آموزش مدیریت پول به کودکان و نوجوانان
سواد مالی چیست؟
سواد مالی توانایی اتخاذ تصمیمات مالی آگاهانه و مسئولانه در زندگی روزمره است. همه چیز از پس انداز و سرمایه گذاری گرفته تا خرج کردن، کسب درآمد و استقراض را پوشش می دهد. سواد مالی همچنین به معنای درک مفاهیم مالی مانند بهره، تورم و ریسک و ابزارهای مالی مانند حساب های بانکی، کارت های اعتباری و وام است. آموزش کودکان به این طیف از دانش مالی، مجموعه مهارت ها و رفتارها به او کمک می کند تا بتواند آینده مالی خود را کنترل کند، تصمیمات مالی عاقلانه بگیرد و از دام های مالی رایج برای دستیابی به ثبات مالی اجتناب کند.
اهمیت سواد مالی
مدیریت پول به طور مؤثر مستلزم مجموعهای پیچیده از مهارتها است. از مهارتهای اساسی ریاضی گرفته تا بودجهبندی، درک علایق و کنترل هیجانات. سواد مالی چشم انداز درآمد اولیه شغلی را تا 28 درصد افزایش می دهد و دانشجویان با سواد مالی بالا احتمال بیشتری برای راه اندازی کسب و کار خود را دارند. طبق یک مطالعه دانشگاه کمبریج، عادات مالی تا سن هفت سالگی شکل میگیرد که اکثر رفتارهای اصلی را در طول جوانی شکل میدهند. احساس اعتماد به نفس با اعداد یک مهارت حیاتی در زندگی است، به خصوص در مورد مدیریت پول. ما هر روز با تصمیمات مختلف روزانه در مورد پول در محل کار و خانه مواجه هستیم. صورتحسابها برای مقایسه قیمتهای کالاهای متنوع در سوپرمارکت، پسانداز برای تعطیلات از جمله مواردی هستند که اگر از اعداد و ارقامشان مطمئن نباشیم، کنترل امور مالیمان سختتر می شود.
چرا باید سواد مالی در مدارس آموزش داده شود؟
ما در دنیای مالی پیچیده ای زندگی می کنیم و به همین دلیل است که کودکان به آموزش مالی قوی نیاز دارند. آموزش مالی برای همه کودکان و جوانان با دادن مهارت هایی که برای برنامه ریزی آینده نیاز دارند، کسب درآمد، اجتناب از گرفتن بدهی مشکل دار در آینده، پرهیز از هزینه های سنگین غیر ضروری در زندگی به آنها سود می رساند. بسیار مهم است که به کودکان و جوانان فرصت داده شود تا مهارتهای مدیریت مالی و مالی را از طریق آموزش مالی قوی توسعه دهند. ارائه آموزش های مالی از طریق مدارس یک راه مهم برای افزایش اعتماد به نفس مالی و انعطاف پذیری مالی کودکان است که می تواند در آینده در مواجهه با مشکلات اقتصادی به آنها کمک کند. کودکان و جوانانی که می گویند در مدرسه تحصیلات مالی داشته اند، به احتمال زیاد مهارت های مالی خوبی دارند. با این حال، از هر 10 کودک و جوان تنها 4 نفر می گویند که تحصیلات مالی در مدرسه داشته اند.
مزایای داشتن سواد مالی از سنین پایین چیست؟
تحقیقات اقتصادی اخیر ما نشان داده است که آموزش سواد مالی به بچهها میتواند تفاوت ایجاد کند، به طوری که بچههایی که از سنین پایین تحصیلات مالی دریافت کردهاند در دوران بازنشستگی ثروتمندتر هستند.
لوئیز هیل می گوید: “سواد مالی فرصت را برای جوانان بیشتری فراهم می کند تا آینده ای درخشان و مرفه داشته باشند.” همچنین طیف وسیعی از مزایای فردی، اجتماعی و شغلی را به همراه دارد. کمک به کودکان از سنین پایین برای توسعه مهارت های مدیریت موثر مالی، از جمله بودجه بندی، پس انداز، سرمایه گذاری و اجتناب از بدهی، فواید زیادی دارد:
- استقلال مالی: با درک مناسب از امور مالی شخصی، بچه ها یاد می گیرند که بیشتر به خود متکی باشند و کمتر به دیگران برای حمایت مالی وابسته شوند.
- تصمیمگیری آگاهانه: سواد مالی افراد را قادر میسازد تا تصمیمات آگاهانهای در مورد خرج کردن، پسانداز، سرمایهگذاری و استقراض بگیرند که منجر به نتایج مالی بهتری در آینده میشود.
- مدیریت بدهی: افراد با سواد مالی برای مدیریت و اجتناب از بدهی با درک مفاهیمی مانند نرخ بهره، شرایط وام و امتیازات اعتباری مجهزتر هستند.
- ایجاد ثروت: سواد مالی افراد را قادر میسازد تا انتخابهای سرمایهگذاری هوشمندانه داشته باشند و در طول زمان از طریق استراتژیهایی مانند پسانداز برای بازنشستگی، ثروت بسازند.
- امنیت مالی: داشتن سواد مالی می تواند احساس امنیت و آرامش خاطر را ایجاد کند. به کودک خود دانش و مهارت مقابله با چالش های مالی غیرمنتظره و برنامه ریزی برای آینده را آموزش بدهید.
- اجتناب از تلههای مالی: افراد با سواد مالی کمتر قربانی کلاهبرداری، وامدهی غارتگرانه یا سایر دامهای مالی میشوند که میتواند رفاه مالی آنها را از مسیر خارج کند.
- آموزش مسئولیت پذیری: یادگیری در مورد مدیریت پول از سنین پایین حس مسئولیت پذیری را به افراد القا می کند و به آنها کمک می کند تا عادات مالی خوبی ایجاد کنند.
- توانمندسازی: در نهایت، سواد مالی به افراد این امکان را میدهد تا کنترل آینده مالی خود را در دست بگیرند، رویاهای خود را دنبال کنند و بر اساس شرایط خود زندگی کنند.
مقاله مرتبط: مشاوره شغلی برای انتخاب شغل مناسب
راهکارهایی برای آموزش سواد مالی به کودکان
1. برای پس انداز از یک قلک شفاف استفاده کنید.
آیا شما هم از آن قلک های کلاسیک صورتی داشتید؟ قلک یک ایده عالی برای پس انداز کودکان است ، اما قلک ها به بچه ها تصویر شفافی نمی دهند. وقتی از یک شیشه شفاف استفاده می کنید، بچه های شما واقعاً می توانند رشد پول را ببینند. دیروز پنجاه هزار تومان داشتند. امروز هفتاد هزار تومان دارند. با کودکتان در مورد چگونگی رشد و افزایش پول با پس انداز صحبت کنید.
2. عادات پولی خود را مثال بزنید.
عادات پولی در کودکان تقریباً بین سنین 6 تا 12 سالگی شکل می گیرد. چشمان کودکان، ما را را تماشا می کنند. اگر هر بار که برای شام یا خواربار فروشی بیرون می روید، پلاستیک را به زمین می گذارید، بچه هایتان متوجه این موضوع خواهند شد. یا اگر شما و همسرتان همیشه در مورد پول با هم بحث میکنید، آنها هم این را خواهند دید. الگوی سالمی برای آنها قرار دهید. زمانی که بزرگتر می شوند احتمال اینکه از آن پیروی کنند بسیار بیشتر خواهد شد.
3. به آنها نشان دهید که چه چیزهایی هزینه دارند.
وقتی در مورد پول به بچهها آموزش میدهید، باید نحوه عملکرد پول را تجربه کنند. به آنها کمک کنید تا چند اسکناس از قلک خود بیرون بیاورند، آن را با خود به فروشگاه ببرند و اجازه دهید پول را به صورت فیزیکی به صندوقدار تحویل دهند. تجربه درس در واقعیت تاثیر بیشتری نسبت به یک سخنرانی پنج دقیقه ای خواهد داشت.
4. به آنها نشان دهید که هزینه فرصت چگونه کار می کند.
هزینه فرصت روش دیگری برای آموزش است: “اگر این بازی ویدیویی را بخری، پول خرید آن جفت کفش را نخواهی داشت.” در این سن، فرزندان شما باید بتوانند تصمیمات را بسنجند و نتایج احتمالی را درک کنند. با مقایسه هزینه کالای مورد نظرشان با کالای دیگر، به آنها کمک کنید تا بفهمند که پولشان تا چه اندازه افزایش می یابد.
5. دستمزد بدهید، نه کمک هزینه.
همه ما طرفدار سخاوت هستیم، اما به بچه ها تنها پول ندهید زیرا می توانید بر اساس کارهایی که در خانه انجام می دهند، مانند بیرون بردن زباله، تمیز کردن اتاقشان، یا چمن زنی، به آنها دستمزد بپردازید. این مفهوم به فرزندان شما کمک میکند تا درک کنند که پول به دست آوردنی است.
6. از خریدهای ناگهانی خودداری کنید.
«مامان، به این لباس زیبا نگاه کن! عالی است و من آن را دوست دارم! می شود آن را بخریم لطفا؟ آشنا به نظر می رسد؟ این گروه سنی واقعاً میدانند که چگونه از خرید فوری در برابر سرمایهگذاری استفاده کنند. بهویژه زمانی که این خرید با هزینه شخص دیگری است. به جای تسلیم شدن، به فرزندتان بگویید که می تواند از دستمزدی که سابقا در ازای انجام کارهایی که کرده برای پرداخت آن استفاده کند.
7. بر اهمیت دادن تاکید کنید.
هنگامی که فرزندانتان شروع به کسب درآمد کردند، مطمئن شوید که بخشش و سخاوتمندی را به آنها آموزش می دهید. آنها می توانند یک مسجد، موسسه خیریه یا حتی اگر شخصی را می شناسند که به کمک نیاز دارد انتخاب کنند. در نهایت، کودکان خواهند دید که بخشش فقط به طرف مقابل کمک نمی کند بلکه برای خودشان نیز احساس خوبی ایجاد می کند.
8. مسئولیت یک حساب بانکی را به آنها بسپارید.
قلک یک وسیله پس انداز برای بچه های کوچکتر است، اما وقتی وارد مدرسه ابتدایی می شوند، حسابی در بانک برایشان باز کنید. در واقع این راهی برای اهمیت بخشی و آموزش مدیریت امور مالی به کودکان است. باید بتوانید با یک حساب بانکی ساده برای فرزندان خود راه اندازی کنید. این امر مدیریت پول را به سطح بالاتری می برد.
9. به آن ها یاد دهید برای دانشگاه پس انداز کنند.
هیچ زمانی مانند زمان حال وجود ندارد که نوجوان شما شروع به پس انداز برای دانشگاه کند. آیا قصد دارند در تابستان کار کنند؟ بخشی از حقوق آنها را در یک حساب پس انداز واریز کنید.
10.به آنها بیاموزید که ترجیحا از وام ها دوری کنند.
قبل از اینکه نوجوان شما برای کالج اقدام کند، باید بنشینید و درباره این موضوع صحبت کنید – “چگونه هزینه های دانشگاه را پرداخت کنیم؟” صحبت کنید و به نوجوان خود اجازه دهید بداند وام های دانشجویی گزینه ای برای تامین هزینه تحصیل آنها نیست. در مورد همه گزینه های موجود در آنجا صحبت کنید، مانند رفتن به دانشگاه در شهر دیگر، کار پاره وقت، و درخواست برای بورسیه.
11.آن ها را به کارهای پاره وقت تشویق کنید
دبیرستان میتواند برای نوجوانان زمان پرمشغلهای باشد، با تکالیف درسی و فعالیتهای فوق برنامه، اما اگر بتوانند فقط چند ساعت برای کار در یک مکان یا خردهفروشی وقت بگذارند، احتمالاً برای آن ها بهتر خواهد بود. دانش آموز راهنمایی یا اوایل دبیرستان شما می تواند با انجام کارهای مختلف کسب درآمد کند.