روانشناسی بالینی و رواندرمانی

آشنایی با روش درمان روانشناسی بالینی و رواندرمانی و بهترین مراکز ارائه کننده خدمات مربوطه

به احتمال زیاد فیلم تحسین برانگیز “ستاره های روی زمین” را تماشا کرده اید که در آن پسر جوانی مبتلا به اختلال یادگیری از نوع نارساخوانی است و همه از جمله والدینش او را طرد می کنند. دبیر مدرسه به او کمک می کند تا بر افسردگی خود غلبه کند و به موجب آن در مسیر جدیدی از زندگی قدم بگذارد. از آنجایی که بسیاری از کودکان و بزرگسالان ممکن است دارای همان اختلالات رشدی یا هر مانع ذهنی یا عاطفی دیگری باشند که نیاز به مداخله حرفه ای دارد، صحبت از روانشناسی بالینی ضروری می شود.

در دنیای واقعی هزاران کودک و بزرگسال از انواع اختلالات عاطفی، روانی و رفتاری رنج می برند که آنها را از داشتن زندگی عادی و شاد باز می دارد. روانشناس بالینی می تواند با تشخیص و درمان اختلالات به این افراد کمک کند. از این نظر،حرفه ی رواندرمانی و روانشناسی بسیار اصیل است و به صبر، شفقت، اراده و قدرت ذهنی بسیار نیاز دارد. 

Individual-Therapy   روانشناسی بالینی و رواندرمانی چیست؟

روان‌شناسی بالینی (به انگلیسی: Clinical Psychology) شاخه‌ای از روان‌شناسی است؛ که به درک، پیش‌بینی و درمان نابهنجاری، ناتوانی و آشفتگی‌های شناختی، هیجانی، زیست‌شناختی، روان‌شناختی، اجتماعی و رفتاری کمک می‌کند و در گسترهٔ وسیعی از جمعیت‌های در جستجوی درمان کاربرد دارد.

نقش‌های شش‌گانهٔ روانشناسی بالینی، ارزیابی و تشخیص، مداخله و درمان، مشاوره، آموزش و نظارت بر کار روان‌درمانگرها، پژوهش و مدیریت است. غالب کارهای روانشناس بالینی، در راستای درمان و تشخیص، آموزش و پژوهش است.

بیشترین شمار روان‌شناسان در این رشته(روانشناسی بالینی) کار می‌کنند، یعنی رشته‌ای که با کاربرد اصول روان‌شناختی، به امر تشخیص و درمان مشکلات عاطفی و رفتاری می‌پردازد. مثلاً بیماری‌های روانی، بزهکاری نوجوانان، رفتار جرم‌آفرین، اعتیاد دارویی، عقب‌ماندگی ذهنی، کشمکش‌های زناشویی و خانوادگی، و سایر مشکلات خفیف سازگاری.

روان‌شناسی بالینی می‌تواند؛ با بیمارستانهای روانی، دادگاه‌های کودکان یا سازمان‌های نظارت بر بزهکاران، درمانگاه‌های بهداشت روانی، مدارس، نهادهای ویژه با روان‌پزشکی، ارتباط نزدیک داشته باشد.

بعد از کسب مدرک دانشگاهی؛ روان‌شناسان بالینی در مراکزی همچون دانشگاه‌ها، بیمارستان‌ها و مراکز مشابه مشغول به کار می‌شوند. معمولاً روان‌شناس بالینی در درمان اختلال یا بیماری روانی خاصی تبحر دارد؛ و در آن زمینه مشغول به فعالیت می‌شود. از پیش نیازهای رشتهٔ روان‌شناسی بالینی، می‌توان خلاقیت و ابتکار، حس دگر دوستی و علاقه به مطالعه و تحقیق را نام برد.

روانشناسی بالینی

روانشناسی بالینی و رواندرمانی در کلینیک ذهن آرا

روانشناسی بالینی شاخه ای از روانشناسی است که به ارزیابی و درمان بیماری های روانی، رفتارهای غیرعادی و مشکلات روانشناختی می پردازد. این رشته علم روانشناسی را با درمان مشکلات پیچیده انسانی ادغام می کند.

روان درمانگر یا روانشناس بالینی متخصصی آموزش دیده است که به افراد مبتلا به شرایط مختلف سلامت روان مانند استرس، افسردگی، اضطراب، بی خوابی، اعتیاد، اختلال دوقطبی، الگوهای رفتاری منفی، اختلال های شخصیت، اسکیزوفرنی و سایر بیماری ها کمک می کند. روان درمانی همچنین گفتار درمانی نامیده می شود و می تواند با کمک به فرد در درک احساسات سرکوب شده خود به درمان چالش ها و علائم مرتبط با سلامت روان و شرایط عاطفی کمک کند و از این رو او را برای رویارویی با چالش های جدید آماده کند. روان درمانگران قضاوت نمی کنند و همدل هستند. روانشناسان بالینی آموزش های لازم برای درک نیاز مراجع و تجزیه و تحلیل آن ها را دریافت می کنند.

رویکرد های روانشناسی بالینی

در روانشناسی بالینی، روان درمانگران اغلب از رویکردهای درمانی متفاوتی هنگام کار با مراجعان استفاده می کنند. برخی از درمانگران تنها بر یک رویکرد خاص تمرکز می کنند در حالی که برخی دیگر از یک رویکرد ترکیبی استفاده می کنند. در رویکرد ترکییبی درمانگر از روش های نظری مختلف برای ایجاد بهترین برنامه درمانی متناسب با شرایط منحصر به فرد هر مراجع بهره می برد.

برخی از رویکرد های عمده در روانشناسی بالینی عبارتند از:

  • رویکرد پویشی: این دیدگاه در نتیجه آثار فروید شکل گرفته است. فروید معتقد بود که ضمیر ناخودآگاه نقش مهمی در رفتار ما دارد. روانشناسانی که از درمان روانکاوی استفاده می کنند ممکن است از تکنیک هایی مانند تداعی آزاد برای بررسی انگیزه های زمینه ای و ناخودآگاه مراجعین استفاده کنند.
  • رویکرد شناختی رفتاری: این رویکرد روانشناسی بالینی از دو مکتب فکری رفتاری و شناختی ایجاد شده است. روانشناسان بالینی که از این دیدگاه استفاده می کنند، به چگونگی تعامل احساسات، رفتارها و افکار مراجع می پردازند. درمان شناختی-رفتاری (CBT) اغلب بر تغییر افکار و رفتارهایی که موجب اختلال می شود، تمرکز می کند.
  • دیدگاه انسان‌گرایانه: این رویکرد روان‌شناسی بالینی ناشی از کار متفکران انسان‌گرا مانند آبراهام مزلو و کارل راجرز است. این رویکرد دیدی کلی تر نسبت به مراجع دارد و بر مواردی مانند خودشکوفایی متمرکز است.

جلسات روان درمانی در کلینیک ذهن آرا

همانطور که اشاره کردیم، رویکردهای زیادی برای روان درمانی وجود دارد.

برخی از رویکرد ها تنها به چند جلسه روان درمانی نیاز دارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است ماه ها یا سال ها ادامه پیدا کنند. جلسات انفرادی معمولاً حدود 45 تا 90 دقیقه طول می کشد و یک فرآیند ساختار یافته را دنبال می کند.

جلسات ممکن است فردی، دوتایی یا گروهی باشد. تکنیک هایی که در جلسات روان درمانی استفاده می شود شامل صحبت کردن و سایر اشکال ارتباط مانند نمایش، داستان گویی یا موسیقی است.

برخی از خدمات بالینی که در کلینیک ذهن آرا ارائه می شوند، عیبارتند از:

  • زوج درمانی
  • خانواده درمانی
  • روانشناسی کودک
  • روانشناسی نوجوان
  • روانشناسی فردی
  • روانشناسی قبل از ازدواج
  • روانشناسی ازدواج
  • روانکاوی
  • روانپزشکی

روان درمانی برای افراد با شرایط مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. موارد زیر از جمله شایع ترین مواقعی است که رواندرمانی کاربرد دارد:

  • احساس غمگینی یا درماندگی شدید
  • احساس اضطراب دائمی
  • مشکل تمرکز
  • سوء استفاده از مواد مخدر یا الکل
  • آسیب رساندن به خود یا دیگران
  • اختلال روانی مانند اسکیزوفرنی
  • اختلالات شخصیت
  • افسردگی
  • اختلال دو قطبی
  • اختلال خوردن

بهترین مرکز رواندرمانی و روانشناسی بالینی

یکی از چالش های دشوار برای افراد جویای درمان، یافتن بهترین و کاربلدترین درمانگر و مرکز مشاوره و روانشناسی است. افرادی که از وضعیت خود آگاهی می یابند، مدت ها به دنبال یک مرکز مناسب با متخصصین و روانشناسان مجرب هستند. کلینیک رواندرمانی ذهن آرا، یکی از بهترین کلینیک ها در تهران است که خدمات بالینی خود را به صورت حضوری و غیر حضوری (تلفنی، آنلاین و تماس تصویری) ارائه می کند.

برای دریافت خدمات مربوط به روانشناسی بالینی و رواندرمانی با کلینیک فوق تخصصی ذهن آرا تماس بگیرید.