اضطراب و استرس

اضطراب و استرس

اضطراب چیست؟

اضطراب چیست؟
اضطراب احساس ترس، ترس و ناراحتی است. ممکن است باعث تعریق، احساس بی قراری و تنش و ضربان قلب سریع شود. این می تواند یک واکنش طبیعی به استرس باشد. به عنوان مثال، ممکن است هنگام مواجهه با یک مشکل دشوار در محل کار، قبل از شرکت در آزمون یا قبل از گرفتن یک تصمیم مهم، احساس اضطراب کنید. می تواند به شما در مقابله کمک کند. اضطراب ممکن است به شما انرژی بدهد یا به تمرکز شما کمک کند. اما برای افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی، ترس موقتی نیست و می تواند بسیار زیاد باشد.

اختلالات اضطرابی چیست؟
اختلالات اضطرابی شرایطی هستند که در آن اضطرابی دارید که از بین نمی رود و به مرور زمان بدتر می شود. این علائم می تواند در فعالیت های روزانه مانند عملکرد شغلی، تکالیف مدرسه و روابط تداخل ایجاد کند.

انواع اختلالات اضطرابی کدامند؟
انواع مختلفی از اختلالات اضطرابی وجود دارد، از جمله:

اختلال اضطراب فراگیر (GAD). افراد مبتلا به GAD نگران مسائل عادی مانند سلامتی، پول، کار و خانواده هستند. اما نگرانی آنها بیش از حد است و حداقل به مدت 6 ماه تقریباً هر روز آن را دارند.
اختلال هراس. افراد مبتلا به اختلال پانیک دچار حملات پانیک می شوند. اینها دوره های ناگهانی و مکرر ترس شدید هستند که هیچ خطری وجود ندارد. حملات به سرعت شروع می شوند و می توانند چند دقیقه یا بیشتر طول بکشند.
فوبیاها افراد مبتلا به فوبیا ترس شدیدی از چیزی دارند که خطر واقعی کمی دارد یا اصلاً خطری ندارد. ترس آنها ممکن است در مورد عنکبوت ها، پرواز، رفتن به مکان های شلوغ یا قرار گرفتن در موقعیت های اجتماعی باشد (که به عنوان اضطراب اجتماعی شناخته می شود).

اضطراب

نشانه ها و تشخیص وسواس فکری

احساس اضطراب برای هر کسی متفاوت است. ممکن است برخی از اثرات فیزیکی و روانی ذکر شده در این صفحه و همچنین اثراتی را در سایر زمینه های زندگی خود تجربه کنید.

همچنین ممکن است تجربیات یا مشکلاتی در مورد اضطراب داشته باشید که در اینجا تشخیص داده نشده است.

این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • احساس لرزش در معده شما
  • احساس سبکی سر یا سرگیجه
  • سوزن و سوزن
  • احساس بی قراری یا ناتوانی در نشستن
  • سردرد، کمردرد یا سایر دردها
  • تنفس سریعتر
  • ضربان قلب سریع، ضربان دار یا نامنظم
  • عرق کردن یا گرگرفتگی
  • مشکلات خواب
  • دندان قروچه کردن مخصوصاً در شب
  • حالت تهوع (احساس بیماری)
  • نیاز به توالت بیشتر یا کمتر
  • تغییرات در میل جنسی شما
  • داشتن حملات پانیک

اثرات جسمانی اضطراب

این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • احساس تنش، عصبی بودن یا ناتوانی در آرامش
  • داشتن احساس ترس، یا ترس از بدترین
  • احساس می کنید که سرعت جهان در حال افزایش یا کاهش است
  • احساس می کنید که دیگران می توانند شما را مضطرب ببینند و به شما نگاه کنند
  • احساس می کنید نمی توانید نگرانی را متوقف کنید، یا اگر نگرانی را متوقف کنید اتفاقات بدی رخ می دهد
  • نگرانی در مورد خود اضطراب، به عنوان مثال نگرانی در مورد زمانی که حملات پانیک ممکن است رخ دهد
  • می خواهید از دیگران اطمینان زیادی کسب کنید یا نگران باشید که مردم از دست شما عصبانی یا ناراحت هستند
  • نگران از دست دادن ارتباط با واقعیت
  • خلق و خوی ضعیف و افسردگی
  • نشخوار فکری فکر کردن زیاد در مورد تجربیات بد، یا فکر کردن دوباره و دوباره به یک موقعیت
  • مسخ شخصیت نوعی از گسستگی که در آن احساس می‌کنید از ذهن یا بدن خود جدا شده‌اید، یا انگار شخصیتی هستید که در حال تماشای آن در یک فیلم هستید.
  • واقع نشدن – نوع دیگری از گسستگی که در آن احساس می‌کنید از دنیای اطراف خود جدا شده‌اید یا انگار دنیا واقعی نیست.

اضطراب و مشکلات جسمی

برخی از مطالعات نشان می دهد که تجربه اضطراب می تواند خطر ابتلا به برخی از مشکلات سلامت جسمی طولانی مدت، از جمله دیابت، زخم معده و مشکلات قلبی را افزایش دهد. اما شواهد کافی وجود ندارد که دقیقاً بگوییم این خطرات دقیقاً چه هستند یا چه گروه هایی از مردم بیشتر تحت تأثیر قرار می گیرند.

داشتن یک بیماری یا ناتوانی جسمی نیز می تواند باعث ایجاد احساس استرس و اضطراب در شما شود، بنابراین گاهی اوقات ممکن است احساس کنید که مشکلات اضطرابی و مشکلات سلامت جسمانی شما بخشی از یک دور باطل هستند.

گاهی اوقات تشخیص اینکه آیا علائم شما کاملاً با اضطراب مرتبط است یا ممکن است مربوط به یک بیماری دیگر باشد دشوار است. اگر هر گونه علائم فیزیکی را تجربه می کنید، بهتر است با پزشک عمومی خود صحبت کنید، تا آنها بتوانند علت آن را بررسی کنند.

من دائماً فکر می‌کردم که دارم بر اثر بیماری‌های تشخیص داده نشده می‌میرم، زیرا متقاعد شده بودم که علائم جسمی آنقدر بد هستند که «فقط اضطراب» باشند.

علت اضطراب

چه چیزی باعث اختلالات اضطرابی می شود؟
اختلالات اضطرابی مانند سایر اشکال بیماری روانی هستند. آنها از ضعف شخصی، نقص شخصیت یا مشکلات تربیتی ناشی نمی شوند. اما محققان دقیقاً نمی دانند چه چیزی باعث اختلالات اضطرابی می شود. آنها گمان می کنند ترکیبی از عوامل در این امر نقش دارند:

عدم تعادل شیمیایی: استرس شدید یا طولانی مدت می تواند تعادل شیمیایی را که خلق و خوی شما را کنترل می کند تغییر دهد. تجربه استرس زیاد در یک دوره طولانی می تواند منجر به اختلال اضطراب شود.
عوامل محیطی: تجربه یک تروما ممکن است باعث ایجاد یک اختلال اضطرابی شود، به ویژه در فردی که خطر بیشتری را برای شروع به ارث برده است.
وراثت: اختلالات اضطرابی معمولا در خانواده ها دیده می شود. ممکن است مانند رنگ چشم آنها را از یک یا هر دو والدین به ارث ببرید.

اختلالات اضطرابی چقدر شایع هستند؟
اختلالات اضطرابی شایع ترین شرایط سلامت روان در ایالات متحده است که حدود 40 میلیون آمریکایی را تحت تأثیر قرار می دهد. تقریباً در 30 درصد از بزرگسالان در برخی مواقع این اتفاق می افتد. اختلالات اضطرابی اغلب در دوران کودکی، نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می شود.

درمان اختلال اضطراب، درمان های روانشناسی

درمان شناختی رفتاری اضطراب (CBT)

درمان های روانشناختی (همچنین به عنوان رواندرمانی نیز شناخته می شوند) می توانند به شما در تغییر الگوهای تفکر کمک کنند تا بتوانید اضطراب خود را تحت کنترل داشته باشید و نگرانی های غیرمنطقی را کاهش دهید. چندین درمان روانشناختی مؤثر برای درمان اختلال اضطراب وجود دارد. CBT یک درمان روانشناختی ساختاری است که تشخیص می دهد روشی که ما فکر می کنیم (شناخت) و عمل (رفتار) می کنیم بر روشی که احساس می کنیم تأثیر می گذارد. CBT که توسط یک متخصص درمان اضطراب (درمانگر) انجام می شود، برای شناسایی الگوهای فکری و رفتاری است که باعث می شود شما اضطراب بیشتری داشته باشید یا اینکه در هنگام تجربه اضطراب شما را از بهتر شدن باز می دارد. هنگامی که الگوی فکری نامناسب را که به اضطراب شما دامن می زند، تشخیص بدهید، می توانید تغییراتی در جایگزین کردن این موارد با مدل های جدید ایجاد کنید که باعث کاهش اضطراب و بهبود مهارت های مقابله ای شما می شود. به عنوان مثال، ممکن است شما در الگوی تفکر فاجعه بار گیر کرده باشید. تفکر فاجعه آمیز به معنای فکر کردن به بدترین حالت رویدادهاست، یعنی باور داشتن چیزی بدتر از آنچه در حقیقت است، یا پیش بینی وقایع منفی. CBT با آموزش به شما کمک می کند واقع بینانه تر فکر کنید و به حل مسئله توجه کنید. متخصصان درمان اضطراب ممکن است از طیف وسیعی از تکنیک ها در CBT استفاده کنند. برخی از این ها عبارتند از:

  • شما را تشویق به تشخیص تفاوت بین نگرانی های مولد و غیرمولد کنند.
  • به شما یاد دهند چگونه نگرانی ها را رها کنید و مشکلات را حل کنید.
  • آموزش تکنیک های ریلکسیشن و تنفس، به خصوص آرامش عضلات، برای کنترل اضطراب و علائم جسمی تنش.

CBT را می توان به صورت یک نفره با یک متخصص ، به صورت گروهی یا بصورت آنلاین تحویل داد (در زیر به روشهای الکترونیکی مراجعه کنید). CBT اغلب با رفتار درمانی ترکیب می شود.

رفتار درمانی برای درمان اضطراب

در حالی که رفتار درمانی یکی از مؤلفه های اصلی رفتار درمانی شناختی (CBT) است، برخلاف CBT، سعی در تغییر باورها و نگرش ها ندارد. در عوض، در تلاش برای معکوس کردن الگوهای اجتناب و نگرانی که اضطراب را بدتر می کند، می باشد و بر فعالیت های تشویق کننده و پاداش دهنده، لذت بخش یا احساس رضایت بخش تمرکز می کند. اجتناب از شرایط ترسناک می تواند به این معنا باشد که شما توانایی مواجهه با ترس خود را ندارید و به خودتان ثابت می کنید که نمی توانید با آن مقابله کنید، و این به نوبه خود باعث ادامه اضطراب شما می شود. رفتار درمانی برای اضطراب عمدتاً با درمانی بنام “غرقه سازی” وابسته است. روش های مختلفی درمورد غرقه سازی و مواجهه وجود دارد، اما همه آنها مبتنی بر قرار گرفتن شما در موارد خاص هستند که باعث اضطراب شما می شوند. این تجربه به شما کمک می کند تا به جای اجتناب یا فرار از آنها، در مواجهه با شرایط ترسناک و همچنین نگرانی خود به حل آن فکر کنید.

درمان های پزشکی برای اضطراب

تحقیقات نشان می دهد که روش های درمانی روانشناختی موثرترین گزینه درمانی برای مبتلایان به اضطراب است. اما اگر نیاز به درمان اختلال اضطراب شدید باشد ممکن است برخی از درمان های پزشکی مفید باشند.

داروهای ضد افسردگی

برخی از انواع داروهای ضد افسردگی می توانند به افراد در مدیریت اضطراب کمک کنند، حتی اگر علائم افسردگی را تجربه نکنند. تحقیقات نشان می دهد وقتی افراد دچار اضطراب می شوند، تغییرات خاصی در شیمی مغز آنها رخ می دهد: سروتونین ، نورآدرنالین و دوپامین. داروهای ضد افسردگی برای اصلاح عدم تعادل پیام های شیمیایی بین سلول های عصبی در مغز طراحی شده است.

اثرات جانبی داروهای ضد افسردگی

داروهای ضد افسردگی می توانند احساس خوبی به شما دهند اما شخصیت شما را تغییر نمی دهند یا باعث نمی شوند همیشه احساس خوبی داشته باشید. آنها موقتی هستند. همچنین مانند مصرف هر نوع داروی دیگری، برخی از افراد عوارض جانبی آن را تجربه می کنند و افراد باید در مورد خطرات آن با پزشک خود صحبت کنند. همچنین افراد باید درباره داروها اطلاعاتی دریافت کنند تا بتوانند تصمیم آگاهانه ای بگیرند.

بسته به اینکه چه دارویی مصرف شود، عوارض جانبی رایج می تواند شامل تهوع، سردرد، اضطراب، تعریق، سرگیجه، آشفتگی، افزایش وزن، خشکی دهان و مشکلات جنسی (به عنوان مثال مشکل در تحریک / بیدار ماندن) باشد.

برخی از این علائم می توانند کوتاه مدت باشند، اما افرادی که هر یک از این علائم را تجربه می کنند باید به پزشک خود اطلاع دهند، زیرا راه هایی برای به حداقل رساندن آنها وجود دارد. احتمال وقوع یک عارضه جانبی خاص بین افراد و داروها متفاوت است.

در مدت زمانی که شخص داروهای ضد افسردگی را شروع کرده و به درمان پاسخ می دهد، که این می تواند بیش از دو هفته باشد، فرد باید همچنان تحت نظر پزشک باشد و روند پیشرفت وی بررسی شود، زیرا احتمال خودکشی کمی افزایش پیدا می کند.

درمان با دارو معمولا چقدر طول می کشد؟

مانند هر دارویی، مدت زمانی که فرد باید داروهای ضد افسردگی مصرف کند بستگی به شدت وضعیت آنها و نحوه پاسخ آنها به درمان دارد. برخی از افراد فقط برای مدتی کوتاه نیاز به مصرف دارو دارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است به طور مداوم برای مدیریت شرایط خود به آنها احتیاج داشته باشند. این دقیقاً مانند کسی است که از انسولین برای مدیریت دیابت خود استفاده می کند.
داروهای ضد افسردگی ایمن و مؤثر هستند و اعتیاد آور نیستند. بعضی اوقات مردم می خواهند از تجویز داروهای ضد افسردگی به سرعت جلوگیری کنند زیرا آنها نگران اعتیاد هستند. این ممکن است به این دلیل باشد که آنها داروهای ضد افسردگی را با سایر داروها اشتباه می گیرند، در هر صورت قطع دارو فقط باید به تدریج و به توصیه پزشک و تحت نظارت او انجام شود.

استراتژی های مدیریت اضطراب

طیف وسیعی از استراتژی ها وجود دارد که توسط آنها شما می توانید اضطراب خود را مدیریت کنید. می تواند استراتژی هایی را پیدا کنید که برای شخص شما بهتر باشد. اما به یاد داشته باشید، اگر اضطراب شما شدید است، به دنبال درمان از طریق یک متخصص باشید.

10 استراتژی مدیریت اضطراب

تنفس آهسته. هنگام اضطراب، تنفس شما سریعتر و کم عمق تر می شود. سعی کنید تنفس خود را آهسته کنید.
آرامش پیشرونده ماهیچه ها. یک مکان آرام پیدا کنید. چشمان خود را ببندید و به آرامی دراز بکشید و سپس هریک از گروه های عضلانی خود را از انگشتان پا تا سر خود سفت کنید و شل کنید (انقباض و انبساط). سفتی را به مدت سه ثانیه نگه دارید و سپس سریع آزاد کنید. این می تواند به کاهش احساس تنش عضلانی که اغلب با اضطراب همراه است کمک کند.
در لحظه حال باشید. اضطراب می تواند افکار شما را به آینده ای وحشتناک ببرد که هنوز اتفاق نیفتاده است. سعی کنید خود را به جایی که در آن هستید برگردانید. تمرین مراقبه می تواند کمک کند.

سبک زندگی سالم. فعال بودن، خوب غذا خوردن، به بیرون رفتن و طبیعت گردی، گذراندن وقت با خانواده و دوستان، کاهش استرس و انجام فعالیت هایی که از آن لذت می برید همه در کاهش اضطراب و بهبود سلامتی شما مؤثر هستند.

اعمال کوچک شجاعانه انجام دهید. اجتناب از آنچه شما را مضطرب می کند، در کوتاه مدت باعث تسکین می شود، اما می تواند در طولانی مدت شما را مضطرب تر کند. سعی کنید به چیزی که شما را مضطرب می کند نزدیک شوید، حتی به روشی ساده و زمانی کوتاه.

خودگویی خود را به چالش بکشید. چگونه فکر شما روی احساس شما تأثیر می گذارد. اضطراب می تواند باعث شود شما خطر را بیش از حد ارزیابی کنید و توانایی خود را برای رسیدگی به آن دست کم بگیرید. سعی کنید به جای اینکه به سناریوی بدترین حالت بپردازید، به تعبیرهای مختلف برای وضعیتی که شما را مضطرب می کند، فکر کنید.

زمان را به نگرانی خود اختصاص دهید. متوقف کردن نگرانی ها دشوار است، بنابراین زمانی را کنار بگذارید تا نگرانی های خود را جبران کنید. مثلا 10 دقیقه هر شب برای نوشتن آنها وقت بگذارید.

با اضطراب خود آشنا شوید. خاطرات خود را در مورد بهترین و بدترین وضعیت بنویسید.

از دیگران بیاموزید. صحبت با دیگران که دچار اضطراب هستند، یا در حال گذر از موارد مشابه هستند، می تواند به شما کمک کند احساس تنهایی نکنید.

با خود مهربان باشید. به یاد داشته باشید که شما مضطرب نیستید. شما ضعیف نیستید. شما فقط در یک وضعیت سلامت روان قرار دارید. این اضطراب نامیده می شود.

دکتر درمان اضطراب

دکتر ریاحی - روانکاو خوب در تهران

دکتر مجتبی ریاحی

کاندیدای دکتری روانشناسی سلامت، روانشناس، مشاوره , و رواندرمانگر
دکتر علی رضا محمدی کمسرخ، روانشناس بالینی

دکتر علی رضا محمدی کمسرخ

روانشناس بالینی، زوج درمانگر، و سکستراپیست
shayeste

دکتر هاله شایسته

رواندرمانگر تحليلی و هيپنوتيزم تراپ، روانشناس بالینی و مشاوره پيش از ازدواج
دکتر امیدی نژاد مشاوره زوج درمانی

دکتر محبوبه امیدی نژاد

مشاوره فردی، مشاوره زوج، مشاوره تحصیلی و شغلی، دکتر روانشناس خانواده و آموزش والدین
دکتر زهرا آراسته، دکتر روانشناس بالینی خوب

دکتر زهرا آراسته

رواندرمانگر با رویکرد طرحواره درمانی، روانشناس بالینی و مشاوره پيش از ازدواج
دکتر الهام فرهمند، روانشناس بالینی

دکتر الهام فرهمند

درمانگر با رویکرد طرحواره درمانی، روانشناس بالینی و مشاور فردی
فاطمه احسانی، روانشناس خوب خانم در تهران

فاطمه احسانی

مشاور و روانشناس خوب، روانشناس بالینی
دکتر سمیرا غضنفریان پور​

دکتر سمیرا غضنفریان پور

رواندرمانگر تحليلی و روانشناس بالینی و مشاوره پيش از ازدواج
دکتر سعید علوی، دکتر روانشناس

دکتر سعید علوی

روانشناس بالینی، دکتر روانشناس در زمینه اختلالات بالینی، اضطرابی، خلقی و مشاوره فردی
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0