اعتیاد چیست؟ فرد معتاد به چه کسی گفته می شود؟

تعریف اعتیاد چیست؟

اعتیاد یک اختلال مزمن در سیستم مغزی است که این چرخه شامل پاداش، انگیزه و حافظه است. این یعنی این که بدن شما از یک ماده یا رفتار لذت می برد، به خصوص اگر باعث رفتار اجباری یا وسواسی “پاداش” و عدم نگرانی در مورد عواقب آن باشد.

فردی که اعتیاد را تجربه می کند:

  • نمی تواند از ماده دور بماند یا رفتار اعتیادآور را متوقف کند.
  • عدم کنترل خود را نشان می دهد.
  • تمایل بیشتری به ماده یا رفتار دارند.
  • نادیده گرفتن اینکه چگونه رفتار آنها ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی شود.
  • عدم پاسخ عاطفی

با گذشت زمان، اعتیاد می تواند به طور جدی در زندگی روزمره هر فردی اختلال ایجاد کند. افرادی که اعتیاد را تجربه می کنند نیز مستعد چرخه های عود و بهبودی هستند. این بدان معنی است که آنها ممکن است بین استفاده شدید و ملایم نوسان کنند. با وجود این چرخه ها، اعتیاد معمولاً در طول زمان بدتر می شود. اعتیاد می توانند منجر به عوارض دائمی سلامت و مشکلات جدی مانند ورشکستگی شوند.

انواع اعتیاد چیست؟

بر اساس گزارش موسسه خیریه بریتانیا در مورد اعتیاد، از هر 3 نفر در جهان یک نفر به نوعی اعتیاد دارد. اعتیاد می تواند به شکل هر ماده یا رفتار باشد.

انواع اعتیاد چیست؟

شناخته شده ترین و جدی ترین اعتیاد به مواد مخدر و الکل است. (انواع مواد مخدر بین نوجوانان و جوانان) از هر 10 آمریکایی یک نفر به هر دو اعتیاد دارد. از میان افراد معتاد به مواد مخدر، بیش از دو سوم نیز از الکل استفاده می کنند.

شایع ترین اعتیاد به مواد مخدر عبارتند از:

  • نیکوتین موجود در تنباکو
  • THC که در ماری جوانا یافت می شود
  • مواد افیونی (مخدر) یا مسکن ها
  • کوکائین
  • مواد یا رفتارهایی که می توانند باعث اعتیاد شوند

در سال 2014، Addiction.com، وب سایتی که به کمک به افراد معتاد اختصاص داده شده است، 10 نوع اعتیاد برتر را فهرست کرده است. علاوه بر نیکوتین، مواد مخدر و الکل، سایر اعتیادهای رایج عبارتند از:

انجمن روانپزشکی آمریکا در آخرین نسخه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، اعتیاد به فناوری، جنسی و کار را به عنوان اعتیاد به رسمیت نمی شناسد.

برخی عادات یا رفتارهای اجتماعی مانند اعتیاد به نظر می رسند. اما در مورد اعتیاد، زمانی که فرد «پاداش» خود را دریافت نکند، معمولاً واکنش منفی نشان می‌دهد. به عنوان مثال، فردی که به قهوه معتاد است می تواند علائم ترک فیزیکی و روانی مانند سردرد شدید و تحریک پذیری را تجربه کند.

نشانه های اعتیاد چیست؟

بیشتر نشانه‌های اعتیاد به اختلال در توانایی فرد در حفظ خویشتن‌داری مربوط می‌شود. این نشانه ها شامل تغییراتی است که عبارتند از:

اجتماعی، مانند جستجوی موقعیت هایی که یک ماده یا رفتار را تشویق می کند.

رفتاری، رفتارهایی که به جست و جوی عامل مرتبط با اعتباد است.

مرتبط با سلامتی، مانند بی خوابی یا از دست دادن حافظه

مربوط به شخصیت، شخصی که اعتیاد دارد. رفتار خود را متوقف نمی کند، حتی اگر مشکلاتی را که اعتیاد ایجاد می کند تشخیص دهد. در برخی موارد، آنها همچنین عدم کنترل را نشان می دهند، مانند استفاده از بیش از حدمجاز.

برخی از تغییرات رفتاری و عاطفی مرتبط با اعتیاد عبارتند از:

  • ارزیابی غیر واقعی یا ضعیف از مزایا و معایب مرتبط با استفاده از مواد یا رفتارها
  • سرزنش عوامل یا افراد دیگر برای مشکلاتشان
  • افزایش سطح اضطراب، افسردگی و غم
  • افزایش حساسیت و واکنش شدیدتر به استرس
  • مشکل در شناسایی احساسات
  • مشکل در تشخیص تفاوت بین احساسات و احساسات فیزیکی عواطف خود

چه چیزی باعث اعتیاد می شود؟

مواد و رفتارهای اعتیاد آور می توانند یک “اوج” لذت بخش را ایجاد کنند که این هم از نظر جسمی و هم روانی است. شما معمولاً از برخی مواد بیشتر استفاده می‌کنید یا رفتارهای طولانی‌تری انجام می‌دهید تا دوباره به همان میزان اوج  برسید. به همین دلیل با گذشت زمان، ترک اعتیاد دشوار می شود.

تفاوت های مغزی

برخی افراد ممکن است یک ماده یا رفتار را امتحان کنند و دیگر هرگز به آن نزدیک نشوند، در حالی که برخی دیگر معتاد شوند. این تا حدی به دلیل لوب های پیشانی مغز است. لوب پیشانی به فرد این امکان را می دهد که احساس پاداش یا رضایت را به تاخیر بیندازد. در اعتیاد، لوب فرونتال دچار اختلال می شود و احساس رضایت آنی است.

نواحی دیگری از مغز نیز ممکن است در اعتیاد نقش داشته باشند. قشر کمربندی قدامی و هسته اکومبنس که با احساسات لذت بخش همراه است، می تواند پاسخ فرد را در مواجهه با مواد و رفتارهای اعتیاد آور افزایش دهد.

سایر علل احتمالی اعتیاد عبارتند از عدم تعادل شیمیایی در مغز و اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنی یا اختلال دوقطبی. این اختلالات می توانند به راهبردهای مقابله ای منجر شوند که به اعتیاد تبدیل می شوند.

قرار گرفتن زودهنگام در معرض مواد

کارشناسان بر این باورند که مواجهه مکرر و زودهنگام با مواد و رفتارهای اعتیاد آور نقش بسزایی دارد. ژنتیک نیز احتمال اعتیاد را افزایش می دهد. طبق گفته انجمن پزشکی اعتیاد آمریکا، حدود 50 درصد. اما فقط به این دلیل که اعتیاد در خانواده وجود دارد، لزوماً به این معنا نیست که فرد به اعتیاد مبتلا می شود.

محیط و فرهنگ نیز در نحوه واکنش فرد به یک ماده یا رفتار نقش دارند. فقدان یا اختلال در سیستم حمایت اجتماعی یک فرد می تواند منجر به اعتیاد به مواد یا رفتار شود. تجارب آسیب زا که بر توانایی های مقابله ای تأثیر می گذارد نیز می تواند منجر به رفتارهای اعتیاد آور شود.

مراحل اعتیاد چیست؟

اعتیاد اغلب به صورت مرحله ای ظاهر می شود. واکنش های مغز و بدن شما در مراحل اولیه اعتیاد با واکنش های مراحل بعدی متفاوت است.

چهار مرحله اعتیاد عبارتند از:

آزمایش: از روی کنجکاوی استفاده می کند یا درگیر می شود.

اجتماعی یا منظم: از موقعیت های اجتماعی یا به دلایل اجتماعی استفاده می کند یا درگیر آن می شود.

مشکل یا خطر: با بی توجهی به عواقب، به شیوه ای افراطی استفاده می کند یا درگیر می شود.

وابستگی: علیرغم پیامدهای منفی احتمالی، به صورت روزانه یا چندین بار در روز از یک رفتار استفاده می کند یا درگیر آن می شود.

اعتیاد چه عوارضی دارد؟

اعتیادی که درمان نشود می تواند منجر به عواقب طولانی مدت شود. این عواقب می تواند باشد:

  • فیزیکی، مانند بیماری قلبی، HIV/AIDS و آسیب های عصبی
  • روانی و عاطفی مانند اضطراب، استرس و افسردگی
  • اجتماعی، مانند زندان و روابط آسیب دیده
  • اقتصادی، مانند ورشکستگی و بدهی

مواد و رفتارهای مختلف اثرات متفاوتی بر سلامتی افراد دارند. عوارض جدی می تواند باعث نگرانی های سلامتی یا موقعیت های اجتماعی شود که منجر به پایان زندگی شود.

چگونه اعتیاد را درمان کنیم؟

همه انواع اعتیاد قابل درمان است. بهترین برنامه ها جامع هستند، زیرا اعتیاد اغلب بر بسیاری از زمینه های زندگی تأثیر می گذارد. درمان‌ها بر کمک به شما یا فردی که می‌شناسید تمرکز می‌کنند تا به دنبال اعتیاد و درگیر شدن در آن نباشید.


مقاله مرتبط: درمان روانشناسی اعتیاد


درمان های رایج عبارتند از:

  • داروها، برای اختلالات روانی مانند افسردگی یا اسکیزوفرنی
  • روان درمانی، از جمله درمان های رفتاری، گفتاری و گروهی
  • خدمات پزشکی، برای کمک به درمان عوارض جدی اعتیاد، مانند ترک در طول سم زدایی
  • مدیر پرونده اعتیاد، برای کمک به هماهنگی و بررسی روند درمان
  • درمان اعتیاد بستری
  • گروه های خودیاری و حمایتی

همچنین می توانید برای ارزیابی به روانپزشک مراجعه کنید. نوع درمانی که پزشک توصیه می کند به شدت و مرحله اعتیاد بستگی دارد. در مراحل اولیه اعتیاد، پزشک ممکن است دارو و درمان را توصیه کند. مراحل بعدی ممکن است از درمان اعتیاد بستری در یک محیط کنترل شده بهره مند شوند.

5/5 - (1 امتیاز)
نوشتن نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

یک × چهار =

404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0