گفتار درمانی، متخصص گفتاردرمانی
«خاله سلبال مسکیمو دیدی؟ بابام خلیده!» با تعجب گفتم: «آرتین چی گفتی؟ متوجه نشدم.» آرتین حدودا 3 سال و نیمه است اما گفتارش واضح نیست و بیشتر مواقع مادرش مجبور است صحبتهای او را برای اطرافیان ترجمه کند و گفت درباره شلوار جدیدش حرف میزند به مادرش گفتم شاید بد نباشد او را نزد گفتاردرمانگر بفرستد… آیا واقعا نیازی به گفتاردرمانی برای کودکی در این سن نیست؟ نباید نگران فردای آرتین و بچههایی مثل او و مدرسه رفتنشان بود؟
گفتاردرمانی چیست؟
گفتار درمانی یا پاتولوژی یکی از زیر شاخه های مهم علم توان بخشیست. گفتار درمانی در واقع درمان افراد به وسیله تمرکز بر گفتار نیست بلکه خود توانایی تکلم و گفتار افراد را درمان میکند. میلیونها نفر در سراسر جهان به دلایل متفاوت در گفتار و ادای کلمات و برقراری ارتباط دچار مشکل هستند. گفتار درمانی برای کمک به این افراد این جاست.
مشاوره گفتاردرمانی در چه حیطههایی موثر است؟
گفتار درمانی میتواند در حیطههای زیر کمک بسیار زیادی بکند:
- مشکلات مربوط به لکنت و گرفتگی زبان
- زبان پریشی
- گفتار فلجی
- مشکلات زبانی ناشی از بیش فعالی
- اختلال تلفظ و ادا کردن
- اختلال صدا
- مشکلات بلع و خوردن
- اوتیسم
- معلولیت و کم توانی ذهنی
گفتار درمانگر کیست؟
گفتار درمانگر یا پاتولوژیست پس از تشخیص و ارزیابی بیمار تلاش میکند تا توانایی برقراری ارتباط را به بهترین نحو به فرد دچار مشکل برگرداند. گفتار درمانگر تنها مشکلات مربوط به صحبت کردن یا لکنت را حل نمیکند بلکه در مواردی به حل مشکلات غذا خوردن و بلع و همچنین آسیب به اندامهای صورت نیز کمک میکند.
در جلسات اول گفتار درمانی تمرکز بر مشکلات گفتاری و زبانی فرد و همچنین کشف و بررسی علل آن است. متخصص گفتار درمانی تستهای خاص جسمی و روان شناسی انجام میدهد و در نهایت مسیر درمان و وضعیت مراجعه کننده را ترسیم میکند. درمان به محض مشخص شدن علت اصلی ناتوانی فرد شروع میشود.
گفتار درمانی و کودکان، آیا فرزند شما به گفتار درمانی نیاز دارد؟
اگر کودک شما لکنت زبان دارد، نمیتواند به خوبی صحبت کند، در برقراری ارتباط با دیگران مشکل دارد و همین موضوع اعتماد به نفسش را پایین آورده حتما باید با یک مشاور صحبت کنید.
گفتار درمانی کودکان چیست و چه تاثیراتی دارد؟
گفتار درمانی همان طور که از نامش پیداست با روشهای خاص درمانی توان بخشی به کودکان کمک میکند تا مشکلات مربوط به زبان و گفتار خود را تا حد زیادی حل کرده و حتی درمان کنند.
تمرینات گفتار درمانی کودکان
تمرینات و بازیهای زیر نه تنها بسیار مفید هستند بلکه با انجام هر یک از این بازیها میتوانید توانایی فرزندتان را ارزیابی کرده و در صورت نیاز به روان درمانگر مراجعه کنید.
دقت کنید که تنها روان شناس اجازه تشخیص و درمان اختلالات گفتاری دلبندتان را دارد. از درمان سرخود با داروها یا تمرینات دشوار خودداری کنید.
گفت و گوی روزانه با کودک
با کودک خود صحبت کنید. نظر او را درمورد غذایی که دوست دارد بخورد بپرسید. گاهی از او کمک بخواهید. وقایع روزتان را در حد فهمش تعریف کنید و از او هم بخواهید برای شما از روز گذشته و احساسی که دارد صحبت کند.
به فرزندتان مسئولیت بدهید. اجازه دهید کارهایی را خودش انجام بدهد. درمورد وظایفش با او صحبت کنید یا درمورد کارهای خودتان نظرش را بپرسید.
با هم تلفن بازی کنید. یکی از شما پشت میز بنشیند و به تلفن دیگری پاسخ دهد. گفت و گو را تخصصی نکنید و سعی کنید درمورد مسائل روز حرف بزنید.
به نحوه انجام بازیهای مورد علاقه فرزندتان گوش دهید. نشان دهید که به یادگیری این بازیها علاقه دارید. حین توضیحات از او اجازه بگیرید، صحبتش را قطع کنید و از او درمورد بازی سوالاتی بپرسید یا توضیح بیشتری بخواهید. تمام اینها باید در نهایت صبر و حوصله انجام شود.
به او فرصت برقراری ارتباط بدهید. هر زمان که والد دیگر یا یکی از دوستانتان تماس میگیرد اجازه دهید کودک هم چند کلمهای صحبت کند.
آیینه میتواند معجزه کند. سعی کنید در چند جای خانه آیینههایی متناسب با قد فرزندتان نصب کنید. آیینه میتواند در نحوه ادای کلمات و حرکت لب کمک زیادی به فرزندتان بکند.
تلوزیون را خاموش کنید. برای فرزندتان کتاب بخوانید و خودتان با او صحبت کنید. پژوهشهای اخیر نشان میدهند که تاثیر تلوزیون بر اختلالات گفتاری کودکان چیزی بیش از حد تصور ماست.
زمانی که کودک توانایی خواندن و نوشتن را فرا گرفت از او بخواهید برایتان قصه بخواند. صبور باشید و حرفش را قطع نکنید. اجازه دهید خودش کلمه را بخواند و ادا کند.
از قصهها و کتابهای صوتی بهجای تلوزیون استفاده کنید. با هم به قصه گوش دهید و سپس درمورد آن با هم صحبت کنید. نظرتان را درمورد شخصیتها بگویید و اجازه دهید فرزندتان هم نظرش را درمورد داستان بگوید.
بازیهای گفتار درمانی برای کودکان
استفاده از فلش کارت
فلش کارتهای ساده و مورد علاقه فرزندتان را تهیه کنید. این فلش کارتها میتوانند نامهای غذا، ماشین، حیوانات و چیزهای دیگر باشند. فرزند شما باید کارتی را نشان میدهید را به دقت ببیند و نام آن را ادا کند. برای بازی حتما جایزه تعیین کنید تا به یک تمرین کسلکننده تبدیل نشود.
حرکت به جلو
با کودکتان به پارک یا یک محل باز و خلوت بروید. در انتهای مسیر یک هدیه یا سورپرایز گذاشته و یا نقطهای را برای دادن هدیه تعیین کنید. کلمه مورد نظر را به او بگویید و در صورتی که آن را درست ادا کرد یک قدم به جلو و در صورتی که اشتباه گفت یک قدم به عقب میرود.
آیا گفتار درمانی تنها برای کودکان مفید است؟
گفتار درمانی نه تنها برای کودکان مفید و موثر است بلکه برای افراد بزرگسال هم توصیه میشود.
بسیاری از افراد به دلایل مختلف مانند جراحیهای سنگین یا اشتباهات پزشکی، حوادث و سوانحی مانند تصادفات رانندگی یا سوانح ساختمانی و حتی کهولت سن دچار مشکلاتی در صحبت کردن و گفتار خود میشوند. گفتار درمانی با ارتباط مستمر با سایر متخصصان مانند پزشک گوش و حلق و بینی یا پرستاران مراجعان خود در تلاش برای راحتتر کردن برقراری ارتباط بیمار و افزایش کیفیت زندگی اوست.
اگر فکر میکنید گفتار درمانی تنها برای کودکان میتواند مفید باشد میتوانید در ادامه متداولترین مشکلات گفتاری و زبانی بزرگسالان را مشاهده کنید:
- لکنت زبان
- دسارتریا
- آپراکسی
- اختلالات صدا
- آفازی
- بلع و مشکلات غذا خوردن
کلینیک گفتاردرمانی در کلینیک ذهن آرا
در کلینیک ذهن آرا گفتاردرمانی توسط تیم زبده گفتاردرمانی انجام می گیرد. در جلسه اول کودک یا نوجوان و یا بزرگسال توسط گفتاردرمانگر ارزیابی می شود و تمامی مشکلات چارچوب بندی می شود و با توجه به مشکل و علت مشکل پروتکل درمانی مناسب مشخص می شود و جلسات طی برنامه منظم انجام می گیرد.
ستند.