زوج درمانی
زوج درمانی ممکن است کمی دراماتیک به نظر برسد، اما در حقیقت، مراجعه به زوج درمانگر یا مشاور زوجین می تواند گامی بسیار سالم برای احیای یک رابطه باشد. بهبود یک رابطه معمولا نشانه ی این است که زوجین علاقه دارند به صورت متعهدانه و آگاهانه بر روی روابط خود کار کنند. در این نوشته هر آنچه که در زوج درمانی اتفاق می افتد و مزایا و اهداف آن را بررسی می کنیم.
زوج درمانی چیست؟
زوج درمانی نوعی روان درمانی است که می تواند به شما و همسرتان کمک کند روابط خود را بهبود بخشید. اگردر زندگی مشترک دچار مشکل می شوید، می توانید از زوج درمانی برای کمک به بازسازی رابطه خود استفاده کنید.
برایان مولر، دکترای روانشناسی و متخصص زوج درمانگر در مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا می گوید: “مشاوره زوجین می تواند طیف وسیعی از مسائل مربوط به روابط از جمله درگیری های مکرر، احساس قطع رابطه، رابطه، مسائل مربوط به رابطه جنسی یا مشکلات ناشی از عوامل استرس زای بیرونی را شامل شود.”
زوج درمانی می تواند در هر مرحله از رابطه شما، صرف نظر از وضعیت تاهل، سن، نژاد، ایمان یا گرایش جنسی به شما کمک کند.
انواع رویکردهای زوج درمانی
به گفته مولر، رویکردهای متعددی برای مشاوره زوجین وجود دارد که می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درمان متمرکز بر احساسات (EFT): EFT بر بهبود دلبستگی و پیوند بین شما و شریک زندگی شما تمرکز می کند. درمانگر به شما کمک می کند الگوهایی را که منجر به احساس قطع ارتباط می شود، درک کرده و تغییر دهید.
- روش گاتمن: این روش شامل پرداختن به مناطق درگیری و تجهیز شما و شریک زندگی شما به مهارت حل مسئله است. هدف آن بهبود کیفیت دوستی و سطح صمیمیت بین شما و شریک زندگی شما است.
- رویکرد الن واختل: این یک رویکرد مبتنی بر قدرت است که شامل تمرکز بر جنبه های مثبت رابطه است. این رویکرد سرزنش کردن را نهی می کند و بر خود روجین و رابطه آن ها تمرکز می کند.
- زوج درمانی روان پویشی: درمان سایکودینامیکی امیدها و ترس های اساسی را که انگیزه ای برای شما و همسرتان دارد ، بررسی می کند تا به درک بهتر یکدیگر کمک کند.
- درمان رفتاری: این روش درمانی که به عنوان زوج درمانی رفتاری (BCT) نیز شناخته می شود، شامل شکل دادن به رفتار با تقویت رفتارهای مثبت است که باعث ایجاد ثبات و رضایت می شود، در حالی که از رفتارهای دلسرد کننده باعث ایجاد احساسات منفی می شوند.
- درمان شناختی رفتاری (CBT): همچنین به عنوان زوج درمانی شناختی رفتاری (CBCT) شناخته می شود، این شکل از درمان شامل شناسایی و تغییر الگوهای فکری است که بر رفتار تأثیر منفی می گذارد.
مزایا و تکنیک های زوج درمانی
تکنیک های زوج درمانی
زوج درمانگران اغلب از رویکردی یکپارچه برای درمان استفاده می کنند و بسته به نیاز شما از روش های مختلف درمانی کمک می گیرند.
برخی از راهکار ها و تکنیک هایی که زوج درمانگر استفاده می کند، شامل موارد زیر می باشد:
- شناخت مراجعین: «درمانگر با شناخت شما و شریک زندگی شما احساس ایمنی ایجاد می کند. مولر می گوید که آنها به طور فعال و مشارکتی با شما همکاری می کنند تا به شما در درک بهتر خود و شریک زندگی خود کمک کنند.
- شناسایی احساسات: مولر می گوید: “درمانگر به شما و همسرتان کمک می کند تا احساسات را تشخیص داده و آنها را با کلمات برای یکدیگر بیان کنید.”
- کاوش در گذشته: این نوع درمان می تواند شامل کشف گذشته شما باشد، زیرا این می تواند به شما در درک بهتر ترس ها، انگیزه ها و رفتارهای شما در رابطه کمک کند. همچنین می تواند به حل تعارضات حل نشده که بر زمان حال شما تأثیر می گذارد، کمک کند.
- تمرکز بر راه حل ها: درمانگر شما برای حل مشکلات، اصلاح الگوهای منفی رفتار و تمرکز بر جنبه های مثبت رابطه با شما و شریک زندگی شما همکاری خواهد کرد.
- مهارت های آموزشی: مشاوره زوجین می تواند به شما و همسرتان در مدیریت خشم، حل مشکلات و حل تعارض کمک کند. هدف این است که شما و شریک زندگی را به ابزارهایی مجهز کند که به شما کمک می کند تا در صورت بروز مشکلات با آنها کنار بیایید.
مسائل مورد بررسی در زوج درمانی
مشاوره زوجین این فرصت را فراهم می کند تا زوجین جنبه های مختلفی از رابطه خود را مورد بحث و بررسی قرار دهند و این موضوعات شامل موارد زیر می شود:
- نقش ها در رابطه: مشاوره زوجین می تواند به شما در بررسی نقشهایی که شما و همسرتان در رابطه ایفا می کنید، کمک کند و پویایی های ناسالم را شناسایی کنید. همچنین می تواند به رفع تفاوت انتظارات کمک کند.
- باورها و ارزش ها: این درمان می تواند به شما و همسرتان کمک کند تا درباره باورها، ارزشها و احساسات مذهبی شما و پیامدهای این جنبه ها در زندگی روزمره خود صحبت کنید.
- امور مالی: امور مالی می تواند منبع اصلی درگیری در روابط باشد. مشاوره زوجین می تواند به ترویج گفتگوی آزاد و شفافیت در مورد عادت درآمد و هزینه کمک کند.
- زمان گذراندن با هم: شما و شریک زندگی خود می توانید مسائلی را حل کنید که باعث خراب شدن وقت شما با هم شده است. می توانید در مورد فعالیت هایی که از انجام آنها در کنار هم لذت می برید و چگونگی لذت بردن از وقت گذرانی در کنار یکدیگر بحث کنید.
- کودکان: اگر شما و همسرتان در مورد این که آیا می خواهید بچه دار شوید یا نمی خواهید یا چگونه می خواهید آن ها را تربیت کنید، طرز فکر یکسان ندارید، زوج درمانگر خوب می تواند به شما در رفع این نگرانی ها کمک کند. همچنین می تواند به عوامل استرس زا مانند مشکل در بارداری یا فرزندخواندگی کمک کند.
- روابط خانوادگی: زوج درمانی می تواند به شما و شریک زندگی شما کمک کند تا مسائل ناشی از درگیری با سایر اعضای خانواده، مانند والدین، فرزندان و خواهر و برادر را حل کنید.
- رابطه جنسی و صمیمیت: اگر شما و همسرتان درباره ی مسائل رابطه جنسی و صمیمیت یا خیانت دچار مشکل هستید، زوج درمانی می تواند فضایی امن را برای اشتراک احساسات و نیازهای شما فراهم کند.
- مسائل مربوط به سلامتی: بیماری های جسمی یا روانی می تواند برای شما و شریک زندگی شما سخت باشد. مشاوره زوجین می تواند به شما در مقابله با استرسی که بر روابط شما وارد می کند، کمک کند.
- عوامل استرس زای خارجی: این نوع درمان همچنین می تواند به شما و شریک زندگی شما کمک کند تا با تعارضات ناشی از عوامل خارجی مانند کار، به عنوان مثال، که می تواند بر روابط شما استرس وارد کند، مقابله کنید.
مزایای زوج درمانی
مولرمیگوید: “زوجین پس از دریافت خدمات زوج درمانی گزارش می دهند که احساس ارتباط بیشتری با شریک خود و احساسات خود دارند، همچنین از امنیت بیشتر، خودجوش و بازیگوش در رابطه برخوردارند. وقتی افراد در رابطه خود احساس امنیت بیشتری می کنند، می توانند در سایر قسمت های زندگی خود قاطع و ماجراجو باشند.”
مزایای زوج درمانی شامل کاهش پریشانی رابطه و افزایش رضایت از رابطه است.
اینها برخی از مزایای زوج درمانی است:
- درک بهتر یکدیگر: زوج درمانی می تواند به شما در درک بهتر خود و شریک زندگی شما کمک کند. این می تواند به شما در بیان احساسات، امیدها، ترس ها، اولویت ها، ارزش ها و باورهای شما کمک کند.
- شناسایی مسائل مربوط به رابطه: مولر می گوید که درمانگر شما می تواند به شما و شریک زندگی شما کمک کند تا مسائلی را که منجر به درگیری های مکرر، عدم اعتماد و احساس قطع ارتباط می شود، شناسایی کنید.
- بهبود مهارت های ارتباطی: درمان می تواند به شما و شریک زندگی شما کمک کند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنید. این می تواند به شما کمک کند تا خود را بیان کرده و آنچه مورد نیاز است را بدون بحث یا سرزنش از همسرتان بپرسید.
- حل تعارضات: درمانگر شما می تواند به شما و شریک زندگی شما کمک کند تا مشکلات شما را شناسایی و آنها را حل کند.
- تقویت دوستی و دلبستگی: زوج درمانی می تواند به تقویت دوستی، دلبستگی، پیوند و صمیمیت بین شما و شریک زندگی شما کمک کند.
- خاتمه دادن به رفتارهای ناکارآمد: درمانگر شما می تواند رفتارهای ناکارآمد را شناسایی کرده و به حذف آنها کمک کند.
- یادگیری مهارت ها: زوج درمانی یک روش درمانی طولانی مدت نیست. در عوض، این یک درمان کوتاه مدت است که هدف آن این است که شما و شریک خود را با مهارت هایی مجهز کنید تا به شما در پیشگیری و مدیریت درگیری هایی که در طول راه ایجاد می شود کمک کند.
- بهبود رضایت از رابطه: زوج درمانی می تواند به بهبود کیفیت کلی رابطه شما کمک کند، به طوری که شما و شریک زندگیتان در کنار هم خوشحال باشید.
آنچه در مشاوره زوجین رخ می دهد
به طور معمول، اولین جلسه مشاوره زوجین با برخی از سوالات استاندارد مصاحبه در مورد سابقه رابطه و همچنین صمیمیت در خانواده، ارزش ها و پیشینه فرهنگی هر یک از شریک زندگی آغاز می شود. در صورت لزوم، درمانگر یا زوج درمانگر ممکن است از جلسات اولیه برای مداخله در بحران استفاده کند.
سپس درمانگر به زوج کمک می کند تا موضوعی را که در درمان مورد توجه قرار می گیرد، شناسایی کنند، اهداف درمانی را تعیین کرده و ساختار درمان را برای هر جلسه مشاوره برنامه ریزی کنند.
در طول درمان، درمانگر به زوجین کمک می کند رابطه ای پویا ایجاد کنند، مشکلات را شناسایی کنند و هر دو شریک را برای درک نقش خود در تعاملات ناکارآمد راهنمایی کند. این بینش بیشتر در مورد مسائل و ناراحتی های روابط به آنها کمک می کند تا به درستی رابطه و یکدیگر را درک کنند.
اگرچه رسیدن به بینشی دقیق بسیار اهمیت دارد، اما زوج درمانی شامل تغییر رفتارهای ناکارآمد نیز می شود. زوج درمانگران اغلب تمرین هایی را به زوجین اختصاص می دهند تا مهارت هایی را که در درمان آموخته اند در تعاملات روزانه خود به کار گیرند.
اکثر زوج ها با آگاهی بیشتر از الگوهای رابطه خود و با مهارت های لازم برای برقراری ارتباط موثر و حل مشکلات با شرکای خود زوج درمانی را به اتمام می رسانند.
اثربخشی
بر اساس خلاصه سال 2014، زوج درمانی می تواند به رضایت از روابط، ارتباطات، بخشش، حل مشکلات و حل نیازها و احساسات کمک کند.
به گفته مولر، درمان متمرکز بر احساسات (EFT) به ویژه دارای تحقیقات قوی در زمینه های مختلف است. او می گوید مطالعات متعدد نشان داده است که زوجینی که هشت تا دوازده جلسه EFT دریافت می کنند، مشکلات کمتری تجربه می کنند و رضایت بیشتری از رابطه خود دارند.