گاز گرفتن کودکان【علت ها و ترک عادت】

 نوزادان به کودک نوپا تبدیل می شوند و دائماً رفتارهای جدیدی از خود بروز می دهند. برخی از رفتارهایشان شایان ستایش است اما برخی دیگر این گونه نیست. مثلا شما می توانید عاشق تلفظ نادرست آن‌ها باشید اما گاز گرفتن آن ها عادت نه چندان جالبی است که از آن بیزارید. گاز گرفتن نه تنها می تواند منجر به تجربیات دردناکی برای شما، خواهر و برادرها و همبازی های آنها شود، بلکه می تواند مشکلات بزرگتری برای گروه های بازی یا مهدکودک ایجاد کند. ما اینجا هستیم تا دلایل گاز گرفتن کودکان نوپا را بررسی کنیم و نکاتی را برای کمک به ترک این عادت ارائه دهیم.

واکنش درست در قبال گاز گرفتن کودک

گاز گرفتن یک کودک نوپا می تواند دردناک و آزار دهنده  باشد و صبر شما را امتحان کند، به خصوص اگر ندانید برای متوقف کردن آن چه کاری انجام دهید. با این حال، به یاد داشته باشید که واکنش شما تأثیر مثبت یا منفی بر وضعیت خواهد داشت. هیچ راه واحدی برای جلوگیری از گاز گرفتن کودک نوپا وجود ندارد، بنابراین ممکن است چندین استراتژی لازم باشد تا مشکل تحت کنترل قرار بگیرد. در اینجا چند گزینه برای امتحان وجود دارد:

1. خونسردی خود را حفظ کنید

مهم است که آرام و در عین حال محکم بمانید. باید به کودک خود کاملاً روشن کنید که گاز گرفتن غیر قابل قبول است، اما در عین حال، آرامش خود را از دست ندهید. اگر صدایتان را بلند کنید یا عصبانی شوید، ممکن است کودک نوپایتان هم عصبانی شود و اگر دلایل گاز نگرفتن را بیش از حد توضیح دهید، ممکن است فرزندتان از این موضوع خارج شود یا احساس غمگینی کند. بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که آن را ساده نگه دارید.

هر بار که این مشکل را پیش می آید، با قاطعیت تکرار کنید که گاز گرفتن آسیب می‌زند و مجاز نیست. می توانید چیزی مانند ” گاز نمی گیرم ” یا ” گاز زدن را متوقف کنید ” بگویید و بلافاصله و با آرامش کودک را به جایی ببرید که نمی تواند دوباره گاز بگیرد. اصلاح مداوم می تواند به مهار رفتار کمک کند.

2. راحتی را برای کودک خود فراهم کنید

به کودکان نوپا کمک کنید تا بفهمند گاز گرفتن به دیگران آسیب می رساند. بنابراین اگر فرزندتان همبازی یا خواهر یا برادرتان را گاز گرفت، ابتدا باید قربانی را آرام کنید. اگر فرزندتان مشاهده کند که شما به قربانی توجه می کنید، ممکن است در نهایت این را درک کند که گاز گرفتن باعث آسیب می شود و همچنین باعث جلب توجه یا حتی واکنش بزرگی نمی شود.

از طرف دیگر، اگر کودک نوپای شما با فهمیدن اینکه دوست یا خواهر یا برادرش را آزار می‌دهد ناراحت شود، باید او را نیز دلداری دهید. با این حال، تمرکز اصلی باید روی قربانی باقی بماند، و شما می توانید به کودک خود یادآوری کنید که عمل او به شخص دیگر آسیب می رساند.

گاز گرفتن

 

3. راه های ابراز وجود را به آنها بیاموزید

یک دلیل این که بچه‌های خردسال اغلب گاز می‌گیرند این است که نمی‌توانند خوب صحبت کنند یا خودشان را به خوبی بیان کنند. زمانی که احساس ناامیدی یا ترس یا حتی خوشحالی می کنند، گاهی آن را با گاز گرفتن ابراز می کنند.

اگر کودک به اندازه کافی بزرگ شده است، به او پیشنهاد دهید که به جای گاز گرفتن از کلمات استفاده کند. به عنوان مثال، کودک ممکن است همبازی خود را که می خواهد اسباب بازی اش را بردارد گاز بگیرد. برای جلوگیری از گاز گرفتن، وقتی همه چیز مطابق میلش نیست، به کودک خود آموزش دهید که به همبازی‌های خود «نه» یا «ایست» بگوید، اگر این کار موثر نبود و کودک شما همچنان به گاز گرفتن ادامه می دهد، او را از موقعیت خارج کنید. از دست دادن فرصت بازی با دوستان خود می تواند به عنوان یک نتیجه کمک کند که دفعه بعد از کلمات خود استفاده کنند. اگر نمی‌توانید آن‌ها را از موقعیت دور کنید، بهتر است با دقت نظاره کنید تا بتوانید در صورت گاز گرفتگی بلافاصله اقدام کنید.

4. تایم اوت، (توقف موقت) برای درمان گاز گرفتن کودک

اگر گاز گرفتن کودکتان ادامه دارد، می‌توانید توقف موقت را امتحان کنید. اما برای اینکه نتیجه بگیرید، باید ثابت قدم باشید. این راهکار به معنای توقف موقت کودک از بازی در بازه زمانی هر بار گاز گرفتن است تا بداند گاز گرفتن عواقبی دارد. در مورد مدت زمانی که آنها باید در تایم اوت بمانند، برای هر سال سن 1 دقیقه در نظر بگیرید. یک کودک دو ساله 2 دقیقه تایم اوت دریافت می کند، در حالی که یک کودک پنج ساله 5 دقیقه تایم اوت دریافت می کند.

توجه داشته باشید که تایم اوت ها نباید به عنوان تنبیه انضباطی در نظر گرفته شوند. فقط راهی برای دور کردن کودک از موقعیتی است که منجر به گاز گرفتن می شود تا احساساتش آرام شود. همچنین از گاز گرفتن مجدد آنها جلوگیری می کند.

5. الگوی رفتاری خوب

با نشان دادن رفتارهای قابل قبول به کودک خود کمک کنید تا آن ها را یاد بگیرند. هنگامی که آنها کاری مانند قاپیدن یک اسباب بازی یا ضربه زدن انجام می دهند، به آرامی بگویید “من این کارت را دوست ندارم” و در عین حال آنها را به سمت رفتار بهتر هدایت کنید.

چه کاری را نباید هنگام گاز گرفتن کودک انجام دهید؟

برخی از افراد ناگزیر پیشنهاد می‌کنند که کودک را گاز بگیرید، تا ببینند چه احساسی دارد. با این حال، هیچ مدرکی از اثربخشی این روش پشتیبانی نمی کند. علاوه بر این، نحوه انتقال مطلب را به کودک خود در نظر بگیرید. چرا گاز گرفتن برای آنها بد است اما گاز گرفتن برای شما قابل قبول است؟ در عوض، روی علت اصلی تمرکز کنید تا از گاز گرفتن، بیشتر جلوگیری کنید.

چرا کودکان گاز می گیرند؟ علت گاز گرفتن کودک

گاز گرفتن یک کودکی طبیعی است با این حال، دلایل ایجاد عادت گاز گرفتن می تواند از کودکی به کودک دیگر متفاوت باشد.

  • اولین چیزی که باید به خاطر داشته باشید این است که کودکان نوپا نمی توانند مانند کودکان بزرگتر و بزرگسالان ابراز وجود کنند. با توجه به اینکه آنها مهارت های ارتباطی محدودی دارند، گاهی اوقات به گاز گرفتن به عنوان راهی برای رهایی از احساسات خشم و ناامیدی، اضطراب یا حتی شادی یا عشق خود متوسل می شوند. خبر خوب این است که گاز گرفتن تقریبا همیشه یک مشکل موقتی است که با بزرگتر شدن کودکان و مهارت های ارتباطی بهتر، بهبود می یابد. همچنین مهم است که به دلایل دیگری که باعث گاز گرفتن کودک می شود توجه داشته باشید.
  • نوزادان و کودکان نوپا اگر گرسنه و خسته باشند ممکن است گاز بگیرند.
  • کودکان دیگر به سادگی از آنچه می بینند بچه های دیگر انجام می دهند تقلید می کنند. بنابراین اگر کودکی در مهدکودک وجود دارد که گاز می گیرد، تعجب نکنید اگر کودک شما این کار را در خانه امتحان کند.
  • و البته، برخی از بچه ها برای جلب توجه پدر یا مادر خود دیگران را گاز می گیرند.

بیشتر بخوانید: روش های درمان و کنترل خشم کودکان


چگونه از گاز گرفتن کودک نوپا جلوگیری کنیم؟

اگرچه گاز گرفتن یک مشکل رایج دوران کودکی است، با این وجود یک مشکل دردسرساز است. اگر نتوانید آن را تحت کنترل خود درآورید، خطر این را دارد که کودکتان برچسب زده شود یا از مهدکودک و گروه های بازی اخراج شود خصوصا اگر به بچه های دیگر صدمه بزند. ممکن است چند روز یا حتی چند هفته طول بکشد، اما راه‌هایی وجود دارد که می‌توان از گاز گرفتن قبل از وقوع آن جلوگیری کرد.

1. به دنبال الگوها باشید

به عبارت دیگر آیا کودک شما در شرایط خاصی گاز می گیرد؟ پس از مشاهده فرزندتان، ممکن است متوجه شوید که وقتی خسته است گاز می گیرد. در این صورت، اگر کودک شما علائمی از خستگی نشان داد، زمان بازی را کوتاه کنید. این الگو ممکن است به این صورت باشد که آنها معمولاً یک فرد خاص را گاز می گیرند، در حین انتقال از بازی به فعالیت های کمتر مطلوبشان یا هر زمان که احساسات زیادی را احساس می کنند گاز می گیرند. دانستن اینکه قبل از گاز گرفتن، کودک تحت چه شرایطی قرار می گیرد، می تواند به شما کمک کند تا قبل از شروع، با دلیل اصلی مقابله کنید.

2. جایگزین ارائه کنید

با وجود سن کم کودک، ایده خوبی است که به آن ها روش های دیگری برای کنترل ناامیدی خود آموزش دهید. آنها را به گفتن “نه” یا “ایست” عادت دهید وقتی چیزی را دوست ندارند. این به کودکان کمک می کند نه تنها مهارت های زبانی خود را توسعه دهند، بلکه به کنترل خود نیز کمک می کند.

 اگر فکر می‌کنید که فرزندتان گاز می‌گیرد زیرا در حال دندان درآوردن است و باید خودش را آرام کند، به او حلقه دندان درآورید. همچنین، ارائه میان‌وعده‌های ترد زمانی که کودک شما گرسنه است یا به نظر می‌رسد که درد دندان درآوردن را تجربه می‌کند، ممکن است به کاهش مشکل گاز گرفتن به دلیل ناراحتی کمک کند.

3. به کودک خود توجه و محبت کنید

برخی از کودکان به عنوان راهی برای جلب توجه بیشتر شروع به گاز گرفتن می کنند و گاهی اوقات این کارشان موثر است. اگر فرزندتان را به خاطر پاسخ دادن به موقعیتی با کلماتش و گاز نگرفتنش، با تحسین پاداش دهید، به دنبال توجه مثبت خواهد بود. استفاده از مشوق هایی مانند برچسب، که هر روزه  برای آنها پاداش به ارمغان می آورد، می تواند یک ابزار انگیزشی قدرتمند برای برخی از کودکان نوپا باشد.

گاهی اوقات صرفاً قدردانی از تلاش‌های آن‌ها با تمجید («خیلی افتخار می‌کنم که امروز از کلماتت استفاده کردی! ») می‌تواند همه تشویقی باشد که آنها برای خداحافظی با گاز گرفتن نیاز دارند.

اگر گاز گرفتن کودک شما جایگاه او را در مهد کودک تهدید می کند، با مهدکودک خود صحبت کنید و راهکارهایی را که در خانه استفاده می کنید توضیح دهید. ببینید آیا مهدکودک می‌تواند این استراتژی‌ها را اجرا کند و با شما همکاری کند تا زمانی که کودک شما تحت مراقبت است.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

گاز گرفتن مشکلی ناامید کننده است، اما معمولاً موقتی است، زیرا بسیاری از کودکان نوپا در سن سه یا چهار سالگی این عادت را ترک می کنند. بنابراین، عادت مداوم به گاز گرفتن بیش از این سن می تواند نشانه ای از موضوع دیگری باشد، شاید کودک مشکلاتی در مدرسه دارد یا مسائل حادتری که نیاز به مراجععه به پزشک باشد.

با کودک خود صحبت کنید و مشکل را با روانشناس کودک برای راهنمایی و درمان در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)
پیام بگذارید