داروهای ضدافسردگی، لیست داروهای اختلال افسردگی
داروهای ضدافسردگی! آیا باید افسردگی خود را با دارو درمان کنید؟
اگر خلق و خوی شما برای بیش از دو هفته با کار، خانواده یا معاشرت با دیگران تداخل ایجاد کرده باشد، ممکن است روانشناس بالینی یا روانپزشک به شما دارو پیشنهاد دهد. داروهای ضدافسردگی یکی از این داروهاست.
داروهای ضد افسردگی چگونه کار می کنند؟
داروهای ضد افسردگی مختلفی برای استفاده البته با نسخه در دسترس هستند. اینکه بگوییم بهترین داروی اختلال افسردگی چیست غلط است. بهترین داروی ضد افسردگی وجود ندارد و بهترین دارو برای شما به علائم و نیازهای فردی شما بستگی دارد.
معمولا، داروهای ضد افسردگی به تعادل سطوح انتقال دهنده های عصبی، که مواد شیمیایی مسئول ارتباطات بین نورون های مغز هستند، کمک می کنند. این مواد شیمیایی عبارتند از سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین. سطوح بالاتر این مواد شیمیایی معمولاً با سطوح پایینتر افسردگی مطابقت دارد.
در حالی که داروهای ضد افسردگی می توانند برای افسردگی مفید باشند، اثربخشی آنها از فردی به فرد دیگر متفاوت است. مدت زمان اثرگذاری داروها در بدن شما نیز متفاوت است. برخی از داروها حدود 36 ساعت در بدن شما باقی می مانند، در حالی که برخی دیگر تا چند روز باقی می مانند.
داروهای ضد افسردگی چگونه انتخاب می شوند؟
نوع داروی تجویز شده به علائم شما، وجود سایر شرایط پزشکی، داروهای دیگری که در حال حاضر مصرف می کنید، هزینه دکتر درمان افسردگی های تجویز شده و عوارض جانبی احتمالی بستگی دارد. اگر قبلاً افسردگی داشتهاید، ممکن است پزشک همان دارویی را تجویز کند که در گذشته برای شما مؤثر بوده است. اگر سابقه خانوادگی افسردگی دارید، داروهایی که در درمان اعضای خانواده شما مؤثر بوده اند نیز ممکن است در نظر گرفته شوند.
معمولاً مصرف دارو را با دوز کم شروع می کنید. دوز به تدریج افزایش می یابد تا زمانی که به دوز درمانی درست برسد، یعنی یا تا زمانی که شاهد بهبودی باشید.
عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی چیست؟
دکتر مغز و اعصاب یا روانپزشکی که داروی شما را تجویز می کند، عوارض جانبی احتمالی آن را با شما در میان می گذارد. او سعی خواهد کرد دارو(هایی) را با کمترین تعداد عوارض جانبی برای وضعیت سلامتی شما تجویز کند. گاهی ممکن است بیش از یک دارو قبل از دستیابی به فواید مورد نظر آزمایش شود.
همه داروها – نه فقط داروهای ضد افسردگی – می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند. به خاطر داشته باشید که روانپزشک شما دارو را تنها در صورتی تجویز می کند که مزایای مورد انتظار آن بر خطر عوارض جانبی بیشتر باشد.
عوارض جانبی، در صورت بروز، معمولاً خفیف هستند. برخی از عوارض جانبی پس از مدتی مصرف دارو کاهش می یابد. با این حال، اگر عوارض جانبی از بین نرود، پس از قطع دارو، عوارض جانبی از بین خواهند رفت. قبل از مصرف هر دارویی، حتماً نگرانی های خود را با پزشک خود در میان بگذارید.
لیست داروهای ضد افسردگی و عوارض جانبی رایج
در حال حاضر شش دسته مختلف از داروهای ضدافسردگی تایید شده اند. این داروها عبارتند از:
- مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs).
- مهارکننده های بازجذب سروتونین و نورآدرنالین (SNRIs).
- داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCAs).
- مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs).
- مهارکننده های بازجذب نوراپی نفرین و دوپامین (NDRIs).
- آنتاگونیست های غیررقابتی گیرنده N-متیل-D-آسپارتات.
مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین
SSRI ها از جمله رایج ترین داروهایی هستند که تجویز می شوند. برخی از نمونه های SSRI عبارتند از: سرترالین (Zoloft®)، پاروکستین (Paxil®)، فلوکستین (Prozac®) و سیتالوپرام (Celexa®). عوارض جانبی مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) عبارتند از:
- تحریک
- حالت تهوع
- اسهال
- مشکلات جنسی از جمله میل جنسی کم یا ناتوانی در رسیدن به ارگاسم
- سرگیجه
- سردرد
- بیخوابی
- افزایش اضطراب
- فرسودگی
- اسهال
- دهان خشک
- لرزش
مهارکننده های بازجذب سروتونین و نورآدرنالین
SNRI ها افسردگی و همچنین درد و اضطراب طولانی مدت را درمان می کنند. برخی از نمونههای SNRI عبارتند از ونلافاکسین (Effexor®)، دسوونلافاکسین (Pristiq®) و دولوکستین (Cymbalta®). عوارض جانبی SNRI ها عبارتند از:
- سردرد
- سرگیجه
- حالت تهوع
- عرق کردن شدید
- دهان خشک
- یبوست
- بیخوابی
- مشکلات جنسی از جمله میل جنسی کم یا ناتوانی در رسیدن به ارگاسم
داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای
TCA ها جزو اولین داروهای ضد افسردگی تایید شده بودند. از آنجایی که سایر داروهای ضد افسردگی جدیدتر با عوارض جانبی کمتری همراه هستند، TCA ها معمولا کمتر تجویز می شوند. برخی از نمونه های این داروها عبارتند از نورتریپتیلین (Pamelor®)، آمی تریپتیلین (Elavil®) و ایمی پرامین (Tofranil®). عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای عبارتند از:
- دهان خشک
- تاری دید
- افزایش خستگی و خواب آلودگی
- افزایش وزن
- لرزش
- یبوست
- مشکلات مثانه (احتباس ادرار)
- سرگیجه
- افزایش ضربان قلب
مهارکننده های مونوآمین اکسیداز / لیست داروهای مونوآمین اکسیداز
MAOIها اولین داروهای ضد افسردگی تایید شده بودند. استفاده از آنها تا حد زیادی با داروهای ضد افسردگی جدیدتر جایگزین شده است که ایمن تر هستند و عوارض جانبی کمتری دارند. برخی از نمونههای MAOI شامل فنلزین (Nardil®)، ترانیل سیپرومین (Parnate®) است.
عوارض جانبی مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs) عبارتند از:
- خواب آلودگی
- دهان خشک
- سرگیجه
- سردرد
- حالت تهوع
- بیخوابی
- اسهال یا یبوست
- افزایش وزن
- فشار خون پایین
- لرزش
- افزایش تعریق
- مشکلات جنسی از جمله میل جنسی کم یا ناتوانی در رسیدن به ارگاسم
- مشکلات مثانه (مشکل در شروع جریان ادرار)
مهارکننده های بازجذب نوراپی نفرین و دوپامین
NDRI ها افسردگی و همچنین اختلال عاطفی فصلی را درمان می کنند. این دارو اغلب توسط پزشکان برای بسیاری از کاربردهای روانپزشکی “خارج از برچسب” از جمله اضطراب، اختلال دوقطبی و اختلال نقص توجه/بیش فعالی (ADHD) تجویز می شود. بوپروپیون (Wellbutrin®) تنها عضو این گروه دارویی است. برخی از عوارض جانبی شناخته شده آن عبارتند از:
- سردرد
- بیخوابی
- دهان خشک
- یبوست.
- حالت تهوع
- خستگی
- لرزش
- افزایش تعریق
آنتاگونیست های غیررقابتی گیرنده N-متیل-D-آسپارتات
Esketamine (Ketanest®، Spravato®) یک آنتاگونیست غیررقابتی گیرنده N-متیل-D-آسپارتات است که در سال 2019 تأیید شده است. این ضد افسردگی فقط به عنوان اسپری بینی موجود است و باید همراه با یک ضد افسردگی خوراکی برای بزرگسالانی که دچار افسردگی هستند استفاده شود. قادر به درمان موثر با داروهای دیگر نیست. اسکتامین پتانسیل افزایش خطر را دارد و با افزایش خطر افکار و رفتارهای خودکشی مرتبط است. فقط می توان آن را در یک مطب پزشکی معتبر تحت نظارت مستقیم یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی اجرا کرد. اسکتامین در داروخانه ها برای استفاده در خانه در دسترس نیست. برخی از عوارض جانبی شناخته شده آن عبارتند از:
- سرگیجه
- حالت تهوع
- آرام بخش
- اضطراب
- افزایش فشار خون
- تفکیک (تحریف زمان، مکان، توهم)
- استفراغ
- احساس مستی
- کمبود انرژی
یادآوری این نکته مهم است که اکثر افرادی که داروهای ضد افسردگی مصرف می کنند عوارض جانبی ندارند. با این حال، همه افراد باید به دقت تحت نظر باشند. هنگام مصرف داروهای ضد افسردگی از نوشیدنی های الکلی خودداری کنید. الکل ممکن است با اثرات مفید آنها تداخل داشته باشد.
آیا داروهای ضدافسردگی می توانند افکار خودکشی را در شما ایجاد کنند؟
در سال 2004، FDA برچسب جعبه سیاهی را برای افکار خودکشی در میان افراد 18 تا 24 ساله برای داروهای رایج ضد افسردگی صادر کرد. این هشدار شدیدترین هشدار FDA برای برچسب زدن داروهای تجویزی است.
افزایش افکار خودکشی با داروهای SSRI بیشتر است و در حدود 4 درصد از افرادی که آنها را مصرف می کنند، رخ می دهد. با این حال، افسردگی درمان نشده بیشتر از مصرف داروهای ضد افسردگی یک خطر خودکشی محسوب می شود.
اگر داروهای ضدافسردگی مصرف کنید معتاد خواهید شد؟
داروهای ضد افسردگی اعتیادآور نیستند. ضدافسردگی ها اثری آرام بخش دارند یا ولع بیشتری را ایجاد نمی کنند. آنها “قرص های شادی” نیستند.
چه مدت باید داروهای ضدافسردگی مصرف کنید؟
معمولاً این داروها باید به طور منظم حداقل به مدت 4 تا 8 هفته قبل از تأثیر کامل آنها مصرف شوند. در این مدت برای تشخیص عوارض جانبی و تعیین اثربخشی درمان، شما به دقت تحت نظر هستید.
به منظور جلوگیری از عود افسردگی، داروها معمولاً برای 6 تا 12 ماه پس از اولین بار افسردگی تجویز می شوند. هنگامی که شما و ارائه دهنده تان تشخیص می دهید که بهتر هستید، باید انتظار داشته باشید که دارو را حداقل 4 تا 6 ماه دیگر ادامه دهید. پس از این، ممکن است ارائه دهنده شما به تدریج دارو را کاهش دهد.
اگر احساس بهتری دارید، آیا می توانید مصرف داروهای ضد افسردگی را متوقف کنید؟
هنگامی که شما و روانپزشک تان تشخیص دادید که قطع کامل مصرف دارو برای شما بی خطر است، باید در طول قرار ملاقات های دوره ای پیگیری (تقریبا هر سه ماه یکبار) برای تشخیص علائم بازگشت افسردگی تحت نظارت باشید.
درمان طولانی مدت با داروهای ضدافسردگی ممکن است برای جلوگیری از دوره های بعدی افسردگی در افرادی که قبلاً دو یا چند دوره افسردگی اساسی داشته اند توصیه شود.
جهت دریافت داروی مناسب وضعیت خودتان حتما باید با یک روانپزشک خوب مشاوره کنید تا روانپزشک با توجه به ماهیت مشکل شما، داروهایی که مصرف می کنید، شدت مشکل شما و سایر متغیرهای فردی داروی مناسب شما را تجویز کند. برای دریافت وقت با روانپزشک خوب در تهران با ذهن آرا در تماس باشید.
من افسردگی شدیدداشتم ولی بااسنتراخوب شدم