طرحواره درمانی | Schema Therapy

طرح واره درمانی چیست؟

آیا تا به حال کسی را دیده اید که بارها و بارها یک مشکل برایش تکرار شود؟ از ورود به روابط بد گرفته، تا مبارزه با اعتیاد یا مشکلات عزت نفس و اعتمادبنفس و بسیاری از موقعیت های منفی در زندگی ما که اتفاق می افتد.

تعجب خواهید کرد اگر بدانید که این مسئله تصادفی نیست، بلکه یک پدیده علمی اثبات شده است که به دلیل موضوعاتی اتفاق می افتد که به عنوان “طرحواره” شناخته می شوند. احساسات و افکار منفی مانند “من خوب نیستم” و “نیازهای من هرگز برآورده نخواهند شد” در دوران کودکی ایجاد می شوند و به الگوهای عمیقی تبدیل می شوند که چرخه آنها ادامه دارد و تا زمانی که کاری برای تغییر آنها انجام نشود باقی می مانند. یکی از مفیدترین راه های شروع و فعال سازی این تغییر، طرحواره درمانی است.

طرحواره درمانی: یک بررسی اجمالی

طرحواره درمانی در ابتدا توسط جفری یانگ مطرح شد. طرحواره درمانی یک روش درمانی یکپارچه و جامع است که شامل عناصر مختلف درمانی از جمله درمان رفتاری، دلبستگی، شناختی، گشتالت و روان پویایی است.

هنگام برخورد با اختلالات روانی، روش های رفتاری و شناختی حالت اصلی درمان هستند. با این حال، رویکرد طرحواره درمانی به رابطه درمانی و احساس بیمار اهمیت یکسانی می بخشد.

جفری یانگ طرحواره درمانی را برای افرادی که مشکل آنها با استفاده از درمان شناختی رفتاری حل نمی شود، ایجاد کرد. طرحواره درمانی اساساً بر این فرض تمرکز دارد که بیشتر اختلالات شخصیتی از نیازهای عاطفی برآورده نشده در دوران کودکی ناشی می شود. در گذشته، اختلالات شخصیتی مانند اختلال شخصیت مرزی به عنوان “اختلالی تغییرناپذیر” تصور می شد. این تصور باعث شد بسیاری از متخصصان بهداشت روان در کار با بیمارانی که از BPD و مانند آن رنج می برند مردد باشند.

اما موفقیت از طریق طرحواره درمانی و سایر تکنیک های مشابه، امید تازه ای به افرادی داد که زمانی مشکلات عاطفی آنها “غیرقابل درمان” تصور می شد. طرحواره درمانی در درمان سایر اختلالات شخصیتی مانند اختلال شخصیت پارانوئید و اختلال شخصیت خودشیفته نیز موثر است. همچنین در حل مشکلاتی از جمله اضطراب، افسردگی مزمن، اختلالات خوردن، استرس پس از سانحه و سو abuse مصرف مواد در میان دیگران موثر است.

طرحواره چیست؟ طرحواره درمانی چگونه کار می کند؟

طرحواره ها به عنوان یک الگوی منفی ادامه دار توصیف می شوند که از دوران کودکی شروع می شود. طرحواره ها با اقدامات، باورهای اصلی، روابط و افکار در طول زندگی فرد تقویت می شوند. نمونه هایی از باورهای منفی که بر طرحواره استوار هستند عبارتند از: “هیچ کس مرا دوست ندارد”، “من هرگز موفق نخواهم شد”، “من زشت هستم”، “من یک شکست خورده هستم”. باورهای طرحواره می تواند در بزرگسالی  هم ایجاد شوند، اما عقاید ریشه دار در سال های اولیه و کودکی می تواند به ویژه قدرتمند باشد.

طبق طرحواره درمانی، طرحواره های ناسازگار به دلیل تجربیات بد کودکی شروع به شکل گیری می کنند. طرحواره های ناسازگار همچنین می تواند به عنوان روش هایی که مردم از طریق آنها وقایع زندگی و رفتارهای دیگران و تأثیر آنها در زندگی تفسیر می کنند، توضیح داده شود. طرحواره های ناسازگار می تواند افراد را در زندگی دچار انتخاب اشتباه کند، مانند روابط سمی، مهارت های اجتماعی ضعیف، رفتارهای مضر و احساسات منفی از اعتماد به نفس پایین یا بی ارزشی.

وقتی نیازهای عاطفی مانند نیاز به ایمنی، عشق و علاقه در دوران کودکی برآورده نشوند، فرد در بزرگسالی با مشکلات زیادی در روابط اجتماعی و عاطفی روبرو می شود.

هدف اصلی درمانگرانی که از رویکرد طرحواره درمانی استفاده می کنند کمک به افراد در رفع و برآورده سازی نیازهای برآورده نشده آنها است. به اصلاح درمانگران به احساسات یا الگوهای منفی ریشه دار کمک می کند.

برخلاف درمان رفتاری شناختی که به بیمار نشان می دهد چگونه می تواند از احساسات منفی خلاص شود، در طرحواره درمانی از تکنیک های مختلفی برای ایجاد تغییرات لازم در فرد با تمرکز بر احساساتش استفاده می شود.

تکنیک های طرحواره درمانی

طرحواره درمانی شامل تکنیک های CBT و تکنیک های تجربی و متمرکز بر احساسات در طول درمان است. این بحث بر این استدلال استوار است که اگر به سطح بالاتری از احساسات در مغز برسد، فرد می تواند تغییر معنی داری را تجربه کند.

در طی یک جلسه معمول طرحواره درمانی، کارت هایی وجود دارند تا فرد بتواند پیام هایی را برای افرادی که در تأمین نیازهای عاطفی در دوران کودکی او کوتاهی کرده اند، بنویسد. می توان پیام ها را با سرودن اشعار ساده یا نوشتن چند جمله کوتاه ایجاد کرد. این کار تا جایی پیش می رود که اظهارات مثبتی در مورد نیازهای عاطفی خود با افراد مهم زندگی خود بیان کنند. احساساتی که فرد بر روی فلش کارت ها ابراز می کند سپس درونی می شود و این در ایجاد حالت بزرگسال سالم موثر است.

در طول طرحواره درمانی چه اتفاقی می افتد؟

در طول یک جلسه طرحواره درمانی، درمانگر موارد زیر را انجام می دهد:

ارزیابی مراجع برای شناسایی طرحواره های ناسازگار. رواندرمانگر شما را خواهد شناخت و برنامه های شما و تاثیری که آنها روی شما دارند را می فهمد.

دوم، به مراجع کمک می کند تا آگاهی احساسی را ایجاد کرده و با طرحواره ها در ارتباط باشد. آگاهی عاطفی یا تجربی به فعال سازی طرحواره ها ها کمک می کند.

مرحله بعدی تغییر رفتار است که در آن طرحواره های ناسازگار با موارد صحیح جایگزین می شوند. طرحواره های زیر را بررسی کنید و ببینید آیا می توانید آنها را در خود پیدا کنید یا خیر.

تعریف 18 طرحواره ناسازگار

محرومیت عاطفی: داشتن این باور که افراد دیگر از شما محافظت یا همدلی نمی کنند یا اعتقاد دارند که حمایت عاطفی کافی توسط دیگران برآورده نمی شود.

بی اعتمادی: اعتقاد به اینكه دیگران شما را تحقیر می كنند، از شما سوءاستفاده می كنند، بدرفتاری می كنند یا به شما آسیب می زنند. در این حالت برداشت ما از آسیب عمدی است.

وابستگی: اعتقاد بر این است که فرد نمی تواند مسئولیت های خود را بدون کمک گرفتن از دیگران انجام دهد. به عنوان مثال، تصمیم گیری صحیح و رسیدگی به وظایف جدید و غیره.

نقص یا شرم: داشتن احساساتی از ناخواسته بودن، بی اعتبار بودن یا فرومایه بودن. در نتیجه، ممکن است فرد نسبت به انتقاد یا طرد شدن حساسیت بیش از حد داشته باشد.

استحقاق: همچنین به بزرگی معروف است. غالباً شخص باورهایی دارد که فرد نسبت به دیگران برتر است و باید از حقوق ویژه ای برخوردار شود. ممکن است با رقابت بیش از حد، کنترل رفتار و عدم همدلی ظاهر شود.

خود رشد نیافته: داشتن احساساتی مانند در هم آمیختگی با دیگران خصوصاً والدین. این می تواند رشد فردی را به خطر بیندازد. این نزدیکی بیش از حد عاطفی با دیگران قابل توجه است، و این اغلب منجر به عدم فردگرایی می شود.

بیگانگی یا انزوای اجتماعی: داشتن این باور که از دنیا منزوی هستید.

رها شدگی: اعتقاد به اینكه برای تأمین حمایت عاطفی كه ناشی از بی ثباتی عاطفی آنها است، نمی توان به دیگران اعتماد كرد.

آسیب پذیری در برابر آسیب: نگرانی مداوم از اتفاقات ناگوار یا فاجعه ها.

شکست: اعتقاد به این که فرد از نظر دستاوردهای زندگی مانند شغل، یک فرد شکست خورده است یا در نهایت شکست خواهد خورد.

عدم کنترل خود: تأکید اغراق آمیز به جلوگیری از درگیری، درد و مسئولیت ناشی از عدم کنترل خود.

تأیید: تمایل بیش از حد به تایید شدن، توجه و تأیید از دیگران. در چنین حالتی عزت نفس به واکنش های افراد دیگر بستگی دارد.

تنبیه: اعتقاد به اینكه افراد باید به خاطر اشتباهاتشان مجازات شوند. این افراد در بخشش دیگران مشكل دارد و فرد اغلب عصبانی و تنبیه كننده است.

معیارهای سختگیرانه: اعتقاد به اینكه فرد باید سخت كوش باشد تا استانداردهای بسیار بالای عملکرد را بدست آورد تا از انتقاد دیگران جلوگیری كند. غالباً به عنوان کمال گرایی و داشتن قوانین سختگیرانه ظاهر می شود.

منفی نگری یا بدبینی: تمرکز مداوم بر نکات منفی زندگی مانند خیانت، مرگ و درد و …. در عین حال، همیشه جنبه های مثبت زندگی را نمی بیند. افرادی که چنین صفاتی دارند اغلب دارای نگرانی مزمن، شکایت مداوم و بلاتکلیفی هستند.

ایثار: تأمین نیازهای مردم به جای نیازهای شخصی است. دلیل اصلی این امر حفظ ارتباطات و جلوگیری از برچسب خودخواهی است.

انقیاد: دادن کنترل بیش از حد به دیگران برای جلوگیری از عصبانیت طرف مقابل. انقیاد بیشتر ویژگی بسیار سازگار در افراد ظاهر می شود و می تواند منجر به خشم و صفات ناسازگاری مانند سو abuse مصرف مواد یا علائم روان تنی شود.

اثربخشی طرحواره درمانی بر BPD (اختلال شخصیت مرزی)

مطالعات نشان داده است که طرحواره درمانی در درمان BPD و موارد مشابه بسیار مفید است، اما برای بهره مندی افراد لازم نیست که حتما اختلال شخصیت تشخیص داده شوند.

طرحواره درمانی به بیماران مبتلا به اختلالات شخصیت مرزی کمک می کند از الگوی آسیب رسان خلاص می شود. طبق یک مطالعه، شرکت کنندگانی که تحت طرحواره درمانی قرار گرفتند پس از هشت ماه درمان دیگر علائم BPD را تجربه نکردند.

اگر فکر می کنید که برخی از این طرحواره های ناسازگار یا تله های زندگی در شما وجود دارد همین حالا از تست طرحواره های ناسازگار آنلاین استفاده کنید.

خلاصه ای در مورد طرحواره درمانی

طرحواره درمانی یک رویکرد عملی و مبتنی بر شواهد است که در درمان اختلالات شخصیتی بسیار موثر است. این رویکرد در تغییر الگوهای منفی یا طرحواره های ناسازگار اولیه به رفتارهای مثبت، کمک می کند. ما در مرکز روانشناسی ذهنه آرا درمانگران، مشاوران و روانشناسانی با صلاحیت و مهارت در زمینه انجام طرحواره درمانی داریم که امروز آماده خدمت رسانی به شما هستند.


آیا به دنبال طرحواره درمانگر خوب هستید؟

کلینیک روانشناسی ذهن آرا تخصصی ترین مرکز خدمات روانشناختی در تهران با بیش از 30 متخصص درمانگر دکتری در حوزه های مختلف روانشناسی می تواند به شما برای یافتن و درمان طرحواره های ناسازگار کمک کند.

4/5 - (4 امتیاز)

منبع betterhelp
نوشتن نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0