درمان افسردگی فصلی پاییز
افسردگی فصلی (افسردگی فصلی)، اختلال خلقی است که با افسردگی مکرر در پاییز و زمستان مشخص می شود و با دوره های عدم افسردگی در بهار و تابستان جدا می شود. این بیماری اولین بار در سال 1984 توسط روانپزشک آمریکایی شدنورمن روزنتال شناخته شده شد.
دلایل بروز افسردگی فصلی
در پاییز، وقتی روزها به تدریج کوتاه می شوند، و در نتیجه ساعاتی که هوا تاریک است، افزایش میابد. افراد مستعد ابتلا به افسردگی امکان دارد، علائم افسردگی فصلی در آن ها مشاهده شود.
علائم افسردگی فصلی
- در برخی افراد تمایل به خواب زیاد، افراد مبتلا به افسردگی فصلی به طور کلی دارای مشکل در بیدار شدن از خواب صبح هستند و تمایل زیادی به خوابیدن دارند.
- پرخوری و چاق شدن، اشتیاق به مصرف غذاهای غنی از کربوهیدرات ، مانند شیرینی و نان .
- خستگی و کاهش انرژی ، به ویژه در ساعات بعد از ظهر.
- مشکل در تمرکز و انجام کارهای روزانه.
- کناره گیری از دوستان ، خانواده و فعالیت های اجتماعی.
- افراد مبتلا به افسردگی فصلی ، بدبین شده و قادر به لذت بردن از چیزهایی نیستند که معمولاً باعث لذت آن ها می شده است.
- تحریک پذیری
- اندوه بی دلیل
- گاهی کم خوابی
- بد خوابیدن
- تغییر الگوی تغذیه و اشتها
- افکار پوچ
- احساس گناه و سرزنش خود
- مقصر دونستن خود در همه موارد زندگی
- بی تفاوتی به مسائل زندگی
- بدبینی و… از جمله علائم افسردگی پاییزیاند.
درمان افسردگی فصلی
درمان های روانی – اجتماعی
درمان های روانی-اجتماعی هم جنبه های روانشناختی (نحوه عملکرد مغز شما) و هم جنبه های اجتماعی (نحوه تعامل شما با دیگران) را مورد توجه قرار می دهد.
رفتار درمانی شناختی
رفتار درمانی شناختی (CBT) مبتنی بر این ایده است که نحوه تفکر و رفتار ما بر احساس ما تأثیر می گذارد. تغییر طرز تفکر در مورد موقعیت ها و آنچه در مورد آن ها انجام می دهید می تواند به احساس بهتر شما کمک کند.
مشاوره و روان درمانی
مشاوره نوع دیگری از گفتگو درمانی است که شامل گفتگو با یک مشاور و روانشناس خوب در مورد نگرانی ها و مشکلات شماست.
در طول روان درمانی شما در مورد احساسات خود نسبت به خود و دیگران بحث می کنید و درباره تجربیات گذشته خود صحبت می کنید. هدف از این جلسات این است که روانشناس متوجه می شود که آیا چیزی از گذشته شما بر احساس امروز شما تأثیر می گذارد.
بهترین روش درمان افسردگی فصلی کمک گرفتن از یک روانشناس می باشد که بتواند این مشکل را در شما به صورت ریشه ای و کامل درمان کند.
داروهای ضد افسردگی
داروهای ضد افسردگی اغلب برای درمان افسردگی فصلی تجویز می شوند و همچنین گاهی اوقات برای درمان موارد شدید SAD نیز استفاده می شوند ، شواهد نشان می دهد که دارو درمانی برای درمان افسردگی فصلی تاثیر گذار است.
مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI) نوع ترجیحی ضد افسردگی برای درمان این نوع از افسردگی هستند. آن ها سطح هورمون سروتونین را در مغز شما افزایش می دهند ، که می تواند به بالا بردن روحیه شما کمک کند.
موارد مهم در زمان مصرف داروهای ضدافسردگی
برای اثر کامل دارو ممکن است 4 تا 6 هفته طول بکشد.
شما باید دارو را همانطور که تجویز شده است مصرف کنید و تا زمانی که پزشک توصیه کرده است مصرف آن را ادامه داده و قطع نکنید.
برخی از داروهای ضد افسردگی عوارض جانبی دارند و ممکن است با انواع دیگر دارویی که مصرف می کنید تداخل داشته باشند، پس به پزشک خود لیست تمامی دارو هایی که مصرف می کنید را بدهید.
درمان افسردگی فصلی
برخی از روش های درمانی برای اختلال عاطفی فصلی (SAD) در دسترس است، از جمله درمان شناختی رفتاری، داروهای ضد افسردگی و نور درمانی.
پزشک بر اساس ماهیت و شدت علائم ، مناسب ترین گزینه درمانی را برای شما توصیه می کند. ممکن است از ترکیبی از راه های درمان افسردگی فصلی برای نتیجه بهتر درمان استفاده شود.
درمان افسردگی فصلی در خانه
برخی روش های ساده وجود دارد که می توانید امتحان کنید و به بهبود علائم کمک می کند .
- سعی کنید تا آنجا که ممکن است در معرض نور طبیعی خورشید قرار داشته باشید – حتی یک پیاده روی مختصر هنگام ظهر نیز می تواند مفید باشد.
- محیط کار و خانه خود را تا آنجا که ممکن است در معرض نور طبیعی خورشید قرار دهید.
- وقتی داخل خانه هستید نزدیک پنجره ها بنشینید و پرده ها را کنار بزنید.
- یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید.
- در صورت امکان از شرایط استرس زا پرهیز کرده و از تکنیک های کنترل استرس استفاده کنید.
- صحبت با خانواده و دوستان در مورد افسردگی فصلی می تواند مفید باشد ، بنابراین آن ها متوجه می شوند که چرا خلق و خوی شما در زمستان تغییر می کند. این موضوع می تواند به آن ها کمک کند تا به طور موثرتری از شما حمایت کنند.
- غذاهای ترش کمتر مصرف کنید.
- گردش و تفریح را فراموش نکنید.
- پیادهروی روزی ۲۰ دقیقه بهترین درمان افسردگی فصلی می باشد.
- از رنگهای گرم استفاده کنید.
- از مصرف ویتامین ها غافل نشوید.
- یک برنامهریزی جدید برای زندگیتون داشته باشید، سلامت بدنی مثل ورزش و سلامت روانی مثل یاد گرفتن چیز های جدید را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
- تغییرات رو از اهداف کوچیک مثل خواندن یک کتاب کم حجم یا قدم زدن روزانه ۱۰ دقیقه شروع کنید.
برای درمان افسردگی فصلی نیاز به مشاوره روانشناسی دارید؟
کلینیک روانشناسی ذهن آرا تخصصی ترین مرکز خدمات روانشناختی در تهران با بیش از 30 متخصص درمانگر دکتری و فوق دکتری در حوزه های مختلف روانشناسی می تواند به شما برای درمان افسردگی فصلی کمک کند.
بررسی اجمالی
اختلال عاطفی فصلی (SAD) نوعی افسردگی است که به تغییرات فصول مربوط می شود – اختلال عاطفی فصلی (SAD) هر سال تقریباً در زمان های مشابهی شروع و پایان می یابد. اگر شما مانند اکثر افراد مبتلا به SAD هستید، علائم شما از پاییز شروع می شود و تا ماه های زمستان ادامه می یابد و انرژی شما را تضعیف می کند و باعث ایجاد احساس بد خلقی در شما می شود. این علائم اغلب در ماه های بهار و تابستان برطرف می شوند. در موارد کمتر، SAD در بهار یا اوایل تابستان باعث افسردگی می شود و در ماه های پاییز یا زمستان برطرف می شود.
درمان SAD ممکن است شامل نور درمانی (فتوتراپی)، روان درمانی و دارو باشد.
این احساس سالانه را صرفاً به عنوان یک مورد از “بلوز زمستانی” یا یک فانک فصلی که باید به تنهایی از پس آن بربیایید، از بین ندهید. اقداماتی را انجام دهید تا روحیه و انگیزه خود را در طول سال ثابت نگه دارید.
محصولات و خدمات
کتاب: کتاب سلامت خانواده کلینیک مایو، ویرایش پنجم
خبرنامه: نامه سلامت مایو کلینیک — نسخه دیجیتال
علائم
در بیشتر موارد، علائم اختلال عاطفی فصلی در اواخر پاییز یا اوایل زمستان ظاهر می شود و در روزهای آفتابی بهار و تابستان از بین می رود. معمولاً افراد با الگوی مخالف علائمی دارند که در بهار یا تابستان شروع می شود. در هر صورت، علائم ممکن است خفیف شروع شده و با پیشرفت فصل شدیدتر شوند.
علائم و نشانه های SAD ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تقریباً هر روز در اکثر اوقات روز احساس بیحالی، غمگینی یا ناراحتی میکنید
از دست دادن علاقه به فعالیت هایی که زمانی از آن لذت می بردید
کم انرژی بودن و احساس سستی
داشتن مشکلات زیاد خوابیدن
تجربه هوس کربوهیدرات، پرخوری و افزایش وزن
داشتن مشکل در تمرکز
احساس ناامیدی، بی ارزشی یا گناه
داشتن افکار عدم تمایل به زندگی
پاییز و زمستان SAD
علائم مخصوص SAD شروع زمستان که گاهی اوقات افسردگی زمستانی نامیده می شود، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
زیاد خوابیدن
اشتها تغییر می کند، به خصوص میل شدید به غذاهای پر کربوهیدرات
افزایش وزن
خستگی یا کم انرژی بودن
بهار و تابستان SAD
علائم خاص اختلال عاطفی فصلی با شروع تابستان، که گاهی اوقات افسردگی تابستانی نامیده می شود، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
مشکل در خواب (بی خوابی)
اشتهای ضعیف
کاهش وزن
آشفتگی یا اضطراب
افزایش تحریک پذیری
تغییرات فصلی و اختلال دوقطبی
افرادی که اختلال دوقطبی دارند در معرض خطر ابتلا به اختلال عاطفی فصلی هستند. در برخی از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، دوره های شیدایی ممکن است به یک فصل خاص مرتبط باشد. به عنوان مثال، بهار و تابستان می تواند علائم شیدایی یا یک نوع شیدایی با شدت کمتر (هیپومانیا)، اضطراب، بی قراری و تحریک پذیری را به همراه داشته باشد. آنها همچنین ممکن است در طول ماه های پاییز و زمستان افسردگی را تجربه کنند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
طبیعی است که روزهایی را سپری کنید که احساس ناراحتی می کنید. اما اگر برای روزها احساس ناراحتی میکنید و نمیتوانید برای انجام فعالیتهایی که معمولاً از آن لذت میبرید انگیزه پیدا کنید، به پزشک خود مراجعه کنید. این امر به ویژه اگر الگوهای خواب و اشتهای شما تغییر کرده باشد، برای راحتی یا آرامش به الکل روی می آورید، یا احساس ناامیدی می کنید یا به خودکشی فکر می کنید بسیار مهم است.
از کلینیک مایو به صندوق ورودی شما
رایگان ثبت نام کنید و در مورد پیشرفت های تحقیقاتی، نکات بهداشتی، موضوعات فعلی سلامت و تخصص در مدیریت سلامت به روز باشید. برای پیش نمایش ایمیل اینجا را کلیک کنید.
پست الکترونیک *
ایمیل خود را وارد کنید
اشتراک در!
درباره استفاده کلینیک مایو از داده ها بیشتر بیاموزید.
علل
علت خاص اختلال عاطفی فصلی ناشناخته باقی مانده است. برخی از عواملی که ممکن است وارد عمل شوند عبارتند از:
ساعت بیولوژیکی شما (ریتم شبانه روزی). کاهش سطح نور خورشید در پاییز و زمستان ممکن است باعث SAD شروع زمستان شود. این کاهش نور خورشید ممکن است ساعت داخلی بدن شما را مختل کند و منجر به احساس افسردگی شود.
سطح سروتونین کاهش سروتونین، یک ماده شیمیایی مغز (انتقالدهنده عصبی) که بر خلق و خو تأثیر میگذارد، ممکن است در SAD نقش داشته باشد. کاهش نور خورشید می تواند باعث کاهش سروتونین شود که ممکن است باعث افسردگی شود.
سطح ملاتونین تغییر فصل می تواند تعادل سطح ملاتونین بدن را که در الگوهای خواب و خلق و خوی نقش دارد، مختل کند.
عوامل خطر
اختلال عاطفی فصلی در زنان بیشتر از مردان تشخیص داده می شود. و SAD در بزرگسالان جوانتر بیشتر از افراد مسن رخ می دهد.
عواملی که ممکن است خطر ابتلا به اختلال عاطفی فصلی را افزایش دهند عبارتند از:
سابقه خانوادگی. افراد مبتلا به SAD ممکن است احتمال بیشتری برای داشتن خویشاوندان خونی مبتلا به SAD یا شکل دیگری از افسردگی داشته باشند.
ابتلا به افسردگی شدید یا اختلال دوقطبی. در صورت داشتن یکی از این شرایط، علائم افسردگی ممکن است در فصل بدتر شود.
زندگی دور از خط استوا. به نظر می رسد SAD در میان افرادی که در شمال یا جنوب خط استوا زندگی می کنند، شایع تر است. این ممکن است به دلیل کاهش نور خورشید در طول زمستان و روزهای طولانی تر در ماه های تابستان باشد.
سطح پایین ویتامین D. مقداری ویتامین D در پوست هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید تولید می شود. ویتامین D می تواند به افزایش فعالیت سروتونین کمک کند. نور خورشید کمتر و دریافت نکردن ویتامین D کافی از غذاها و سایر منابع ممکن است باعث کاهش سطح ویتامین D در بدن شود.
عوارض
علائم و نشانه های اختلال عاطفی فصلی را جدی بگیرید. مانند سایر انواع دپر
در صورت عدم درمان، SAD می تواند بدتر شود و منجر به مشکلاتی شود. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
کناره گیری اجتماعی
مشکلات مدرسه یا کار
سوء مصرف مواد
سایر اختلالات سلامت روان مانند اضطراب یا اختلالات خوردن
افکار یا رفتار خودکشی
جلوگیری
هیچ راه شناخته شده ای برای جلوگیری از ایجاد اختلال عاطفی فصلی وجود ندارد. با این حال، اگر اقدامات اولیه را برای مدیریت علائم انجام دهید، ممکن است بتوانید از بدتر شدن آنها در طول زمان جلوگیری کنید. ممکن است بتوانید از تغییرات جدی در سطح خلق و خو، اشتها و انرژی جلوگیری کنید، زیرا می توانید زمان شروع این علائم را پیش بینی کنید. درمان می تواند به جلوگیری از عوارض کمک کند، به خصوص اگر SAD قبل از بدتر شدن علائم تشخیص داده و درمان شود.
برخی افراد شروع درمان را قبل از شروع معمول علائم در پاییز یا زمستان مفید می دانند و سپس درمان را پس از زمانی که علائم معمولاً از بین می روند ادامه دهند. سایر افراد برای جلوگیری از بازگشت علائم به درمان مداوم نیاز دارند.