بار در روز مصرف کنید، بهتر است که آن را صبح بعد از صبحانه و یا شب بعد از شام مصرف کنید. اگه این دارو به صورت دو دوزی تجویز شود، می‌توان آن را در هر دو زمان اشاره شده مصرف کرد. به طور کلی زمان مصرف سرترالین چندان مشکل‌ساز نیست، اما باید در این باره با روانپزشک خود مشورت کنید.

Sertraline tablets

مصرف سرترالین به صورت خودسرانه و به‌دنبال خودتشخیصی، نه‌تنها توصیه نمی‌شود، بلکه منع مصرف دارد. بنابراین اگر با توجه به احساس و تشخیص خود قصد مصرف سرترالین را دارید، به‌هیچ‌عنوان این کار را نکنید. همچنین اگر پس از مراجعه به روان درمانگر متخصص و ارجاع به روانپزشک، لزوم مصرف قرص سرترالین تشخیص داده و توصیه شد، باید آن را در مدت زمان تعیین شده، طبق ساعات و دوز مصرفی مشخص آن مصرف کنید. بنابراین به خاطر داشته باشید که مصرف سرترالین به دنبال تشخیص و تجویز درمانگر، ضروری است.

سرترالین در مقایسه با دیگر داروهای ضدافسردگی، دارای مزایایی مانند عدم اثر بر روی مهار مونوآمین اکسیداز (MAO) و عدم اثر بر روی پاسخ به تحریکات و تغییرات دمای بدن است. این دارو همچنین برای بیماران مبتلا به بیماری قلبی و یا کسانی که به دلیل عوارض جانبی دیگر از داروهای دیگر ضدافسردگی استفاده نمی‌توانند، مناسب است.

تفاوت فلوکستین و سرترالین: مقایسه دو داروی ضدافسردگی

درمان افسردگی و اختلالات اضطرابی از جمله مشکلات روانی مهمی است که بر روی سلامت و کیفیت زندگی افراد تأثیر می گذارد. فلوکستین و سرترالین دو داروی ضدافسردگی از خانواده سروتونین نوراپینفرین بازجذب دهنده ها (SSRIs) هستند که در این مقاله کامل در مورد آنها صحبت کردیم و قصد بررسی تفاوت های این دو دارو به صورت تکمیلی را داریم.

۱. طیف عملکردی: فلوکستین به دلیل اثرش بر روی سایر نوروترانسمیترها، از جمله نوراپی‌نفرین، دارای طیف عملکردی گسترده‌تری است یعنی خاصیت تاثیر پذیری بیشتری نسبت به آسنترا سرترالین دارد. سرترالین به دلیل تأثیر کمتر بر روی نوراپینفرین، طیف عملکردی بیشتری برای سروتونین دارد.

۲. عوارض جانبی: هر دو دارو می‌توانند عوارض جانبی مشابهی داشته باشند، اما عوارض جانبی مرتبط با فلوکستین مانند کاهش شهوت جنسی، اختلالات خواب و افزایش وزن معمولاً بیشتر از سرتالین هستند.

۳. تداخلات دارویی: فلوکستین و سرترالین هر دو می‌توانند با داروهای دیگر تداخل داشته باشند، بنابراین، قبل از شروع هرکدام از این داروها، باید با پزشک خود در مورد داروهای دیگری که ممکن است مصرف کنید یا عوارض جانبی احتمالی صحبت کنید.

انواع قرص سرترالین آسنترا

4.3/5 - (6 امتیاز)
10 نظرات
  1. سیاوش می گوید

    عوارض سرترالین برای بیماران اوتیسمی چطوره؟ اصلا میتونن مصرف کنن ؟ می ترسم تداخل دارویی هم داشته باشه و تاثیر سرترالین به مغز هم بذاره . لطفا کمک کنید ممنون

    1. امیر ذبیحی می گوید

      سلام خدمت شما
      بیماران اوتیسمی حتما باید تحت نظر پزشک اوتیسم خودشون دارو مصرف کنند و از مصرف خودسرانه قرص سرترالین 50 و 100 خودداری کنید

  2. نگین می گوید

    سلام وقت بخیر میخواستم بدونم سرترالین از چی درست میشه و آیا سرترالین باعث چاقی هم میشه ؟
    چند مدتی هست از قرص سرترالین 50 استفاده میکنم وزنم بالاتر رفته و کمی حالت خواب آلودگی و بی حالی بهم دست میده . آیا این اعلام عادی هستش؟

    1. امیر ذبیحی می گوید

      سلام خدمت شما
      فرمول شیمیایی سرترالین C۱۷H۱۷Cl۲N هستش و از جذب شدن دوپامین جلوگیری می‌کنه و تا حدی هم می تونه گیرنده‌های آلفای آدرنالین رو کنترل کنه. اثر پقرص سرترالین در زنان حدود ۱٫۵ برابر بیش از مردان است. غلظت این دارو در پلاسمای خون پس از ۶ ساعت به حداکثر می‌رسه.
      اگر داروی سرترالین 50 رو تحت نظر پزشک مصرف می کنید حتما این مورد رو گزارش کنید در غیر اینصورت از مصرف سرخود جلوگیری کنید.

  3. نگار محمدی می گوید

    سلام میخواستم بدونم سرترالین ایرانی داریم؟ اگر داریم مارک سرترالین خارجی بهتره یا ایرانی؟
    سوال بعدیم هم این بود که سرترالین اکتور چی هستش و فرقش با سرترالین معمولی تو چیه ؟

    1. امیر ذبیحی می گوید

      سلام خدمت شما
      هر دو نوع قرص سرترالین خارجی و ایرانی در بازار موجود هست. نمیشه گفت بهترین قرص سرترالین چه برندی هست به این دلیل که بدن شما ممکنه نسبت به هر کدوم واکنش متفاوتی داشته باشه اما پایه ساختار دارو یکشان هست.
      اکتوورکو ، شرکت تولید کننده قرص های سرترالین هستش که به قرص اکتوور معروف شده و هیچ تفاوتی با دیگر دارو های سرترالین نداره

  4. سامان می گوید

    یعنی چی از یه طرف میگن شادی آور و ضد افسردگیه از طرفی میگین باعث تمایل به خودکشی میشه؟

  5. سینا می گوید

    سلام من یه مدتی هستش که سرترالین 50 استفاده می کنم و بشدت سردرد و کمردرد ناحیه زیرین دارم . نمیدونم که به خاطر مصرف این دارو هستش یا تداخل دارویی با یک داروی دیگه داره. عوارض سرترالین 50 چیا هستش و اینکه بهترین زمان مصرف سرترالین بعد از وعده غذایی هست یا قبل از خوردن غذا.
    یه سوال دیگه هم داشتم جایگزین سرترالین چیه و چی عوارض کمتری نسبت به قرص سرترالین داره و همین تاثیر رو میذاره؟

  6. قادر می گوید

    با سلام من قرص اسنترا رو به مدت سه سال مصرف میکردم خیلی هم خوب هست برای تنش عصبی استرس واقعا خوبه ترک کردن این قرص آنچنان هم سخت نیس به نظرم برای راحتی از افکار منفی و اضطراب واقعا مفید هست.البته با تجویز پزشک

  7. حنانه امیری می گوید

    باسلام
    من قرص سرترالین مصرف میکنم البته دوز۵۹هست ودکتراز هفته اول یک چهارم تجویز کردند الان هفته دومه نصف مصرف میکنم .حالت گرمازدگی دارم و حالت تهوع. باید جکار کنم

نوشتن نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.