اختلالات جنسی
همانطور که بزرگ می شویم، در مورد علایق جنسی شخصی خود و چیزهایی که دوست داریم یا دوست نداریم، یاد می گیریم. گاهی اوقات ما با موانعی روبرو می شویم که رابطه جنسی و جنسیت را چالش برانگیزتر می کند.
اختلال جنسی چیست؟
اگر در حال تجربه مشکلات مداوم با لذت جنسی یا پاسخ جنسی هستید که باعث ناراحتی قابل توجه شما می شود، ممکن است اختلال عملکرد جنسی داشته باشید.
بر اساس بررسی سال 2000، حدود 43 درصد از زنان و 31 درصد از مردان می گویند که اختلال عملکرد جنسی را تجربه می کنند. یک مطالعه بزرگ چندملیتی در سال 2017، میزان شیوع اختلال نعوظ را در مردان جوان تا 30 درصد تخمین زد.
در این مقاله سال 2018 آمده است که «نزدیک به نیمی از زنان (46.3 درصد) عدم علاقه به فعالیت جنسی را گزارش کردند و 37.5 درصد از زنان شامل دیسپارونی 6 ماه پس از تولد بودند.
پارافیلیا چیست؟
پارافیلیا علایق و رفتارهای جنسی است که شامل اشیا، فعالیتها یا موقعیتهایی است که معمولی نیستند. آنها پایدار و مکرر هستند.
جنسیت چیست؟
جنسیت به ظرفیت ذاتی شما برای تجربه لذت از فعالیت جنسی، از جمله اما نه محدود به آمیزش جنسی اشاره دارد. تمایلات جنسی سیال است، هیچ راه درست یا غلطی برای تجربه آن وجود ندارد، تا زمانی که شما تجارب یا علایق جنسی دیگران را تحمیل نکنید.
تمایلات جنسی شما بخشی اساسی از شخصیت شماست و بر افکار، احساسات و رفتارهای شما تأثیر می گذارد. توانایی پذیرش و لذت بردن از تمایلات جنسی به طور مثبت بر سلامت جسمی و روانی شما تأثیر می گذارد.
اختلال جنسی چه زمانی رخ میدهد؟
اختلال عملکرد جنسی زمانی است که شما با چالش های مهمی در ارتباط با توانایی خود در تجربه لذت یا پاسخ جنسی روبرو هستید.
اگر در فعالیت جنسی مشکل دارید، برانگیخته می شوید یا در طول فعالیت جنسی لذت می برید، ممکن است دچار اختلال عملکرد جنسی شده باشید.
توجه به این نکته مهم است که همه افرادی که در افکار یا رفتار جنسی خود تغییراتی را تجربه می کنند، اختلال عملکرد جنسی ندارند. احساسات و رفتارهای جنسی شما ممکن است با افزایش سن یا تغییر شرایط تغییر کند.
همچنین، به خاطر داشته باشید که آنچه از نظر فعالیت جنسی برای شما طبیعی است ممکن است با آنچه برای دیگران عادی است متفاوت باشد. این در مورد ترجیحات جنسی مختلف و دفعات فعالیت جنسی صدق می کند.
4 دسته بندی اصلی اختلالات جنسی
چهار دسته اصلی از اختلالات جنسی وجود دارد:
اختلالات میل: با علاقه یا میل جنسی کم مشخص میشود
اختلالات برانگیختگی: تمرکز بر ناتوانی فیزیکی در برانگیختگی جنسی
اختلالات ارگاسم: با تاخیر یا عدم ارگاسم مشخص میشود
اختلالات درد: با ناراحتی فیزیکی و درد در حین فعالیت جنسی مشخص می شود
اختلال جنسی در مردان
اختلالات جنسی دیگری منحصر به مردان وجود دارد:
- انزال زودرس
- اختلال نعوظ
- اختلال میل جنسی مردانه کم
اختلال جنسی در زنان
این اختلالات جنسی فقط در زنان رخ می دهد:
- اختلال ارگاسم زنان
- اختلال علاقه/برانگیختگی جنسی زنان
- درد تناسلی لگنی/اختلال دخول
اختلالات جنسی مشترک در مردان و زنان
- اختلال نمایشی
- اختلال فتیش
- اختلال فرورفتگی
- مازوخیسم جنسی و سادیسم
- اختلال ترانسوستیک یا مبدل پوشی
- اختلال نظاره گری جنسی
نشانهها و تشخیص اختلالات جنسی
راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) یک کتاب راهنما است که انجمن روانپزشکی آمریکا با دستورالعمل هایی در مورد تشخیص و درمان اختلالات جنسی و بسیاری از بیماری های روانی دیگر منتشر می کند.
در مقایسه با نسخههای قبلی این کتابچه راهنمای کاربر، DSM-5 تعداد شرایطی را که آنها به عنوان اختلالات جنسی تعریف میکنند، گسترش داده است. متن به روز شده حاوی اطلاعات بیشتری در مورد نارسایی جنسی و اختلالات پارافیلیک است.
همچنین کتابچه راهنمای جدید اختلالات زنانه شامل میل و برانگیختگی را در یک اختلال جدید به نام “اختلال علاقه جنسی/برانگیختگی زنانه” دسته بندی می کند.
تشخیص اختلالات جنسی
قبل از اینکه پزشک یا مشاور شما تشخیص رسمی اختلال عملکرد جنسی را بدهد، تاریخچه سلامت جسمی و روانی شما را بررسی می کند. آنها همچنین از شما سوالاتی در مورد زندگی جنسی شما خواهند پرسید.
برای اینکه پزشک تشخیص دهد، مشکل باید حداقل 6 ماه باقی بماند و در 75٪ تا 100٪ مواقع رخ می داد.
علائم اختلالات جنسی
پزشک ممکن است به دنبال علائم زیر باشد که می تواند نشان دهنده اختلال عملکرد جنسی باشد:
- مشکل برانگیختگی
- عدم علاقه به رابطه جنسی
- درد در هنگام مقاربت
برای اینکه این بیماری به عنوان یک اختلال عملکرد جنسی در نظر گرفته شود، باید در مورد این مسائل ناراحتی قابل توجهی را تجربه کنید.
انواع اختلالات جنسی
در زیر شرح مختصری از انواع مختلف اختلالات جنسی وجود دارد که ممکن است به شما در تشخیص آنها کمک کند.
تاخیر در انزال
تاخیر در انزال زمانی اتفاق میافتد که افرادی که آلت تناسلی دارند در رسیدن به انزال مشکل دارند یا زمان بیشتری نسبت به زمانی که میخواهند انزال کنند طول میکشد.
عوامل جسمی و روانی وجود دارد که ممکن است باعث تاخیر در انزال شود، مانند شرایط پزشکی یا ترس از صمیمیت.
صحبت با روانشناس به شما کمک می کند تا علت این وضعیت و اینکه آیا دارو ممکن است کمک کند یا خیر را تعیین کنید. اینها ممکن است شامل داروهایی باشد که مسائل فیزیکی را درمان میکنند، مانند ویاگرا، یا داروهای ضدافسردگی برای مسائل روانی.
اختلال نعوظ
اگر در حفظ نعوظ در طول مقاربت جنسی مشکل دارید، ممکن است دچار این وضعیت شده باشید. اختلال نعوظ در افراد با افزایش سن شایع است. حدود 30 میلیون نفر که در ایالات متحده، آن را تجربه می کنند. خبر خوب این است که می توانید با انجام اقداماتی برای حفظ سلامت خود، شانس ابتلا به اختلال نعوظ را کاهش دهید.
خوردن وعده های غذایی سالم، محدود کردن مصرف الکل و ورزش منظم داشته باشید. پزشک شما همچنین می تواند داروهایی را برای افزایش جریان خون در اندام تناسلی و افزایش تحریک جنسی تجویز کند.
اختلال ارگاسم در زنان
اختلال ارگاسم در زنان زمانی اتفاق می افتد که افراد در رسیدن به ارگاسم مشکل دارند. ممکن است عوامل بیولوژیکی یا روانشناختی بر این امر تأثیر بگذارد یا هر دو.
اگر اختلال ارگاسم زنانه را تجربه می کنید، یک متخصص مراقبت های بهداشتی ممکن است به شما در درمان این بیماری با ترکیبی از درمان شناختی رفتاری (CBT) و فیزیوتراپی کمک کند.
اختلال علاقه جنسی/برانگیختگی زنان
DSM-5 اکنون علاقه جنسی کمفعال و اختلال برانگیختگی جنسی زنان را همان وضعیتی میداند که به آن اختلال علاقه/برانگیختگی جنسی زنانه میگویند.
این وضعیت شامل سطح پایین – یا فقدان – هیجان یا لذت جنسی است. افراد همچنین در هنگام سکس احساس برانگیختگی فیزیکی دارند.
درد تناسلی لگنی و اختلال دخول
این زمانی اتفاق می افتد که زنان در حین مقاربت واژینال احساس درد می کنند. اگر یکی از علائم زیر را تجربه کنید ممکن است به این اختلال مبتلا شوید:
- درد لگن هنگام مقاربت
- درد در هنگام دخول
- ترس یا اضطراب مکرر از درد احتمالی در حین رابطه جنسی
- عضلات لگنی که در حین دخول تمایل دارند منقبض شوند
اختلال میل جنسی کمفعال مردان
تشخیص این اختلال به این معنی است که شما علاقه کمی به فکر کردن یا داشتن رابطه جنسی دارید. فقدان میل جنسی باید به مدت 6 ماه ادامه داشته باشد و باعث ناراحتی شدید شما شود.
انزال زودرس
انزال زودرس یا زود انزالی اختلالی است که در آن مردان خیلی زودتر از آنچه انتظار دارند یا می خواهد در حین رابطه جنسی به ارگاسم می رسد و منی ترشح می کند. به گفته متخصصان، حدود 1 نفر از هر 3 نفری که از نظر بیولوژیکی مرد از سنین 18 تا 59 سال هستند، این مشکل را تجربه می کنند. این وضعیت اغلب یک علت روانی دارد، اما گاهی اوقات، می تواند بیولوژیکی نیز باشد.
اختلال عملکرد جنسی ناشی از مواد مخدر
اگر دارو مصرف می کنید و در رابطه جنسی مشکل دارید، ممکن است اختلال عملکرد جنسی ناشی از مواد/دارو را تجربه کنید.
تحقیقات نشان می دهد که استفاده منظم از برخی داروها مانند MDMA می تواند باعث تاخیر در ارگاسم و اختلال نعوظ شود.
مصرف زیاد الکل می تواند برانگیختگی جنسی در زنان را کاهش دهد و تستوسترون را در مردان سرکوب کند و حفظ نعوظ را دشوار کند.
داروهای تجویز شده نیز می توانند باعث اختلال عملکرد جنسی شوند. اینها می تواند شامل داروهای ضد افسردگی و داروهای فشار خون باشد.
پارافیلیا
پارافیلیا شرایطی است که شامل علاقه مداوم جنسی به اشیاء بیجان یا فعالیتهایی است که غیر معمول هستند. دستورالعمل های به روز شده از DSM-5 به پارافیلیاها دسته خاص خود را می دهد.
آنها همچنین بین پارافیلیا و اختلالات پارافیلیک تمایز قائل می شوند. اگر یک اختلال پارافیلیک دارید، نه تنها علاقه جنسی مکرر دارید، بلکه علاقه یا رفتار شما باعث ناراحتی شدید می شود.
DSM-5 میگوید افرادی که علائم پارافیلیا را نشان میدهند، مانند پدوفیلیا، زمانی که بر اساس اصرار خود عمل میکنند، علائم اختلال پارافیلی را دارند.
اختلال پدوفیلیک
اختلال پدوفیلیک وضعیتی است که در آن تمایل جنسی دائمی نسبت به یک خردسال احساس می کنید. اختلال پدوفیلیک شامل افکار و تمایلات جنسی مکرر نسبت به کودک است که توانایی عملکرد شما را مختل می کند. برخی از افراد مبتلا به علائم اختلال پدوفیلیک ممکن است به خواسته های خود عمل کنند، مانند تماشای پورنوگرافی کودکان.
اختلال نمایشی
اختلال نمایش گرایانه یک اختلال جنسی است که در آن با در معرض دید قرار دادن اندام تناسلی خود یا انجام اعمال جنسی برای یک غریبه تحریک می شوید.
اختلال نظاره گری جنسی
اختلال Voyeuristic عبارت است از میل مزمن برای مشاهده فرد برهنه، درآوردن لباس یا انجام فعالیت جنسی بدون رضایت او.
اختلال سادیسم جنسی
این اختلال زمانی است که از فعالیت های جنسی شامل درد، رنج یا تحقیر شدید شخص دیگری لذت می برید.
اختلال مازوخیسم جنسی
این زمانی است که از تجربه درد یا رنج شدید خود لذت جنسی دریافت می کنید.
اختلال فروتوریستی
اختلال فروتوریستیک زمانی است که از مالیدن اندام تناسلی خود بر روی یک فرد ناآگاه بدون رضایت او لذت جنسی می برید.
فتیشیسم
فتیشیسم وضعیتی است که در آن تخیلات یا فعالیت های جنسی شما به استفاده از اشیاء بی جان مانند کفش یا اعضای غیرجنسی بدن مانند پا یا مو بستگی دارد. زمانی که افراد نسبت به آن احساس ناراحتی شدید کنند یا این رفتار زندگی روزمره آنها را مختل کند، به یک اختلال تبدیل می شود.
اعتیاد جنسی چیست؟
اگر متوجه شدید که درگیر تمایلات یا افکار جنسی هستید و این بر روابط و توانایی شما برای عملکرد تأثیر می گذارد، ممکن است نشانه چیز جدی تری باشد.
هیچ تشخیص رسمی اعتیاد به جنسی در DSM-5 وجود ندارد. با این حال، بسیاری از کارشناسان علائم اعتیاد جنسی را به عنوان اختلال رفتار جنسی اجباری یا بیشجنسگرایی توضیح میدهند. اگر افکار یا رفتارهای جنسی چالش برانگیز را تجربه می کنید، گفتگوی صادقانه با یک متخصص مراقبت های بهداشتی می تواند به شما کمک کند.
نارسایی جنسی چیست؟
نارسایی جنسیتی احساس ناراحتی است که وقتی جنسیت تعیین شده در هنگام تولد با هویت جنسی شما مطابقت ندارد، تجربه می کنید. هر فردی که تغییر جنسیت دارد یا دارای تنوع جنسیتی است، دچار نارسایی جنسیتی نخواهد شد.
درمان اختلالات جنسی
درمان اختلالات جنسی به طور کلی در دستههای دارویی، روانشناختی، پزشکی یا روانآموزشی قرار میگیرد و بسیاری از رویکردهای درمانی از ترکیبی از مداخلات روانشناختی و پزشکی استفاده میکنند. درمانگران باید در نهایت درمان را برای فرد یا زوج، مشکلات خاصی که برای درمان ایجاد میکنند و جهت درمانی که میخواهند دنبال کنند، تنظیم کنند.
فارماکولوژیک
مداخلات دارویی ممکن است شامل دارو (یا تغییر در داروهای فعلی)، درمان جایگزینی هورمونی، یا کرمها یا پمادهای موضعی یا ترکیبی از این درمانها باشد.
دارودرمانی اخنلالات جنسی
بسیاری از اختلالات جنسی را می توان با مداخلات دارویی با هدف بهبود عملکرد جنسی درمان کرد. به عنوان مثال، داروهایی که جریان خون را در آلت تناسلی بهبود میبخشند، برای درمان اختلال نعوظ به خوبی شناخته شدهاند، و SSRIها اغلب بهعنوان درمانهای داروهای انزال زودرس استفاده میشوند.
درمان جایگزین هورمونی
درمان جایگزین هورمونی برای درمان برخی شرایط مانند SIAD زنان و HSDD مردان، همراه با استفاده همزمان از دارو استفاده شده است.
کرم ها یا پمادهای موضعی
کرم ها یا پمادهایی مانند لیدوکائین برای حساسیت زدایی بافت تناسلی در مورد مشکلات مرتبط با انزال زودرس و اختلالات درد استفاده می شود.
درمان های روانشناسی اختلالات جنسی
مداخلات روانشناختی برای اختلالات جنسی اغلب شامل تکنیک هایی در حین رابطه جنسی است، اما ممکن است شامل اشکال خاصی از روان درمانی، مانند رفتار درمانی، CBT، یا آموزش روانی باشد.
رابطه جنسی و روان درمانی
یک متخصص جنسی واجد شرایط میتواند ابزارها و استراتژیهای روانشناختی را برای مدیریت پریشانی مرتبط با مشکل جنسی ارائه دهد. روان درمانی می تواند به فرد کمک کند تا عوامل مداخله گر در عملکرد جنسی از جمله احساس ترس، اضطراب، گناه، شرم جنسی یا اجتناب را برطرف کند.
ادراک تصویر ضعیف بدن یا تروما مربوط به سوء استفاده جنسی، زمینه های دیگری است که می تواند بر عملکرد جنسی تأثیر منفی بگذارد و ممکن است در درمان مورد توجه قرار گیرد. درمان مشترک هم به مسائل مربوط به رابطه می پردازد و هم با هدف بهبود رضایت در طول برخوردهای جنسی.
رفتار درمانی
رفتاردرمانی شامل انواع تکنیک ها و تمرینات برای درمان با هدف افزایش رضایت و عملکرد جنسی است. درمانهای رفتاری میتواند شامل تمرینات آلت تناسلی، تکنیکهای تحریک جنسی و تمرکز حسی باشد. دستگاه های پزشکی نیز می توانند به درمان کمک کنند. مکنده و ایمپلنت آلت تناسلی برای افزایش توانایی نعوظ استفاده می شود.
CBT رویکردی به درمان است که فرض میکند افکار، باورها و ادراکات ما بر احساسات ما در مورد یک رویداد فعالکننده تأثیر میگذارد. بسیاری از رویکردهای مبتنی بر CBT برای درمان اختلالات جنسی بر تمرکز حواس، خنثی کردن افکار منفی، کاهش اضطراب عملکرد و بازسازی اعوجاج افکار منفی تمرکز دارند.
آموزش روانی
آموزش روانی شامل آموزش عمومی و کتاب درمانی است:
آموزش: یادگیری در مورد آناتومی جنسی، رفتارها و پاسخ ها می تواند افراد را توانمند کند و به کاهش اضطراب کمک کند.
کتابدرمانی: درمانگر شما ممکن است خواندن مطالب یا کتابهای کاری را توصیه کند تا درباره بدن شما، اختلالات جنسی و نگرانیهای مرتبط، تقویت رابطه و سایر موضوعات مرتبط بیشتر بیاموزد.