مشاوره خانواده

خانواده درمانی / مشاوره خانواده

خانواده به دور از مجموعه ای از افراد، یک کل سازمان یافته است – یک سیستم.

در واقع، «خانواده» «یک ساختار سازمان‌دهنده اساسی برای زندگی انسان از تولد تا مرگ» در نظر گرفته می‌شود (وامپلر و همکاران، 2020، ص 45).

با این حال، مانند هر سیستم یا ساختار دیگری، مستعد خرابی است.

هدف خانواده درمانگران بهبود روابط و حل تعارضات درون ساختار خانواده از طریق کار با همه مراجعان درگیر و نه فردی است (متکالف، 2011).

این مقاله به بررسی ماهیت خانواده درمانی و رویکردهای بسیاری که درمانگران برای حمایت از تغییرات و رشد مثبت اتخاذ می کنند، می پردازد.

قبل از ادامه، فکر کردیم که ممکن است بخواهید سه تمرین روابط مثبت ما را به صورت رایگان دانلود کنید. این تمرین‌های دقیق و مبتنی بر علم به شما یا مشتریانتان کمک می‌کند تا روابط سالم و غنی‌سازی زندگی داشته باشید.

این مقاله شامل
خانواده درمانی و مشاوره خانواده چیست؟ تعاریف
انواع خانواده درمانی
برنامه های ازدواج آنلاین و خانواده درمانی: آیا کار می کنند؟
کتاب های توصیه شده مشاوره خانواده
منابع مرتبط از PositivePsychology.com
یک پیام به خانه
سوالات متداول
منابع
خانواده درمانی و مشاوره خانواده چیست؟ تعاریف
خانواده درمانگران تشخیص می دهند که تغییر سیستم خانواده (معمولا) به معنای بر هم زدن الگوهای روابط موجود و ارتباطات بین فردی است (متکالف، 2011).

در حالی که خانواده درمانگران رویکردهای بسیاری را اتخاذ می کنند، هر کدام به طور معمول بر اساس چهار اصل زیر هستند (گلدنبرگ، 2017):

اعضای خانواده ارتباط نزدیکی دارند، بنابراین درمان باید بر باورهای هر عضو متمرکز شود.
با گذشت زمان، اعضای خانواده که در نزدیکی زندگی می‌کنند «الگوهای تعاملی را ایجاد می‌کنند که از توالی‌های نسبتاً پایدار گفتار و رفتار تشکیل شده است» (گلدنبرگ، 2017، ص 26).
زمینه مشکل ارائه‌شده معمولاً شامل «تعامل‌ها، باورها و رفتارهایی است که درمانگران مشاهده می‌کنند و با آن‌ها درگیر می‌شوند» و می‌توان آن را علت و معلول در نظر گرفت (گلدنبرگ، 2017، ص 26).
مشکلات خانوادگی اغلب نتیجه چالش های ناشی از مواجهه با تغییرات محیطی یا تغییرات زندگی است.
خانواده درمانی و مشاوره خانواده اصطلاحات نزدیک به هم هستند و اغلب به جای یکدیگر استفاده می شوند، اما مورد دوم گاهی اوقات به عنوان یک اصطلاح گسترده تر استفاده می شود که رویکردها و تکنیک های درمانی مختلفی را در بر می گیرد که توسط روانشناسان، مددکاران اجتماعی و سایر متخصصان برای تقویت ارتباطات، حل تعارض و حمایت از خانواده ها اتخاذ می شود. مواجهه با چالش ها (انجمن روانشناسی آمریکا، n.d.؛ گلدنبرگ، 2017).

ازدواج و خانواده درمانی
ازدواج و خانواده درمانی انواعی از روان درمانی است که به افراد، زوج ها و خانواده ها کمک می کند تا روابط خود را بهبود بخشند و تعارضات را حل کنند. دامنه آنها شامل کار با زوج یا کل خانواده به جای یک فرد است (متکالف، 2011).

علی‌رغم تفاوت‌هایی که در نحوه ارائه فرصت‌هایی برای خانواده‌ها توسط خانواده‌درمانگران وجود دارد، همه تلاش می‌کنند تا یک محیط درمانی ایجاد کنند که (گلدنبرگ، 2017):

به منظور کاهش ناراحتی و تعارض، خودآزمایی را تشویق می کند
تاب آوری و توانمندسازی خانواده را بسیج می کند
به اعضای خانواده کمک می کند تا عملکرد کلی خود را بهبود بخشند
در ازدواج درمانی، مشاوران ممکن است از تکنیک های مختلفی مانند گفتگو درمانی، ایفای نقش و تکالیف با زوج استفاده کنند (متکالف، 2011).

خانواده درمانی برای مادر و پسر
خانواده درمانی برای مادران و پسران می تواند راهی موثر برای رسیدگی به مسائلی باشد که بر روابط آنها و خانواده به طور کلی تأثیر می گذارد. درمانگر الگوهای ارتباطی و رفتاری را در رابطه شناسایی می کند که به مشکلات گسترده تر کمک می کند و رویکردهایی را برای تشویق درک بیشتر و کاهش تعارض پیشنهاد می کند (متکالف، 2011).

نظریه ارتباط و تاثیر آن بر خانواده درمانی
تئوری ارتباطات شامل مطالعه نحوه تبادل اطلاعات و معنا از طریق پیام های کلامی و غیرکلامی است (فیتزپاتریک و ریچی، 1993).

تأثیر نظریه ارتباط بر خانواده درمانی و مشاوره خانواده قابل توجه است و می تواند برای درک اینکه چگونه الگوهای ارتباطی در ساختار خانواده به مشکلات کمک می کند یا آنها را کاهش می دهد، استفاده می شود.

درمانگران می توانند از تئوری ارتباط برای شناسایی الگوهای ارتباطی که باعث تعارض یا پریشانی در خانواده می شود و برای توسعه راهبردهایی برای بهبود ارتباطات و حل و فصل اختلافات مانند گوش دادن فعال، همدلی و ابراز وجود استفاده کنند.

انواع خانواده درمانی
خانواده درمانگران به شدت تحت تأثیر مدل هایی هستند که استفاده می کنند، و بسیاری از آنها وجود دارد.

در نتیجه، بسته به نوع خانواده درمانی اتخاذ شده، ممکن است مراجعان از دیدگاه های بسیار متفاوتی دیده شوند (متکالف، 2011؛ گلدنبرگ، 2017).

در زیر فهرستی از چندین نوع تأثیرگذار است، اما موارد دیگری نیز در ادبیات وجود دارند.

خانواده درمانی ساختاری و استراتژیک
خانواده‌درمانی ساختاری و خانواده‌درمانی راهبردی به دلیل تأکید بر فرآیند سیستمی بیش از محتوا و تغییر تعامل خانوادگی، در حوزه خانواده‌درمانی سیستمیک، بنیادی هستند.

عواملی که مشکلات را ایجاد، حفظ یا تشدید می کنند» (وامپلر و همکاران، 2020، ص 460).

خانواده درمانی ساختاری که در اواخر دهه 1960 توسط سالوادور مینوچین و همراه با مشارکت های چارلز فیشمن، مریان والترز و دیگران توسعه یافت، اهمیت فرد را در بافت اجتماعی خود تشخیص می دهد (وامپلر و همکاران، 2020).

به این ترتیب، افراد در انزوا وجود ندارند، بلکه در رابطه (اعم از کنش و واکنش) با خانواده، با «خانواده به عنوان وسیله‌ای برای ایجاد تغییرات فردی در نظر گرفته می‌شوند» (وامپلر و همکاران، 2020، ص 462) وجود دارند.

در نتیجه، به جای اینکه یک فرد “طرف مقصر” یا “مالک علائم” باشد، مشکلات توزیع شده و اغلب نتیجه یک سلسله مراتب ناکارآمد یا عملکرد ضعیف در زیرسیستم ها هستند (وامپلر و همکاران، 2020).

خانواده درمانی استراتژیک در اواسط دهه 1950 برخاسته از کار موسسه تحقیقات روانی در کالیفرنیا بود. برخلاف سایر رویکردهای درمانی که بینش را منجر به تغییر (تغییر از طریق دانستن) می‌دانند، رویکرد استراتژیک پیشنهاد می‌کند که تغییر قبل از درک اتفاق می‌افتد (دانش از طریق تغییر؛ Wampler و همکاران، 2020).

تغییرات در ادراک و درک قوانین سیستم و الگوهای تعاملی خانواده برای تسهیل تغییرات پایدار مورد نیاز است (وامپلر و همکاران، 2020).

روان درمانی/روان درمانی
طبق نظریه روان پویایی، «انسانها ذهن ناخودآگاهی دارند که بر رفتار فرد تأثیر می گذارد» (وامپلر و همکاران، 2020، ص 417). در نتیجه، ما اغلب توسط امیال ساده و ناخودآگاه – مانند لذت – هدایت می‌شویم که خودخواهانه هستند.

در اوایل قرن بیستم، زیگموند فروید، تأثیر خانواده بر شکل گیری شخصیت و ضمیر ناخودآگاه فرد واضح بود. بنابراین، رویکرد روان پویایی به خانواده درمانی بر اهمیت کاوش در تجربیات و روابط گذشته اعضای خانواده برای به دست آوردن بینش و درک مشکلات موجود تأکید دارد (متکالف، 2011).

رویکرد درمانی روانی آموزشی از ارائه آموزش و اطلاعات به خانواده ها در مورد بیماری های روانی و الگوهای رفتاری چالش برانگیز در حالی که برنامه های درمانی برای کل خانواده را توسعه می دهد، پشتیبانی می کند (متکالف، 2011).

خانواده درمانی روایتی (زمینه ای)
روایت درمانی به عنوان پیشرو در خانواده درمانی و مشاوره خانواده امروزی شناخته می شود، «به این معناست که دانش ما از واقعیت از طریق داستان هایی که درباره خود و دنیایی که در آن زندگی می کنیم سازماندهی و حفظ می شود» (گلدنبرگ، 2017، ص 370).

به هر حال، داستان‌ها – یا روایت‌هایی – که به خودمان می‌گوییم، زمینه زندگی ما هستند. و با این حال، خانواده‌ها اغلب روایت‌های خودزنی و مضر درباره اعضای خود می‌سازند و حفظ می‌کنند.

روایت درمانی شامل “مکالمات محترمانه و بدون سرزنش است که در آن مراجع متخصص زندگی خود هستند و فرض می شود که مهارت ها و شایستگی های لازم برای ساختن داستان های مثبت تر در مورد خود را دارند” (گلدنبرگ، 2017، ص 371).

روایت‌درمانگران از خانواده‌ها حمایت می‌کنند تا مشکلات را از یک نقص یا مشکل درونی در فرد، زوج یا خانواده به روایتی نامطلوب که بر زندگی‌شان مسلط است، بسازند. خانواده تشویق می شود تا علیه مشکل به عنوان یک موجودیت جداگانه – با زمینه سیاسی و اجتماعی خود – که باید بر آن غلبه کند متحد شوند (گلدنبرگ، 2017).

پرسش دایره ای تکنیک قدرتمندی است که در روایت درمانی استفاده می شود. این شامل پرسیدن سؤالاتی در مورد تعاملات و روابط درون سیستم خانواده است تا چگونگی درک اعضای خانواده از رفتارها، احساسات و افکار یکدیگر را بررسی کند (راجرز و کوپر، 2020).

خانواده درمانی سیستماتیک و سیستماتیک
خانواده درمانی سیستماتیک (همچنین به عنوان خانواده درمانی سیستمیک شناخته می شود) به جای اعضای فردی، بر خانواده به عنوان یک کل تمرکز دارد. به این ترتیب، تشخیص می‌دهد که مسائل و درگیری‌های روان‌شناختی فردی اغلب تحت تأثیر سیستم خانواده گسترده‌تر قرار می‌گیرند (گلدنبرگ، 2017).

با استفاده از این رویکرد، درمانگران و مشاوران خانواده را به عنوان یک سیستم به هم پیوسته با الگوهای ارتباطی، نقش ها و پویایی منحصر به فرد در نظر می گیرند. این رویکرد مستلزم آن است که یک اتحاد با چندین نفر به طور همزمان ایجاد کنند و دیدگاه های مختلف اتحاد درمانی را مدیریت کنند (گلدنبرگ، 2017).

در نهایت، هدف آنها شناسایی و پرداختن به الگوهای ناکارآمد در سیستم خانواده است که با به چالش کشیدن مدل‌های ذهنی، پذیرش ابهام و در نظر گرفتن چندین نسل، به مشکلات فردی کمک می‌کند (گلدنبرگ، 2017).

خانواده درمانی عملکردی
خانواده درمانی کارکردی یک رویکرد کاملاً تحقیق شده برای خانواده است که «تغییرات شناختی و رفتاری را در افراد و خانواده‌هایشان تقویت می‌کند» (گلدنبرگ، 2017، ص 335)، یادگیری، سیستم‌ها و خانواده درمانی را یکپارچه می‌کند.

هدف این شکل از درمان فراتر رفتن از تغییر رفتار است و به مراجع کمک می‌کند بفهمد که چگونه رفتار می‌کند روابط را تنظیم می‌کند.

مطالعات نشان داده اند که خانواده درمانی عملکردی به ویژه در درمان نوجوانانی که مشکلات سوء مصرف مواد، خشونت و بزهکاری دارند مفید است (گلدنبرگ، 2017).

خانواده بوونی

ایلی درمانی
موری بوون یک شخصیت مهم در توسعه خانواده درمانی و یکی از توسعه دهندگان نظریه سیستم های خانواده بود. رویکرد او بر اهمیت روابط گذشته (رویکرد روان پویایی) و خانواده به عنوان یک واحد (رویکرد سیستمی؛ گلدنبرگ، 2017) تأکید دارد.

بر اساس نظریه سیستم های خانواده (یا خانواده درمانی بوینی)، هشت مفهوم در هم تنیده وجود دارد (گلدنبرگ، 2017):

تمایز خود
مثلثها
سیستم عاطفی خانواده هسته ای
فرآیند فرافکنی خانواده
قطع عاطفی
فرآیند انتقال چند نسلی
موقعیت خواهر و برادر
رگرسیون اجتماعی
بوون ترجیح داد که خود را به عنوان یک مربی در نظر بگیرد و به اعضای خانواده کمک کند تا «به محققین عینی راه‌های عملکرد خود تبدیل شوند» (گلدنبرگ، 2017، ص 214).

خانواده درمانی رفتاری و شناختی-رفتاری
“مدل های رفتاری و شناختی-رفتاری برای درک و درمان مشکلات در روابط زوجین و خانواده به خوبی از نظر تجربی پشتیبانی می شوند” (وامپلر و همکاران، 2020، ص 493).

مداخلات شناختی که مراجع را تشویق می‌کند تا جنبه‌هایی از تفکر خود را که به پاسخ‌های عاطفی و رفتاری منفی در سیستم خانواده کمک می‌کند، همراه با آزمایش اعتبار شناخت‌ها و جایگزینی افکار غیرمفید با افکار مفیدتر، ارزشمند نشان دهد (وامپلر و همکاران، 2020). ).

درمان عاطفی متمرکز برای خانواده ها
درمان متمرکز بر عاطفی (EFT) تمرکز بر خود را با دیدگاه سیستمی ترکیب می کند.

EFT «زوج‌ها و خانواده‌ها را در هر دو جنبه درون روانی و تعاملی مشاهده می‌کند و به آنها کمک می‌کند تا به آنچه از نظر عاطفی برای هر فرد مهم است دسترسی پیدا کنند» (گلدنبرگ، 2017، ص 248) در حالی که اقدامات و کاوش‌های آنها را با رابطه درمانی هدایت می‌کند.

پزشکان EFT به جای آنچه که در درون هر فرد ذاتی است، بر آنچه بین افراد می گذرد تمرکز می کنند. آنها به مشتریان کمک می کنند تا روی تجربیات درونی لحظه به لحظه و رویدادهای رابطه تمرکز کنند.

سایر رویکردهای شایان توجه عبارتند از درمان صورت فلکی خانواده و سیستم درمانی درونی خانواده. اولی بر رویدادهایی که منجر به فروپاشی خانواده برای بازگرداندن تعادل در صورت فلکی خانواده شده است تمرکز می کند و دومی به شفا و رشد فردی می پردازد و ذهن را به عنوان سیستمی متشکل از چندین بخش متمایز می شناسد (Konkolÿ Thege et al., 2021; Sweezy & زیسکیند، 2013).

دانلود 3 تمرین رایگان روابط مثبت (PDF)
این تمرینات دقیق و مبتنی بر علم، شما یا مشتریانتان را برای ایجاد روابط سالم و غنی‌کننده زندگی مجهز می‌کند.

برنامه های ازدواج آنلاین و خانواده درمانی: آیا کار می کنند؟
با توجه به اینکه برنامه های ازدواج و خانواده درمانی و مشاوره به طور فزاینده ای آنلاین می شوند، ضروری است که درمانگران مهارت ها و شایستگی های دیجیتالی لازم را برای حمایت از مشتریان خود داشته باشند.

علاوه بر این، آنها باید تأثیر درمان از راه دور را بر روی کدهای اخلاقی و نظارتی مرتبط با کار خود، به طور بالقوه در سراسر مرزها و ایالات متعدد در نظر بگیرند (Blumer et al., 2015).

به همان اندازه کارآمدی ازدواج آنلاین و برنامه های خانواده درمانی مهم است.

در حالی که ادبیات آکادمیک محدود است، تحقیقات ارزش و تأثیر مثبت درمان آنلاین بر ازدواج و خانواده درمانی را برای مسائل مختلف تأیید می کند. مطالعات اثرات مثبت درمان‌های از راه دور را معادل زایمان حضوری نشان داده‌اند که هم برای پیامدهای سلامت رابطه‌ای و هم برای سلامت روان مفید است (McLean et al., 2021).

مشاوره خانواده به چه معناست؟ خانواده درمانی چگونه انجام می شود؟ همه ما در یک خانواده متولد می شویم. خانواه ای که ما در آن متولد می شویم بر همه ابعاد زندگی ما از اولین لحظه تولد تا آخرین لحظه تاثیرگذار است. خانواده تاثیر می گذارد که فرد بهتر شود یا بدتر، کلماتی و واژگانی که یاد می گیریم. آداب و رسومی که یاد می گیریم. یاد می گیریم که چگونه عشق بورزیم، و چگونه با دیگران تعامل کنیم.

اگر در یک خانواده سالم بزرگ شویم احتمالا تعامل درست با دیگران را یاد خواهیم گرفت، اگر خانواده و رفتار خانواده ناسالم باشد، احتمالا در روابط بین فردی مشکلاتی را خواهیم داشت. اگر در خانواده ناسالم باشد بدبخت نشده ایم، شرایط غیرقابل تغییر نیست! همه خانواده ها در برهه هایی از زمان یکسری چالش ها را تجربه می کند، اما خانواده سالم مجددا کارکرد طبیعی خود را حفظ می کند. خانواده درمانی یا مشاوره خانواده راهی برای بازگشت به یک خانواده سالم با کارکرد سالم است، به طوری که همه اعضای آن به رشد و تعالی و خودشکوفایی برسند.

 خانواده درمانی یا مشاوره خانواده چیست؟

خانواده درمانی یا مشاوره خانواده نوعی از درمان است که به موضوع خاص خانواده و تاثیر آن بر رفتار فرد می پردازد. این می تواند کمک به خانواده در یک برهه خاص از زندگی باشد، یا یک انتقال بزرگ و تغییر بزرگ در خانواده باشد و یا می تواند مشکلات رفتاری اعضای خانواده باشد (خانواده درمانی، 2014).

دکتر مایکل هروکو در این زمینه می گوید، مشاوره خانواد، مشکلات افراد را در یک زمینه بزرگتر، یعنی خانواده بررسی می کند، در این رویکرد بدون درک پویایی گروه نمی توان به حل مشکل اقدام کرد. عملکرد خانواده بر بر نحوه شکل گیری مشکلات مراجع تاثیرگذار است، و همچنین بر فعال شدن یا خاموش شدن رفتار اعضای خانواده نیز تاثیر دارد.

مشکلات رفتاری و عاطفی کودکان یکی از دلایل مراجعه خانواده ها به مراکز مشاوره خانواده است، مشکلات کودکان در خلائ و بدون هیچ زمینه ای امکانپذیر نیست! آنها را باید در چارچوب خانواده بررسی کرد (Herkov، 2016). باید خاطرنشان کرد که در اینجا خانواده به معنای هر کس که حامی فرد باشد، است، ممکن است نسبی باشد یا سببی باشد (کینگ، 2017).

چرخه وسواس فکری

متداول ترین روش های خانواده درمانی

بوون تراپی

این نوع از خانواده درمانی یا مشاوره خانواده زمانی بهتر است که افراد دوست ندارند که دیگر اعضای خانواده را در درمان درگیر کنند. بوون تراپی بر اساس دو مفهوم اصلی بنا شده است: مثلث (تمایل به صحبت با شخص ثالث) و تمایز (یادگیری واکنش کم عاطفی در روابط عاطفی).

مشاوره خانواده یا خانواده درمانی ساختاری

ساختار درمانی بر تنظیم و تقویت خانواده تمرکز دارد تا اطمینان حاصل شود که خانواده چارچوب دقیق دارد و مرزهای مناسبی دارد. در این روش درمانی، درمانگر برای مشاهده، یادگیری و تقویت آنها به سیستم خانواده ملحق می شود.

مشاوره خانواده سیستمی

روانشناس یا مشاور در نوع سیستمی خانواده درمانی به ارتباط ناخودآگاه و معنای پشت پرده و ضمنی رفتارهای اعضای خانواده اشاره دارد. درمانگر در این روش بی طرف و از راه دور است و به اعضای خانواده اجازه می دهد که در مشکلات خانواده عمیق تر شوند.

استراتژیک

این شکل از مشاوره خانواده که می تواند بصورت مشاوره تلفنی هم انجام شود، مختصرتر و ساده تر از سایر روش ها است که درمانگر کارهای خانه را به خانواده اختصاص می دهد.

 

اگر به دنبال رفع مشکل خود هستید با تکنیک خانواده درمانی، انتخاب یک متخصص داراری مجوز مشاوره خانواده می تواند بهترین انتخاب باشد، اما اگر محدودیت هایی برای مراجعه به روانشناس باشد، تکنیک هایی در زیر برای شما عزیزان آماده کرده ایم بسیار کمک کننده است. درستش این است که این تکنیک ها زیر نظر متخصص انجام شود، اما در به تنهایی نیز اثرات خود را خواهد گذاشت. با ما باشید با انواع تکنیک های مشاوره خانواده …

تکنیک های خانواده درمانی

تکنیک های خانواده درمانی

1- سوال معجزه آسا؛ اولین تکنیک خانواده درمانی

این سوال را می توان در درمان فردی، خانوادگی و گروهی مطرح کرد، سوال در رابطه با ترسیم آینده ای است که فرد برای ساختن آن تلاش کند. همه ما در حال جنگ و تلاش هستیم، اما بسیار کم هستن افرادی که می دانند برای چه تلاش می کنند.

این یک تکنیک عالی برای فهمیدن رویاها و خواسته های مراجعه کننده است. این سوال معجزه اسا به شرح زیر است:

تصور کنید امشب زمانی که شما خواب هستید، معجزه ای رخ دهد. دوست دارید بعد اینکه از خواب بلد شدید، آن معجره چه چیزی باشد؟ دوست دارید چه چیزی تغییر کند؟ (Howes، 2010). جواب این سوال هم به ترسیم آینده ای مثبت برای مراجع کمک می کند و هم مشخص می کند که خواسته مراجع از متخصص چیست؟

در این مقاله می توانید اطلاعات بیشتری در رابطه با این تکنیک کسب کنید.

2- آب نبات های رنگی

اگر به دنبال سرگرمی و شکوندن یخ جلسه درمانی هستید این روش بسیار عالی است. برای اجرای آن به یک بسته آب نبات رنگی نیاز داریم. به اعضای خانواده یک بسته آب نبات رنگی بدهید و از هر کدام بخواهید که آب نبات ها را براساس رنگ مرتب کنند و از خوردن آن خودداری کنند. سپس از یکی از اعضا درخواست کنید رنگی را انتخاب کند و تعداد آب نبات های آن را به همه بگوید. براساس نوع رنگ که انتخاب می کند به سوالات زیر پاسخ دهند:

سبز: کلماتی برای توصیف خانواده خود.
بنفش: سرگرمی های خانواده خود.
نارنجی: مواردی که دوست دارید در مورد خانواده خود بهبود ببخشید؛
قرمز: چیزهایی که نگران آن هستید.
زرد: خاطرات مورد علاقه با خانواده.

وقتی عضو اول جواب های خود را داد، به او بگویید که عضو خانواده بعدی را انتخاب کنید تا براساس تعداد شیرینی هایی که شخص دارد، به همان سوالات پاسخ دهد.

پس از جواب سریع، آب نبات ها قابل خوردن هستند!

وقتی همه اعضای خانواده به این سؤالات پاسخ دادند، بحث را بر اساس پاسخ های ارائه شده از خانواده آغاز کنید. سوالات زیر می توانند بحث را تسهیل کنند:

چه یاد می گیرید؟
تعجب آورترین چیزی که در مورد شخص دیگری آموختید چیست؟
چگونه می خواهید به سمت ایجاد تغییرات پیش بروید؟

با توجه به میزان بالای شیرینی در این تمرین، می بینید که این یک بازی عالی برای کودکان خردسال است! اگر فکر می کنید این تمرین مفید است در جمع اعضای خانواده این بازی را انجام دهید.

3- توپ های عاطفی

این یک تمرین ساده است که تنها با یک توپ و یک قلم انجام می شود. غالباً در بیشتر زمینه ها با كودكان و نوجوانان استفاده می شود، زیرا باعث می شود صحبت از احساسات برای كسانی كه احساس ناراحتی می كنند آسان باشد.

یک توپ ساحلی یک توپ مناسب برای این فعالیت است. به اندازه کافی بزرگ که می توانید چندین احساس را بنویسید و به راحتی به طرف دیگری پرتاب کنید. چندین احساس را روی توپ بنویسید ، مانند “شادی” ، “تنهایی”، “احمقانه” یا “غمگین”.

خانواده خود را در یک دایره جمع کنید و شروع به پرتاب توپ بین اعضای خانواده کنید. وقتی یکی از اعضای خانواده توپ را گرفت، از او بخواهید خاطره ای را توصیف کنند که مرتبط با احساسی که در جلوی خود می بیند، باشد. هدف این تکنیک بحث در مورد احساسات با خانواده و تمرین گوش دادن به یکدیگر و بیان احساسات شما است.

4- هدیه خانواده، بهترین تکنیک خانواده درمانی

این تمرین می تواند به یک درمانگر کمک کند تا با خانواده بهتر آشنا شود. اگر بدون یک درمانگر از آن استفاده می کنید، می تواند به شما کمک کند تا درک خود را در مورد خانواده خود بیشتر کنید.

برای امتحان کردن این تمرین، انواع وسایل هنری و یک کیسه هدیه را جمع کنید. برای خانواده توضیح دهید که آنها قصد دارند از مواد ارائه شده هدیه ای را تهیه کنند. این هدیه یک هدیه برای تمام اعضای خانواده خواهد بود، همانطور که همه افراد خانواده می خواهند. همه باید با هم در مورد این هدیه تصمیم بگیرند.

آنها 30 دقیقه فرصت دارند تا درباره این هدیه تصمیم بگیرند و آن را ایجاد کنند. پس از ایجاد هدیه، باید آن را در کیسه هدیه قرار دهند. در چارچوب خانواده درمانی، این تمرین با نگاهی به کارکردهای درونی خانواده، نحوه تصمیم گیری و انجام وظایف کامل به عنوان واحد درمانی، به درمانگر کمک می کند.

برای تسهیل بحث از این سؤالات یا پرسش ها استفاده کنید:

هدیه خود را شرح دهید.
بگویید وقتی هدیه خود را خلق می کردید، چه احساسی داشتید.
چه کسی تصمیماتی را گرفته است؟ به عنوان مثال، چه کسی تصمیم گرفت هدیه باید باشد؟
آیا دو یا چند نفر از خانواده شما قادر به همکاری خوب بودند؟
آیا کسی مشکل یا اختلاف نظر ایجاد کرده است و اگر چنین است چگونه با این کار برخورد شد؟
هدیه چگونه می تواند به خانواده شما کمک کند؟ چه چیز دیگری می تواند به خانواده شما کمک کند؟

بازی آینه و انعکاس

این تمرین یک روش عالی برای ایجاد همکاری و ارتباط بین اعضای خانواده است. این تمرین را متخصص اینگونه می تواند توضیح دهد:

درمانگر از فرد می خواهد که در یک متری او قرار بگیرد و هرکاری که او انجام داد را به طور دقیق ابتدا مشاهده کند و سپس اجرا کند. این تکنیک به اعضای خانواده کمک می کند که به یکدیگر نگاه کنند با یکدیگر همکاری کنند و با یکدیگر هماهنگ شوند. این بازی برای کودکان بسیار هیجان انگیز است.

ژنوگرام؛ جدیدترین تکنیک خانواده درمانی

این تمرین می تواند برای مراجع اطلاعات سودمندی از ارتبا و تعارضات اعضای خانواده فراهم کند. این ژنوگرام حاوی دو سطح از اطلاعات است. سطح اول مانند ژنوگرام های سنتی که حاوی ارتباط بین اعضای خانواده است، سطح دوم حاوی اطلاعاتی اضافی شامل شغل، خاطرات مهم، نوع ارتباط، احساسات عاطفی، دوست داشتن یا نداشتن و به طور کلی روابط عاطفی است.

مشاور خانواده برای چه چیزی آموزش دیده اند؟

همانطور که نشان دادیم مشاوره خانواده انواع مختلفی دارد، اما گاها ممکن است نیاز باشد تا متخصص نقش های مختلفی را ایفا کند، اما یک متخصص خانواده درمانی باید در موقعیت های مختلف آموزش های لازم را دیده باشد.

درست است که متخصصین مشاوره خانواده رویکرد و روش متفاوتی را پیش می گیرند اما یک مشاور خانواده خوب باید در رفع موارد زیر تجربه داشته باشد:

  • مشکلات رفتاری کودکان و نوجوانان
  • غم و غصه خوردن
  • اضطراب و افسردگی
  • مسائل جنسی و گرایشات جنسی اعضای خانواده
  • خشونت خانگی
  • ناباروری
  • تعارضات زناشویی
  • سوء مصرف مواد
  • درگیری های شخصی در درون زوج یا خانواده
  • بیماری غیر منتظره ، مرگ ، یا بیکاری
  • توسعه یا حفظ یک رابطه عاشقانه سالم در هر مرحله
  • طلاق یا جدایی؛

برای درمان این موارد و سایر موارد خانوادگی مشاور باید به موراد زیر بپردازد:

  • نحوه تعامل افراد در گروه ها را مشاهده کند.
  • ارزیابی و حل مشکلات رابطه
  • ارزیابی و تشخیص مشکلات روانشناختی در بافت خانواده
  • راهنمایی مراجعین در انتقال های مانند طلاق یا مرگ عزیزان
  • الگوهای مشکل دار رفتاری اعضای خانواده
  • جایگزین کردن رفتار سالم با رفتار ناکارآمد

برای بدست آوردن مهارت های لازم یک مشاوره خانواه باید مدرک کارشناسی مشاوره، روانشناسی یا جامعه شناسی داشته باشد و پس از آن مدرک کارشناسی ارشد مشاوره، مشاوره ازدواج یا مشاوره خانواده دریافت کند. پس از دریافت مدارک لازم متخصص خانواده باید حداقل 2000 تا 4000 ساعت کار باینی تحت نظر متخصص خانواده گذرانده باشد و همچنین مجوزهای لازم از مراجع ذی صلاح سازمان نظام روانشناسی دریافت کند و حتی پس از آن دوره های ضمن خدمت و دانش افزایی را بگذراند.

مشاوره ازدواج حضوری

هدف خانواده درمانی چیست؟

در این رابطه کنفوسیون می گوید:

برای درست کردن جهان باید ملت را اصلاح کرد، برای اصلاح ملت، ابتدا باید خانواده را اصلاح کرد، برای اصلاح خانواده باید زندگی شخصی خود را اصلاح کنیم. ابتدا باید قلبمان را اصلاح کنیم.

هدف از مشاوره خانواده این است که به افراد در بهبود ارتباطات، حل مشکلات خانوادگ، درک و رسیدگی به چالش های خانوادگی و ایجاد یک محیط سالم در خانه با عملکرد بهتر کمک کند (خانواده درمانی، 2017).

اهداف خانواده درمانی به مشکلات مراجعین بستگی دارد. به عنوان مثال، اهداف مشاوره خانواده ممکن است بر اساس سناریوهای زیر متفاوت باشند:

  • یکی از اعضای خانواده از اسکیزوفرنی یا مشکلات روانی شدید رنج می برد: هدف این است که به سایر اعضای خانواده کمک کند تا این اختلال را درک کنند و با تغییرات روانی که ممکن است بیمار متحمل شود، سازگار شوند.
  • مشکلاتی که از تفاوت بین نسل ایجاد می شود، مانند زمانی که والدین یک خانه را با مادربزرگ و مادربزرگ و مادربزرگ به اشتراک می گذارند، یا فرزندان توسط مادربزرگ ها و مادربزرگ ها بزرگ می شوند: هدف بهبود ارتباطات و کمک به اعضای خانواده برای تعیین مرزهای سالم است.
  • اعضای خانواده که از پیش زمینه های ترکیب نژادی، فرهنگی و مذهبی رنج می می برند: هدف این است که به اعضای خانواده کمک کنیم تا درک خود را از یکدیگر بیشتر کنند و روابط سالم برقرار کنند.
  • به نظر می رسد مشکلات بیمار به طور غیرقابل توصیفی با مشکلات سایر اعضای خانواده گره خورده است: در مواردی که مشکل یا مشکلات عمیقاً در مشکلات سایر اعضای خانواده ریشه دارد، هدف از پرداختن به هر یک از موضوعات کمک کننده و حل یا کاهش اثرات این الگوی است. چالش ها و مسائل

روانشناس و مشاور خانواده

دکتر امیدی نژاد مشاوره زوج درمانی

دکتر محبوبه امیدی نژاد

مشاوره فردی، مشاوره زوج، مشاوره تحصیلی و شغلی، دکتر روانشناس خانواده و آموزش والدین
دکتر زهرا آراسته، دکتر روانشناس بالینی خوب

دکتر زهرا آراسته

رواندرمانگر با رویکرد طرحواره درمانی، روانشناس بالینی و مشاوره پيش از ازدواج
دکتر الهام فرهمند، روانشناس بالینی

دکتر الهام فرهمند

درمانگر با رویکرد طرحواره درمانی، روانشناس بالینی و مشاور فردی
فاطمه احسانی، روانشناس خوب خانم در تهران

فاطمه احسانی

مشاور و روانشناس خوب، روانشناس بالینی
دکتر سمیرا غضنفریان پور​

دکتر سمیرا غضنفریان پور

رواندرمانگر تحليلی و روانشناس بالینی و مشاوره پيش از ازدواج
دکتر سعید علوی، دکتر روانشناس

دکتر سعید علوی

روانشناس بالینی، دکتر روانشناس در زمینه اختلالات بالینی، اضطرابی، خلقی و مشاوره فردی
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0