برنامه ریزی کنکور و مشاوره تحصیلی
اهمیت برنامه ریزی تحصیلی برای کنکور
برنامه ریزی کردن به ما کمک می کند؛ تا به بتوانیم تا با پیش بینی و سنجش بهتر مسیر موفقیت را در رسیدن به اهداف خود هموارتر کنیم. برنامه تحصیلی مناسب برای هر دانش آموز ممکن است؛ متفاوت باشد. برنامه ریزی تحصیلی بر اساس توانمندی ها، پتانسیل ها، رشته تحصیلی و علاقه های هر فرد طراحی می شود. برنامه تحصیلی باید طوری تنظیم شده باشد؛ که بالاترین تضمین موفقیت را با خود به همراه داشته باشد. برنامه ریزی تحصیلی برای قبولی در کنکور از اهمیت ویژه ای برای دانش آموزان سال ٖآخری برخوردار است. چرا که در آینده، بر هدف و مسیر شغلی آن ها نیز می توانید تاثیر گذار باشد. توجه به تکنیک های برنامه ریزی تحصیلی برای کنکور بسیار مهم است . کارآمد بودن و عملی بودن برنامه در اولویت می باشد. اصولی برنامه ریزی کردن یعنی داشتن نگاه واقع بینانه نسبت به شرایط خود و تحصیلی و هدفی که از قبولی در کنکور داریم. همان طور اشاره شد؛ برنامه ها ی طراحی شده؛ برای هر دانش آموز با توجه به رشته تحصیلی اش متفاوت خواهد بود.
تاثیر راهنمایی های مشاوره تحصیلی در برنامه ریزی برای کنکور
در برنامه ریزی تحصیلی باید شرایطی چون وضعیت تحصیلی، شرایط زندگی شخصی دانش آموز، روحیات و استعداد بررسی شود و برای برنامه ریزی دقیق در نظر گرفته شود. برنامه ریزی تحصیلی هم مانند بسیار کارها خصوصاً با شرایط امروزی تحصیل،کمی پیچیده است. و نیازمند به دانش و آگاهی کافی و تجربه مناسب به اصول برنامه ریزی صحیح است. ممکن است؛ این برنامه ریزی در اوایل کمی گیج کننده، باشد. کمک گرفتن و حضور یک مشاور تحصیلی مجرب می تواند؛ کمک شایانی به شما برای رسیدن به هدف تان در این مسیر کند. همچنین مشاور باعث می شود روحیه شما در طول این راه برای قبولی حفظ شود. چرا که برای رسیدن به هر هدفی شما باید چالش ها و متعددی را پشت سر بگذاربد و در این مسیر برای رسیدن به هدف خود منسجم عمل کنید. مشاور با بررسی و ارزیابی همه جانبه به شما این اطمینان را می دهد که با برنامه ریزی تحصیلی اصولی برای قبولی در کنکور ناامید نشوید. و با تلاش مستمر و روحیه ای خوب و متعادل یه سمت هدف تحصیلی خودتان پیش بروید. در ادامه این مقاله برای برنامه ریزی تحصیلی کنکوری مناسب و استاندارد، هشت قدم را به شما معرفی خواهیم کرد. که تقریباً در تمام برنامه ریزی های درسی مشترک هست و بررسی مختصر آن هم می پردازیم.
اولویت بندی درس ها
هر دانش آموزی براساس رشته ای که انتخاب کرده؛ در بعضی از دروس قوی و در برخی دیگر دچار ضعف است. شما می توانید این دورس را برای خود دسته بندی کنید. و برای خود جدولی تهیه کرده؛ در یک ستون دروسی را در آن قوی تر هستید را نوشته و در ستون دیگر دروسی را که در آن ها دچار ضعف هستید. در برنامه ریزی تحصیلی برای کنکور علاوه بر دروس عمومی که برای تمامی رشته ها مشترک است؛ دروس تخصصی ضریب بالایی دارند. پس نکته دیگر وقت گذاشتن بیشتر برای دروس تخصصی است.
منابع مناسب درسی برای برنامه ریزی تحصیلی کنکور
برخی از دانش آموزان کنکوری انواع و اقسام مختلف کتاب های تست کنکور تهیه می کنند. در حالی که هیچ الزامی به این کار نیست که شما تمامی این کتب را خریداری کنید. با این کار زمان مفید تست زدن و مطالعه را از خود می گیرد؛ و بیشتر دچار سردرگمی می شوید. بهتر است. درباره خرید کتب مناسب برای تست زدن اول کمی تحقیق و بررسی کنید. علاوه بر این بهترین راه این است که برای تهیه کتب تستی مناسب از مرکز مشاور تحصیلی خود کمک بگیرید.
شناخت عادت های یادگیری و مطالعاتی برای برنامه ریزی
هر دانش آموزی می تواند روش مطالعه خود را داشته باشد. این که این روش درست است و کمکی به دانش آموز در برنامه ریزی میکند بسیار مهم است. اگر روش مطالعاتی شما در یادگیری تاثیر منفی و برعکس دارد شما باید برای قبولی در کنکور این روش را تغییر دهید . تا بتوانید موفقیت خود را تضمین کنید. شاید در آغاز تغییر روش کمی دشوار و مشکل باشد. و شما را با کلافه کند. این موضوع مهم نیست با کمی زمان دادن و تمرین و تکرار می توانید روش جدید و درست را برای خود جای بندازید. تلاش مستمر و صبوری می توانید به شما کمک کند.
دروس اختصاصی و عمومی را متمایز کنید
در برنامه ریزی کنکور ساعات مطالعه دروس نیز حائز اهمیت است؛ به عنوان مثال بهتر است دروس عمومی را زمانی مطالعه کنید که برای یادگیری از آمادگی کمتری برخوردار شوید؛ چرا که مطالعه دروس عمومی به تمرکز کمتری نسبت به دروس اختصاصی احتیاج دارد.
برعکس دروس اختصاصی را باید در ساعاتی مطالعه کنید که آمادهتر هستید و انرژی بیشتری دارید. همچنین میتوانید برای استفاده کامل از زمان خود به منظور استراحت لغات دروس عمومی را تمرین کنید.
مدیریت زمان
بدون شک مدیریت کردن؛ زمان از مهمترین گام ها در برنامه ریزی تحصیلی برای کنکور است. عدم مدیریت زمان باعث می شود؛ شما وقت خود را تلف کنید. در نتیجه هنگامی که نزدیک به کنکور می شود زمان کم می آورید. البته این موضوع برای داوطلبانی سال اولی است؛ که در کنکور شرکت می کنند متفاوت با داوطلبان سال دومی یا سومی است. داوطلبان سال اولی چون باید برای اتمام سال آخر مدرسه در کلاس های مدرسه به غیر از کنکور حضور داشته باشد نیازمند برنامه ریزی فشرده تر و دقیق تری هستند.
مدیریت استرس، مهمترین گام در موفقیت و برنامه ریزی تحصیلی برای کنکور
یکی از مضرترین فاکتورهایی که بر عدم موفقیت در کنکور نقش دارد مدیریت استرس میباشد. استرس با کاهش عملکرد درسی فرد باعث خواهد شد که امکان تمرکز بر روی مطالعه کاهش یابد. علاوه بر این استرس باعث میشود درسهایی را که مطالعه کردهاید بعدها سختتر به یاد آورید. بنابراین به منظور کاهش میزان استرس خود باید هر اقدامی انجام دهید تا عملکرد خود را حفظ کنید.
برای کنترل استرس میتوانید از تکنیکهای مدیتیشن، خواب کافی،تغذیه مناسب و عدم استفاده از قهوه بهره ببرید. همچنین توصیه میشود با برنامه ریزی هدفمند برای کنکور و عمل به آن، استرس کنکور را به حداقل برسانید. البته مقداری استرس برای تشویق شما به درس خواندن لازم و طبیعی است.
تست زدن اصولی در برنامه ریزی کنکور
همان طور که می دانید آزمون کنکور تستی است. پس تست زدن زیاد اما اصولی به شما کمک می کند سرعت عمل خود را در خواندن سوال ها بالا ببرید و ذهن شما با تست بیشتر با دیدن سوال های تکراری سریع تر عمل کند. اما دقت داشته باشید همان طور در قسمت تهیه منابع درست اشاره شد از خرید هر کتاب تستی خوداری کنید و منابعی رو تهیه کنید که به شما توصیه می شود خصوصا از سوی استادان کنکور که در چند سال اخیر بازخورد خوب و مفیدی در زمینه تست زنی داشته اند.
خلاصه نویسی
هر زمان که مطلب مهمی را مطالعه می کنید؛ خصوصاً در ماه های اول سال کنکور، خلاصه نویسی نه تنها به درک سریع مطالب و نکات مهم آن ها کمک می کند؛ بلکه بعدها می تواند به مدیریت زمان در مرور کردن دوباره دروس کمک کند.
مرور مکرر کتب درسی اصلی
مهم ترین مرجع طراحی سوالات کنکور از کتاب های درسی مدرسه هستند. به هیچ وجه از آن ها غافل نشوید. چون این کتاب ها هیچ جایگزینی ندارند. و کتاب های خارج از مدرسه که به شما برای مطالعه توصیه می شوند؛ بر اساس همین کتاب های مرجع مدارس نگارش شده است. تمرین و مرور یک اصل قدیمی اما فوق العاده برای درس خواندن است که به شما کمک میکنید مطالب را سر جلسه به یاد آورید. بنابراین بهتر است دروس را به طور دورهای مرور کنید یا از کتابهای کمک آموزشی برای مرور مرتب درس استفاده کنید.
چند نکته فرعی برای برنامه ریزی تحصیلی کنکور
همان طور که می دانید؛ آزمون کنکور مانند دروازه ای برزگ است؛ برای ورود به دوره ای جدید از تحصیل که باید از آن عبور کنید. در این راه شما باید از مسیر های هموار و ناهموار را طی کنید. تا در نهایت به مقصد برسید. این موضوع کاملاُ مشخص است؛ که در سال کنکور باید بیشتر زمان خود را به درس خواندن و مطالعه می پردازید. اما باید برای انسجام داشتن در این مسیر نکات دیگری را هم در نظر داشته باشید. مانند: تغذیه سالم، تفریح یا انجام سرگرمی مورد علاقه در زمان مناسب و داشتن خواب مناسب. یه برنامه اصولی و متعادل به شما کمک می کند؛ تا بتوانید به همه این موارد رسیدگی کنید. علاوه بر این اگر می خواهید در این راه تضمین واقعی و بالا برای موفقیت در کنکور داشته باشید؛ از راهنمایی یک مشاوره خوب تحصیلی غافل نشوید.
زمان استراحت در تست زدن باید به چه صورت باشد؟
زمان استراحت باید به چه صورت باشه؟ فراموش نکنید که در برنامه ریزی درست برای کنکور حتما به موضوع استراحت نیز توجه داشته باشید و بهترین حالتی که وجود دارد، این است که به ازای هر نیم ساعت مطالعه 5 دقیقه استراحت کنید. اما خیلی از داوطلبها این موضوع را اشتباه متوجه میشوند.
مثلا دانشآموزی داریم که غرق مطالعه است، احساس خستگی نمیکند و تمام مبحثها را متوجه میشود؛ اما نگاه به ساعت میکند و میبیند نیم ساعت شده و باید استراحت کند.
این اصلا منطقی نیست. اینکه اعلام میکنیم هر نیم ساعت مطالعه به 5 دقیقه استراحت نیاز دارد، منظورمان این نیست که حتما 30 دقیقه مطالعه داشته باشید و 5 دقیقه درس را ول کنید.
منظور از این روش این است که مثلا شما یک درسی را یک ساعت مطالعه کردید و الان احساس خستگی میکنید. یک ساعت معادل با دو تا نیم ساعت؛ پس شما باید پس از یک ساعت مطالعه 10 دقیقه استراحت داشته باشید.
نوع استراحت باید به این صورت باشد که شما هروقت احساس خستگی کردید استراحت کنید نه براساس نیم ساعت زمان! البته این نکته را درنظر داشته باشید که استراحت به معنای رفتن و گشتن در فضای مجازی نیست. بسیاری از داوطلبها معتقدند که میتوانند 5 دقیقه زمان استراحت را کنترل کنند، اما باید گفت در 90 درصد مواقع کنترل چنین چیزی غیرممکن است و یهو به خودتان میآیید و میبینید که نیم ساعت یک ساعت در فضای مجازی بودهاید.
از همین رو توصیه میشود پنج دقیقه استراحت را به خوردن میوه و آب اختصاص دهید و سراغ گوشی نروید.
چه زمانی مطالعه کنیم بهتره؟ برنامه ریزی تحصیلی برای کنکور
سوال دیگری که دانشآموزان هنگام برنامه ریزی برای کنکور با آن مواجه میشوند این است که چه زمانی باید مطالعه کنند. در پاسخ به این سوال ممکن است یکسری جملهی کلیشهای مانند اینکه صبح قدرت یادگیری بیشتر است پس صبحها دروس سخت را مطالعه کنید را بشنوید.
اما باید گفت این موضوع درست نیست. هر فرد ساعت بیولوژیک مخصوص به خودش را دارد، یعنی یکی صبح قدرت یادگیری بالایی دارد یکی ظهر و یکی شب!
پس نمیتوان یک نسخه واحد برای تمام افراد پیچید، خود شما نیز بعد یک مدت متوجه خواهید شد که چه ساعاتی از روز قدرت یادگیری بیشتری دارید و میتوانید پس از آن این موضوع را در تنظیم برنامه ریزی اصولی برای کنکور خود لحاظ کنید. اما نکتهای وجود دارد که باید به آن اشاره کرد.
بسیاری از دانشآموزان ترجیح میدهند که شبها وقتی آرامش وجود دارد مطالعه داشته باشند و پس از مدتی دچار شب بیداری میشوند؛ اما کنکور صبح برگزار میشود و اگر شما یک سال تمام شبها بیدار بمانید قطعا روز کنکور اذیت خواهید شد.
به همین دلیل توصیه میشود برنامه ریزی تست زنی کنکور را به گونهای انجام دهید که به خواب شبتان لطمهای وارد نشود.