اختلال جنون دزدی یا سرقت؛ عوامل و راه های درمان

دلایل و راه های درمان اختلال جنون دزدی یا جنون سرقت

کلپتومانیا یا اختلال جنون دزدی بیماری است که با اصرار غیرقابل مقاومت در سرقت مشخص می شود. مردم اقلامی را که به آن ها نیازی ندارند ، توانایی خرید آن ها را دارند و یا ارزش پولی کمی دارند را سرقت می کنند. افراد مبتلا به کلپتومانیا تنشی را در خود احساس می کنند، که با ارتکاب سرقت برطرف می شود.

کلپتومانیا اغلب در سنین بلوغ ظاهر می شود و در زنان بیشتر از مردان دیده می شود. از آن جا که سرقت و دزدی غیر قانونی است، این اختلال می تواند به عواقب حقوقی قابل توجهی منجر شود.

افراد مبتلا به اختلال جنون دزدی ممکن است با دستگیری ، آزمایش و حبس روبرو شوند. یک مطالعه روی بیماران بالینی نشان داد که بیش از 68 درصد مبتلایان به کلپتومانیا به جرم سرقت دستگیر شده اند. بیش از 20 درصد این بیماران به جرم خود محکوم و زندانی شده اند.

کلپتومانیا

علائم و نشانه ها کلپتومانیا یا جنون سرقت

طبق معیارهای تشخیصی که توسط انجمن روانپزشکی آمریکا در DSM-5 تعیین شده است ، جنون دزدی با عدم توانایی مکرر در مقاومت در برابر میل به سرقت مشخص می شود.

افرادی که به این بیماری مبتلا هستند قبل از سرقت با افزایش فشار روبرو می شوند و در نتیجه هنگام انجام یک سرقت، اضطراب و تنش زیادی در آن ها ایجاد می شود، سرانجام بعد از سرقت احساس رضایت ، آسودگی و حتی لذت به آن ها دست می دهد.

دلایل بروز جنون سرقت در افراد

توجه به این نکته مهم است که جنون دزدی به دلیل منافع شخصی فرد صورت نمی گیرد. دلیل دزدی افراد دارای اختلال جنون دزدی انگیزه مالی و یا طمع در رابطه با کالای خاصی نمی باشد.

این سرقت ها نیز مربوط به عدم توانایی خرید وسایل مورد بحث نیست. در بسیاری از موارد ، ممکن است خود اقلام ارزش پولی کمی داشته باشند و هیچ ارزشی نداشته باشند.

گاهی اوقات فردی که دچار کلپتومانیا است ، وسایل را در جایی دور نگه می دارد ، که معمولاً هرگز به آن ها نگاه نمی شود یا مورد استفاده قرار نمی گیرد. دیگران ممکن است با واگذاری اجسام به سرقت رفته به دوستان و خانواده و یا حتی بازگرداندن آن ها به محلی که از آنجا برده شده اند ، خود را از شر وسایل دزدیده شده خلاص کنند.

اپیزودهای سرقت معمولاً شامل برنامه ریزی دقیق نیستند و غالباً خود به خود رخ می دهند. افراد مبتلا به این بیماری ممکن است در هنگام اشتیاق به سرقت اعتصابات در یک مکان عمومی مانند یک مرکز خرید یا سوپرمارکت باشند.

شدت این اصرارها می تواند متفاوت باشد. افراد مبتلا به این بیماری ممکن است از ارتکاب سرقت خودداری کنند، زیرا احتمال این که سرقت در مغازه آن ها کشف شود زیاد است ، مثلاً در نزدیکی کارمندان فروشگاه یا مجریان قانون.

اختلال جنون دزدی

نتایج جنون سرقت برای فرد

در حالی که این سرقت ممکن است تنشی را که در فرد ایجاد شده است، برطرف کند ، اما ممکن است به دنبال این جنایت احساس گناه و پشیمانی داشته باشد. احساس شرم ، خود سرزنشی و پشیمانی قبل ازسرقت کاملاً معمول است.

علائم کلیدی کلپتومانیا

  • شکست مکرر در مقاومت در برابر انگیزه سرقت
  • سرقت موارد فاقد ارزش و یا بی استفاده
  • احساس راحتی یا لذت در هنگام سرقت

کلپتومانیا از سرقت عادی مغازه متمایز می شود زیرا دزد مغازه ها معمولاً سرقت های خود را برنامه ریزی می کنند و این رفتار را برای به دست آوردن وسایلی که مایلند اما توانایی خرید ندارند انجام می دهند. از طرف دیگر ، افراد مبتلا به کلپتومانیا خود به خود سرقت می کنند و ممکن است در صورت عدم بروز تنش سرقتی از جانب آن ها رخ ندهد.

اختلال جنون دزدی می تواند به تنهایی رخ دهد ، اما اغلب در کنار سایر شرایط نیز ظاهر می شود. افراد مبتلا به این بیماری ممکن است مستعد مصرف مواد و  اضطراب و همچنین سایر اختلالات مرتبط با کنترل تکانه باشند .

دلایل و راه های درمان اختلال جنون دزدی یا جنون سرقت

برخی اختلالات دیگر که می تواند در کنار جنون سرقت رخ دهد عبارتند از:

همچنین نشان داده شده است که این اختلال با مصرف مواد و الکل همراه است. برخی از کارشناسان معتقدند ممکن است نوعی ارتباط ژنتیکی مشترک بین اختلالات استفاده از مواد و اختلال جنون دزدی وجود داشته باشد.

تحقیقات همچنین نشان داده است که 73 درصد از افراد مبتلا به کلپتومانیا نیز در دوره ای از زندگی خود با یک اختلال عاطفی تشخیص داده می شوند. 6 مطالعات همچنین نرخ شرکت عوارض مشابه بالا با شرایط دیگر روانی از جمله پیشنهاد اختلالات اضطرابی ، اختلال دو قطبی ، و اختلالات خوردن .

همچنین مشخص شده است که بین 43 تا 55 درصد افراد مبتلا به کلپتومانیا دارای یک اختلال شخصیت همزمان هستند – شایعترین اختلال شخصیت پارانوئید و اختلال شخصیت هیستریونیک است .

برای تشخیص اختلال ، ابتدا باید مشخص شود که علائم را نمی توان با یک بیماری روانپزشکی دیگر مانند اختلال سلوک یا اختلال شخصیت ضد اجتماعی بهتر توضیح داد.

اختلالات شخصیتی

دلایل بروز اختلال جنون سرقت کلپتومانیا

دلایل دقیق اختلال جنون دزدی مهارت تحت بررسی است ، اگرچه گفته می شود که تأثیرات ژنتیکی و محیطی می تواند در این امر نقش داشته باشد.

دیدگاه های مختلف در روانشناسی چند توضیح ممکن را پیشنهاد کرده است:

رویکرد روانکاوی

توضیحات روانکاوی کلپتومانیا آن را به طرق مختلف مفهوم بندی کرده است. برخی معتقدند که افراد برای بدست آوردن اشیا سوق داده می شوند تا به طور نمادین نوعی از دست دادن یا غفلت زودرس را جبران کنند. 8 با توجه به این رویکرد، درمان دروغ اختلال در کشف انگیزه های اساسی برای رفتار.

رویکرد شناختی- رفتاری

توضیحات رفتاری-شناختی نشان می دهد این اختلال ممکن است زمانی شروع شود که فرد به طور مثبت برای سرقت چیزی تقویت شود. پس از وقوع اولین سرقت بدون عواقب منفی ، احتمال وقوع مجدد این رفتار در آینده بیشتر می شود.

سرانجام، نشانه هایی که با اقدامات سرقت مرتبط می شوند بسیار قوی می شوند و احتمال ادامه آن را بسیار بیشتر می کند. هنگامی که فردی در موقعیتی قرار می گیرد که نشانه های محیطی مشابهی وجود دارد ، ممکن است اصرار طاقت فرسا برای سرقت به راحتی غیر قابل مقاومت باشد.

از آن جا که عمل سرقت استرس و تنشی را که فرد متحمل می شود ، برطرف می کند ، این رفتار با کاهش استرس نیز همراه می شود. با گذشت زمان ، ممکن است فرد به عنوان وسیله ای برای کنار آمدن و تسکین استرس ، شروع به سرقت کند و این کار برای او تبدیل به یک عادت شود برای دستیابی به آرامش.

رویکرد بیولوژیکی

توضیحات بیولوژیکی نشان می دهد که این رفتار ممکن است به مناطق خاصی از مغز و تنظیم نامناسب احتمالی انتقال دهنده های عصبی خاص مرتبط باشد. برخی مطالعات ظهور کلپتومانیا را به اختلال عملکرد در لوب پیشانی مغز مرتبط دانسته اند.

در دو مورد گزارش شده ، ضربه ناخوشایند به لوب پیشانی منجر به علائم جسمی مانند سرگیجه ، علائم رفتاری مانند پرخاشگری و علائم شناختی مانند از دست دادن حافظه به دنبال بروز ناگهانی رفتارهای مربوط به کلپتومانیا.

مطالعات همچنین نشان داده است که از SSRI برای درمان موثر اختلال جنون دزدی استفاده شده است ، که نشان می دهد تنظیم سروتونین ممکن است در این امر دخیل باشد. 10 انتقال دهنده های عصبی دیگر مانند دوپامین و مخدرهای درون زا نیز ممکن است در پیشرفت این اختلال نقش داشته باشند.

Kleptomania

شیوع اختلال جنون سرقت

کلپتومانیا چقدر شایع است؟ تصور می شود که این اختلال نسبتاً نادر می باشد. تخمین ها شیوع مادام العمر را در جایی بین 0.3 تا 0.6 از جمعیت دنیا قرار می دهد ، اگرچه همچنین گفته شده است که تعداد واقعی ممکن است بیشتر باشد.

برخی پیشنهاد می کنند:

میزان شیوع دقیق کلپتومانیا مشخص نیست اما تخمین زده می شود که تقریباً 1.2 میلیون بزرگسال ایالات متحده یا 6 نفر از هر 1000 فرد بزرگسال دارای این اختلال شخصیتی می باشند.

آمارها نشان می دهد که اختلال جنون سرقت حدود 5 درصد از سرقت های مغازه ها را در سراسر دنیا را شامل می شود. این زیاد اقتصادی سالانه حدود 500 میلیون دلار منجر می شود.

از آن جا که افراد ممکن است از وضعیت خود احساس خجالت یا شرم کنند ، تصور می شود که این اختلال کمتر گزارش شده است. داده های ملی ارزیابی شیوع در جمعیت عمومی وجود ندارد ، اما اعدادی که از نمونه های بالینی گرفته شده نشان می دهد که اختلال جنون دزدی ممکن است بسیار شایع تر از آن باشد که قبلاً تصور می شد. به عنوان مثال، یک مطالعه بر روی بیماران بالینی نشان داد که نزدیک به 3.4-28 درصد علائم فعلی را مطابق با کلپتومانیا گزارش کرده اند.

تشخیص اختلال کلپتومانیا

اختلال جنون دزدی به طور معمول توسط پزشک یا روانشناس تشخیص داده می شود. از آن جا که اختلال جنون دزدی معمولاً با سایر موارد مانند اختلالات خوردن ، سومصرف مواد و الکل و اختلالات اضطرابی نیز همراه است ، اغلب هنگامی که افراد برای علائم روانپزشکی همراه خود به پزشک مراجعه می کنند، این بیماری تشخیص داده می شود. اگر علائم اختلال جنون دزدی منجر به دستگیری برای سرقت شود، ممکن است تشخیص نیز ایجاد شود.

با معاینه اولیه توسط پزشک ، ممکن است بیمار برای ارزیابی بیشتر به روانشناس یا روانپزشک ارجاع شود. تشخیص ممکن است با کمک مصاحبه با بیمار و بررسی سوابق قانونی باشد. استفاده از مقیاس روان سنجی مانند مقیاس ارزیابی علائم کلپتومانیا (K-SAS) یا مقیاس وسواس اجباری ییل براون ، اصلاح شده برای کلپتومانیا (K-YBOCS) نیز ممکن است در تشخیص مفید باشد.

ماهیت پنهانی این اختلال و همچنین احساس گناه و شرم در آن می تواند در تشخیص و درمان این اختلال کمک کند. در بعضی موارد ، افراد فقط به دلیل گرفتار شدن در هنگام سرقت، تشخیص و معالجه می شوند.

درمان اختلال جنون دزدی

دو مورد از رایج ترین درمان های کلپتومانیا عبارتند از:

دارودرمانی

مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI)، و همچنین سایر داروهای ضدافسردگی، در درمان علائم کلپتومانیا اثربخشی نشان داده اند و ممکن است همراه با درمان شناختی-رفتاری استفاده شود.

دارو درمانی

روان درمانی

درمان شناختی رفتاری، هم افکار و هم رفتارهایی را که در سرقت نقش دارند ، هدف قرار می دهد و نشان داده شده است که در مدیریت علائم جنون سرقت تا حدودی تأثیر دارد.

روان درمانی اغلب اولین راه درمان اختلالات کنترل تکانه است ، با هدف کمک به بیمار در یادگیری، تشخیص و کشف علت عملکرد آن ها بر روی انگیزه دزدی و یافتن راه های مناسب تر برای از بین بردن اصرارها و تنش ها.

اخیراً تغییر در استفاده از مداخلات روان درمانی در کنار رویکردهای روان درمانی ایجاد شده است.

مهم است که هر نوع بیماری مشترکی را که ممکن است با مداخلات مناسب وجود داشته باشد، درمان کنید.

جنون سرقت یک بیماری روانی جدی است که می تواند تأثیر عمده ای در عملکرد و زندگی فرد داشته باشد. این اختلال نه تنها می تواند به پریشانی قابل توجهی در فرد منجر شود ، بلکه می تواند عواقب جدی حقوقی برای افرادی که گرفتار دزدی می شوند ، داشته باشد. دستگیری ، حبس و هزینه های حقوقی برای مبتلایان به کلپتومانیا غیر معمول نیست.

خوشبختانه مراحلی وجود دارد که می توانید در صورت ابتلا به بیماری جنون سرقت یا شخص دیگری که می شناسید ، انجام دهید. با درمان مناسب می توانید راه های مقابله با انگیزه های خود را پیدا کرده و رفتارهای منفی را جایگزین رفتارهای مفیدتر کنید. اگر مشکوک به اختلال جنون دزدی هستید ، با پزشک یا یک روانشناس مشورت کنید تا یک برنامه درمانی مناسب برای شما تعیین کنند.

نیاز به مشاوره دارید؟

کلینیک روانشناسی ذهن آرا با بیش از 30 متخصص درمانگر دکتری و فوق دکتری در حوزه های مختلف روانشناسی می تواند  شما را برای درمان اختلال جنون دزدی و جلوگیری از مشکلات احتمالی یاری کند.

نوشتن نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0