درمان شخصیت وسواسی و تعریف آن؟
درمان شخصیت وسواسی | شخصیت وسواسی چیست؟
اختلال شخصیت وسواسی | آشنایی با علائم و درمان اختلال شخصیت وسواسی
اختلال شخصیت وسواسی (OCPD) نوعی اختلال شخصیت است که با کمال گرایی شدید، نظم و آراستگی و قانونمندی غیر عادی مشخص می شود و میتواند برای شخص وسواسی و اطرافیان بسیار آزاردهنده باشد اما خبر خوب این است که درمان اختلال شخصیت وسواسی مانند خیلی از اختلالات روانشناختی و شخصیتی دیگر قابل تشخیص و درمان است.
به طور کلی افراد مبتلا به OCPD نیز نیاز شدید به تحمیل استانداردهای خود به محیط خارج خود را احساس خواهند کرد. شما هرگز نمیتوانید یک شخصیت وسواسی را کامل راضی کنید. آنها غرغرو، ناراضی، کلافه و بسیار سختگیرند و این موضوع بیش از همه خودشان را آزار میدهد.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی دارای ویژگی های زیر هستند:
- آنها به سختی میتوانند احساسات خود را بیان و درمورد عواطفشان صحبت کنند.
- آنها در شکل گیری و حفظ روابط نزدیک با دیگران مشکل دارند.
- آنها سخت کوش هستند، اما وسواس آنها در مورد کمال می تواند آنها را ناکارآمد کند.
- آنها اغلب احساس میکنند که مورد ظلم واقع شدهاند و عصبانی هستند.
- آنها اغلب با انزوای اجتماعی روبرو هستند.
- آنها به سختی میپذیرند که نیازمند درمان اختلال شخصیت وسواسی هستند و باید به فکر چاره باشند.
- آنها میتوانند اضطرابی را که همراه با افسردگی رخ می دهد، تجربه کنند.
نکته مهم: OCPD یا اختلال شخصیت وسواسی غالباً با اختلال اضطرابی به نام وسواس فکری عملی (OCD) اشتباه گرفته می شود. با این حال، آنها یکسان نیستند. در صورتی که علاقهمند بودید میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد این اختلال مقاله وسواس فکری در نوجوانان ذهن آرا را مطالعه کنید یا برای کسب اطلاعات بیشتر و پاسخ به پرسشهایتان با شماره تلفن کلینیک یا پیج اینستاگرام در تماس باشید.
افراد مبتلا به OCPD تصور نمیکنند که نحوه تفکر یا رفتار آنها مشکلی دارد. آنها معتقدند كه طرز تفكر و انجام كارها تنها راه صحیح است و بقیه اشتباه میكنند.
چرا یک فرد به اختلال شخصیت وسواسی دچار میشود؟ | علت و درمان اختلال شخصیت وسواسی
تا به امروز علت دقیق اختلال شخصیت وسواسی ناشناخته است. البته مانند بسیاری از اختلالات روانشناختی دیگر مانند وسواس فکری و اختلال دو قطبی، تا حدی میدانیم که اختلال شخصیت وسواسی ناشی از ترکیب ژنتیک و تجربیات کودکی باشد.
پژوهشها درمورد علل و درمان اختلال شخصیت وسواسی چه میگویند؟
در برخی مطالعات موردی، بزرگسالان توانستند تجربه تلخ به وجود آورنده اختلال شخصیت وسواسی را از همان سنین پایین به یاد بیاورند. آنها ممکن است احساس کرده باشند که باید کودکی کامل یا کاملا مطیع باشند. این نیاز به پیروی از قوانین از همانجا به بزرگسالی منتقل میشود.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر OCPD قرار دارند؟
بنیاد بین المللی وسواس فکری و اختلال شخصیت وسواسی تخمین میزند که مردان دو برابر زنان مبتلا به این اختلال شخصیت هستند. طبق گزارش مجله ارزیابی شخصیت، یکی از معتبرترین منابع علم روانشناسی، بین ۲ تا ۷ درصد از افراد جامعه مبتلا به OCPD هستند که آن را به شایعترین اختلال شخصیت تبدیل می کند.
علائم اختلال شخصیت وسواسی (OCPD) و آثار آن بر زندگی فردی و اجتماعی
- کمال گرایی تا حدی که توانایی در پایان کارها را مختل کند و به ناکارآمدی منجر شود.
- مطالعه وسواسی و مشکلات تحصیلی غیر منتظره
- رفتارهای سخت، رسمی یا سفت و سخت با افراد غریبه
- حسابگری آزاردهنده و تمرکز بر بسیار مقرون به صرفه بودن
- وقت شناسی و حساسیت بسیار زیاد روی زمان
- توجه شدید به جزئیات
- ارادت بیش از حد به کار، اصطلاحا خودکشی با کار
- احتکار و جمع آوری وسایل فرسوده یا بیفایده
- ناتوانی در کار گروهی و بیاعتمادی به عملکرد سایرین
درمان اختلال شخصیت وسواسی | شخصیت وسواسی چگونه درمان می شود؟
اگر OCPD دارید، درمانگر شما به احتمال زیاد از یک رویکرد سه جانبه برای درمان استفاده می کند که شامل موارد زیر است:
رفتار درمانی شناختی (CBT)
شناخت درمانی یا رفتار درمانی شناختی (CBT) نوع رایج مشاوره بهداشت روان است. در طول CBT، شما با یک متخصص بهداشت روان بر اساس یک برنامه منظم ملاقات می کنید. این جلسات منظم شامل کار با مشاور شما برای گفتگو در مورد هرگونه اضطراب، استرس یا افسردگی است. یک مشاور بهداشت روان ممکن است شما را تشویق کند که تأکید کمتری بر کار و تأکید بیشتر بر تفریح ، خانواده و سایر روابط بین فردی داشته باشید.
درمان اختلال شخصیت وسواسی با دارو
پزشک شما ممکن است تجویز یک مهار کننده انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI) را برای کاهش برخی از اضطراب های مربوط به چرخه وسواس فکری عملی تجویز کند. یکی از معروفترین قرصهایی که در این زمینه تجویز میشود سرترالین است. در صورت تجویز SSRI، ممکن است از گروه های پشتیبانی و درمان منظم روانپزشک نیز بهره مند شوید.
دقت کنید استفاده از نسخه طولانی مدت معمولاً برای OCPD توصیه نمیشود. همچنین به هیچ عنوان نباید از این داروها برای درمان اختلال شخصیت وسواسی به صورت سرخود استفاده شود.
مدیتیشن و تکنیکهای تمرکز و آرامش
مدیتیشن شامل تکنیک های خاص تنفس و آرامش است که می تواند به شما در کاهش احساس استرس و اضطراب کمک کند. چرا که علائم اضطراب و پرخاشگری در OCPD بسیار شایع است. یوگا، تای چی و پیلاتس از جمله موارد توصیه شده برای آرامش است.
یک فرد مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی چهطور به نظر میآید؟
چیزی که شما از بیرون از یک فرد مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی میبینید صورت بهتری از سایر اختلالات روانشناختی مانند اختلال دو قطبی یا افسردگی و اختلال مرزی دارد. اما این اختلال درست به اندازه اختلالات دیگر و حتی بیشتر میتواند آزاردهنده باشد و روان بیمار را رنجور و زندگی را برایش بسیار دشوار کند.
درمان اختلال شخصیت وسواسی میتواند به فرد کمک کند تا آگاهی بیشتری از چگونگی تأثیر منفی علائم OCPD بر دیگران داشته باشد و در جهت کنترل آنها بکوشد. یک نکته جالب درمورد اختلال شخصیت وسواسی این است که اگر به OCPD مبتلا باشید، ممکن است کمتر معتاد به مواد مخدر یا الکل شوید که این امر در سایر اختلالات شخصیتی معمولا برعکس است.
فراموش نکنید؛ همانند سایر اختلالات شخصیت، یافتن درمانی که برای شما مفید باشد پایه و اساس موفقیت است. رفتار درمانی شناختی می تواند به بهبود توانایی شما در تعامل و همدلی با عزیزانتان کمک کند.
چگونه شخص مورد علاقه فرد بیمار میتواند به درمان اختلال شخصیت وسواسی عزیزش کمک و از او حمایت کند؟
اگر شک دارید که همسر، شریک عشقی، دوست صمیمی یا اعضای خانواده شما اختلال شخصیت وسواسی دارند، به رفتارهای اجباری و آزاردهنده یا عجیب آنها توجه کنید. هر چند افراد مبتلا به OCPD معمولاً تمایلی به تغییر رفتارهای خود ندارند و اغلب دیگران را مشکل می دانند اما جالب است بدانید بیشتر افرادی که تحت درمان OCPD قرار می گیرند توسط همسر یا یکی از عزیزانشان تشویق می شوند.
پیدا کردن مشاور خوب و حرفهای مرکز مشاورهای که بهترین خدمات را در زمینه درمان اختلال شخصیت وسواسی به شما ارائه دهد میتواند معضل بزرگی باشد. خصوصا اگر برای بار اول میخواهید به روان درمانگر مراجعه کنید. شما میتوانید برای مشورت و کسب اطلاعات بیشتر درمورد مراکز مشاوره خوب در شمال و شرق تهران در زمینه درمان اختلال شخصیت وسواسی با کلینیک ذهن آرا تماس بگیرید.
ما اینجا هستیم تا شما را به بهترین متخصصین مربوط به مشکل شما را چه در مرکز مشاوره ذهن آرا و چه در کلینیکهای دیگر ارجاع دهیم.